Petitie tegen cultuurcluster: actiegroep wil referendum

Zaanstad is de kultuurkluts kwijt!” Dat is de opvatting van een groep Zaanse cultuurliefhebbers die een online petitie is gestart tegen het cultuurcluster dat naast het station moet komen.

Op de website kultuurklutser kunnen Zaankanters die geen voorstander zijn van het cultuurhuis hun handtekening achterlaten.

De petitie is het initiatief van Jan de Bruin, voormalig directeur Kunstcentrum Zaanstad, voorzitter jeugdcultuurfonds en jeugdsportfonds Zaanstad en lid stuurgroep Meedoen Zaanstad, Peter Goldstein, eigenaar IT bedrijf PGiT en cultuurliefhebber en Gerbrand Klop, algemeen directeur De Bedrijvige Bij te Zaandam.

Volgens de initiatiefnemers is een “cultuurpaleis voor dertig miljoen” vooral veel geld kost maar voor de cultuur weinig zal opleveren. In tegendeel zelfs, voor culturele instellingen zou er wel eens minder geld over kunnen blijven.

Handtekeningen
Op de website wordt gevraagd om “héél veel handtekeningen”. Die worden aangeboden aan B&W van Zaanstad, “en als het er minimaal 5000 zijn kunnen wij verzoeken om een referendum.”

Ook kunnen er reacties worden achtergelaten, de eersten:

Om een cultuurplan in het centrum van Zaandam te realiseren, boven het station, lijkt me geen goed idee. Het is niet nodig en het kost te veel. Ook jaarlijks zijn er dan nog altijd veel kosten. We hebben een goeie muziekschool, een filmhuis De Fabriek en een bibliotheek. Zie er van af zou ik zeggen.

Geheel eens met je standpunt inzake de geplande cultuurcluster: NIET DOEN! Enorme geldverspilling. Tegen de zin van veel Zaanse cultuurorganisaties in.

 Cultuurklutser heeft ook een Twitteraccount en een Facebook-pagina.

Deel dit artikel:

30 reacties

 • jan de Waal

  Ik ben tegen het cultuurcluster,
  In de eerste plaats is het sluiten van de verschillende bestaande cultuurvoorzieningen een verarming voor de buurten waar deze staan. Het is kapitaalsvernietiging. De leegkomende panden zullen jaren leegstaan en verpauperen. De infrastructuur rond het station is niet geschikt om de eventuele toeloop van bezoekers van het cultuurpaleis in goede banen te leiden.

 • Roek Blokker

  Ik ben tegen het kultuurkluster, het is geld over de balk gooien.
  Er zijn genoeg voorzieningen binnen Zaanstad.

 • Rienk van der Molen

  De kultuurkluster is volstrekt kul. De Bieb zit prachtig in de vm. Verkadefabriek, filmtheater De Fabriek zit met restaurant en terras nota bene áán de Zaan – waar kan je de Zaanse identiteit beter vinden? En het Kunstcentrum kan je nooit verantwoord uit het karakteristieke pand aan Vincent van Goghweg verhuizen naar een gedrocht boven de rails.
  En als je dan toch 30 miljoen over de balk wil gooien, doe er dan gelijk een paar tientjes bij voor roltrappen die het wél doen. Grrrr

  • Carel van der Linde

   Voor alle duidelijkheid: Het Kunstcentrum maakt helemaal geen deel uit van de plannen voor het Cultuurhuis.
   Het Kunstcentrum is ook geen gesubsidieerde instelling.
   Ik ben overigens niet persé tegen het Cultuurhuis. Diverse functies kunnen elkaar wel degelijk versterken.
   Het geheel kan meer zijn dan de som der delen.
   Nu je rondom het station zo’n beetje 35 talen hoort spreken, is er niets mis met ’n beetje grootstedelijk denken.

 • Er zijn al goede voorzieningen en prachtige gebouwen. Laat het aub zoals het nu is.

 • Job

  Laat Zaanstad het huishoudboekje maar op orde maken en laat in hemelsnaam de Fabriek en Bieb zoals het is! Er zijn al teveel cultuurplekken om zeep geholpen.

 • Huibert Latenstein

  Ben gisterenavond bij het debat in de Gemeenteraad geweest. Waar zijn onze bestuurders mee bezig???? De wurgovereenkomst tussen de Gemeente Zaanstad en NS poort werd in 2002 getekend c.q. nog ver voor de economische crisis. De Gemeenteraad van Zaanstad stemde in 2013 voor een cultuurcluster. Tijdens een discussie in de gemeenteraad verklaarde een lid wat destijds ook in de raad zat dat men niet wist hoe duur het zou worden maar er werd gewoon voorgestemd. Bijzonder zwak vond ik het standpunt van de PvdA/CU. Deze verklaarde bezorgd te zijn maar het CU lied wou eerst afwachtten naar het definitieve ontwerp. Verder was de oppositie tegen. Van de coalitiepartijen schitterde de VVD op het overzicht van de spreektijd bleek dat zij nog geen minuut van de 15 minuten gebruikt hadden. Verder werd er eindeloos gesteggeld over een evt. referendum. Ooit was D66 de partij voor het referendum maar ook dat kroonjuweel is inmiddels verdwenen.

  Er wordt straks 30 miljoen in zo’n wangedrocht gestoken. Met daarbij jaarlijks nog een enorme subsidie Cultuur hoort juist op verschillende plaatsen te zijn Bibliotheek bij Verkade, De fabriek leuk filmhuis met terras aan de Zaan etc. etc..

  Kortom er wordt straks minimaal 30 miljoen uitgegeven op de duurste plek bij het station in Zaandam. Ik zou zeggen college/gemeenteraad organiseer een referendum dan kunnen de inwoners zich er zelf over uitspreken. Destijds bij de gevangenis is dat ook gebeurt.

 • maria

  Iedereen is tegen dit cultuurcentrum,maar er is gewoon besloten door de gemeente dat het er komt! Hoeveel handtekeningen zijn er gezet tegen sluiting van de bibliheek,heeft niet geholpen! U maakt het uit en wij moeten alles maar aannemen,ik moet nu een heel eind op mijn scootmobiel,om boeken te halen,leuk ook leuk voor de kinderen ,die zijn ook blij dat de bibliotheek weg is uit westerkoog en dat er een cultuur cluster komt, draai het terug gemeente Zaanstad geef ons de bieb terug! En laat alles bij het oude ,Maria

 • Jan Schoen

  Toen in 2002 dat contract met NS getekend werd was het helemaal niet de bedoeling dat dit gebouw een cultuurbestemming zou krijgen. Het zou een bedrijfsverzamelgebouw moeten worden. Maar de gemeente kon er geen bedrijven voor vinden. Bij geen belangstelling: afblazen zou je denken. Maar volgens het wurgcontract moest er hoe dan ook gebouwd worden, of straffe van hoge claims. Goede raad was duur. Vervolgens zijn er externe onderzoeksbureau’s ingeschakeld. Die concludeerden dat er weinig anders mogelijk was dan dat de gemeente de gesubsidieerde culturele instellingen zou dwingen naar dit gebouw te verhuizen. En zo geschiedde het.

 • j.schoen

  Ben het eens met deze actie!!!

 • Annie Kerkhoven

  Nergens voor nodig. Dit is geld over de balk smijten…….

 • Een VOOR / TEGEN referendum is zinloos. Als je al een referendum gaat houden dan moet je keuze hebben tussen verschillende scenario’s met de daarbij behorende kosten. Het afblazen van de bouw gaat geld kosten. Het Cluster is meer dan de Fabriek en de Bieb. Een Cultuurcluster kan een verrijking zijn voor de stad als het vanuit 1 visie en organisatie goed neergezet wordt. Als dat niet gebeurd is er een terechte vrees voor een schip van bijleggen. Maar ook de huidige culturele instellingen in stand houden en voorzien van deugdelijke huisvesting kost geld. Veel geld. Pas als de diverse scenario’s helder en goed onderbouwd zijn kan je een keuze maken. Eerder is een referendum een kansloos instrument. Een instrument dat gemeenschapsgeld kost en dat een resultaat oplevert dat niet politiek bindend is en waar de uitkomst van te voorspellen is, omdat er geen volledig beeld is van de keuze voor of tegen.

 • Jan de Bruin

  als ik deze reacties lees blijft bij mij het beeld hangen dat een aantal Bestuurders zich niets aantrekken van de
  belastingbetalende bewoners van Zaanstad en tegen alle common sense in onnodig doorgaan met geld over de
  balk smijten. ondersteun het referendum om daarmee de bewoners van Zaanstad een stem te geven waarnaar
  nu niet geluisterd wordt!!
  http://www.kultuurklutser.nl
  Jan de Bruin

 • s.dijkman

  Ik ben tegen het plan om bij het station een duur cultuurcluster 30 miljoen of meer de huidige locaties functioneren prima.
  Verkoop van die panden zal een moeilijke zaak gezien de ervaringen met de panden en gronden die voor het stadhuis verkocht moesten worden om het zoveel mogelijk budgetneutraal te doen verlopen is niet gelukt.

 • Louwina Zijlstra

  ik vindt dat het moet blijven zoals het is.
  er is een mooie bieb en de rest staat ook op mooie plekken dus waarom dat weggooien voor zo’n stom groot gebouw.
  dus ik ben er tegen.

 • Rob Fieseler

  Ik kan mij geheel vinden in de opgesomde bezwaren en ben ook tegen het plan.

 • Wat een onzin een cluster voor dertig miljoen – wat voor moois kun je daar allemaal mee doen
  Gemeente kijk nou eens goed om u heen – we hebben alles al voor elk onderdeel een
  Gebruik dit geld liever voor cultuur maar niet voor een gebouw.

 • frieda kok

  Wat een Verarming, geen Bieb meer in Zaandam Zuid en ook nog eens de Fabriek en Fluxus verplaatsen, dit is geen goed idee!!!!! het zal veel mensen doen besluiten af te haken, kleiner en persoonlijker is mijn devies!

 • Gert Jan Negrijn

  Ik ben in de lokale media bijvoorbeeld Noord-Hollands Dagblad, huis aan huis kranten niets tegen gekomen van onze actie.
  Zie dat er inmiddels meer dan 1200 ondertekenaars zijn.
  Wellicht een offensief van ingezonden brieven naar deze media ?!?

  Is het een idee om een teller van het aantal ondertekenaars te plaatsen op de homepage.

  Nog 3800 te gaan !

 • Corine

  Misschien handig om bij de petitie de kosten te vermelden van een af te blazen bouw. Dat lijkt me wel zo eerlijk.

  • De Orkaan

   Tja, dat wil de gemeente dus niet zeggen. De contracten met de NS zijn geheim. Duidelijk is wel dat er een ‘publiekstrekker’ gebouwd moet worden en dat de NS meteen een zaak begint als de gemeente dat niet doet.

   • Corine

    Dat klinkt als (te) veel kosten. Dus als de bouw van een whatever publiekstrekker niet doorgaat, betalen we evengoed. Oké, even opsommend: mocht de petitie een succes worden en de bouw afgeblazen, dan mogen de bewoners van Zaanstad de kosten betalen van een Cultuurhuis dat er nooit komt. Dat klinkt mij best zuur in de oren.

 • JBP

  Goh. Wie is verantwoordelijk voor dat wurgcontract met de NS? En hoezo geheim? Hebben wij in de Zaanstreek geen journalisten die een Wob kunnen doen? Moeten wij hiervoor bellen met NPO, RTL, Geen Stijl? Stuitend. Ik zou Geen Stijl doen – heeft de petitie meteen een boost van jewelste 🙂

 • Huibert Latenstein

  Ik zou het toejuichen wanneer bvb. een aantal journalisten van bvb de V.N.D naar aanleiding van de W.O.B. een procedure zou beginnen. Dan komen de burgers van Zaanstad eindelijk eens te weten wie precies dat waardeloze contract heeft gesloten met de NS. Wij betalen in deze gemeente al een gigantisch hoog bedrag aan gemeentelijke lasten.

  Verder valt het mij op als fel tegenstander van het cultuurcluster dat de petitie in het Dagblad Zaanstreek tamelijk doodgezwegen wordt. Persoonlijk zijn een aantal wat licht kritische ingezonden stukken van mij ook nooit gepubliceerd in deze krant.

 • Gert Jan Negrijn

  Wellicht toch tijd voor meerdere ingezonden brieven naar de lokale media, zodat ze er niet omheen kunnen.
  Ik zou ook financieel willen bijdragen aan een advertentie in lokale media om onze actie nog grootser onder de aandacht te brengen. Graag medestanders.
  Wellicht is ook landelijke media geïnteresseerd.
  WOB procedure is ook een goede optie.
  Hoop dat meer mensen hier in meegaan.

 • e.l.smit

  De verspilling ongedaan maken.
  Maak van dat stuk grond maar een plantsoen het is al zo vol.
  Als zaanstad geld over heeft,doe dan wat voor:
  JEUGD OF GEHANDICAPTENZORG EN VOOR DE MINDER DRAAGKRACHTIGEN!!!!!

  Groeten Erik Smit

 • guda v.d.burg

  Geld weg smijterij. De Bieb,Fluxes en Filmhuis de Fabriek voldoen uitstekend.

 • Boon

  Ik begreep het eerst ook niet maar ondertussen zie ik het iets anders. Wel of geen CultuurCluster kost ons altijd geld. Als er niet gebouwd gaat worden moeten we ook betalen. Het tweede en veel belangrijker punt is de bereikbaarheid vanuit alle delen van de gemeente. Nagenoeg op een steenworp van Bus- en Trein station de Bieb en Kultuur. Als Zaanstad nog 10.000 woningen bij bouwt komen er ook nog eens 30.000 mensen bij. En helaas als je lopend van het Station naar de Fabriek moet is dat bij avond een onaangename loop evenzo naar de Bieb. Wat dat betreft zit ook het Zaantheater in een rothoek ten opzichte van het station.
  Helaas nemen gedane zaken geen keer , voor mij had het gemeentehuis aan de Bannehof moeten blijven maar of de rest van het centrum dan was opgeknapt waag ik te betwijfelen. Zonder Inverdan had de fam. Brennikmeijer haar pand echt niet verbouwd en was ook de Saentower niet verbouwd. Het zijn dilemma’s waar je vanaf de zijlijn niet altijd weet hebt tot je later eens 1 en 1 optelt.
  Maar de inwoners van Zaanstad zouden eens wat meer samen moeten werken ipv alles op dorpsniveau te bedenken. Langzamerhand vervagen namelijk de oude bebouwingen en loopt het ene dorp over in het andere , zie Assendelft-Saendelft-Krommenie. Maar die inwoners moeten ook naar de Bieb(wat steeds meer onder druk komt en waar straks hoog op 2 filialen van over blijven(mijn insteek)). Die wil je ook niet allemaal bij de Fabriek hebben waar de infrastructuur ook niet op is berekent.
  En op de terreinen van de Fabriek is denk ik wel wat leuke woningbouw te bereiken, zeker als je ziet dat er ook aan de Westzijde weer wat plannen wakker worden. De kokende woningmarkt ten zuiden van ons doet ook hier zijn invloed gelden. Is het niet in het huursegment dan wel in de koopsector.
  Regeren is vooruitzien en dat mis ik wel bij deze en vorige gemeentebesturen. Allemaal dorpszieners en niet grootstedelijk

 • wat is er nu weer fout aan mijn reactie

 • waar blijft het filmpje van de tegenstanders en gaat dat ook zo veel kosten complete geld verspilling maar ja wat maakt het uit het is Jan met de pet die het betaald de gewone man draait er weer voor op zo als gewoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *