Petitie tegen moskee Saendelft, maar hoe groot is moskee eigenlijk?

Op de website Petities24.com zijn “verontruste bewoners van Assendelft” een petitie gestart waarin tegen de komst van een moskee wordt gepleit.

De bewoners willen de “gemeente Zaanstad laten zien dat er grote weerstand is tegen de bouw van een moskee.”

De petitie is één dag ruim 400 keer ondertekend. Uit de reacties blijkt dat er vrees voor overlast is (“Grote kans op verkeer en parkeer overlast”), dat men vindt dat er elders genoeg voorzieningen zijn (“Er zijn gebedsruimtes genoeg binnen een straal van 10 km”) en dat er weinig moslims in Saendelft wonen (“Vrij grote moskee voor 45 Marokkaanse gezinnen”).

Onwaarheden
Daarnaast is er bij sommige ondertekenaars een afkeer van moslims: “Islam is een foute stroming”, “pak een vliegtuig en nooit meer terug” en “middeleeuws geloof”.

Het moskee-bestuur wordt op de petitiepagina “onduidelijkheid en onwaarheden” verweten, dat zou vooral gaan om wat er nu precies gepland wordt: een multi-cultureel centrum, een moskee of een Islamitisch centrum.

Omvang
De onduidelijkheden over de precieze bestemming zijn inderdaad in het leven geroepen door de initiatiefnemers zelf, die het beurtelings over een “ontmoetingsruimte”, “multi-cultureel centrum” en moskee hebben gehad.

Maar een andere vermeende onduidelijkheid gaat over de omvang.

De opstellers van de petitie hebben het over een parkeerplaats voor 500 auto’s terwijl op hun Facebook-pagina geschreven wordt over een capaciteit van 2500 bezoekers.

kadaster moskee copyDe werkelijkheid is minder opzienbarend.

De totale oppervlakte van het terrein dat men op het oog heeft – en dat door de gemeente als “te verkopen” is aangemerkt, is ongeveer 1000 vierkante meter. De helft zou bebouwd worden, de andere helft wordt parkeerterrein.

Op 500 vierkante meter (minder dan twee tennisbanen naast elkaar) passen zo’n 20 auto’s (bij de minimale voorgeschreven omvang van een parkeerplaat, 2,40 x 4,50 meter en rekening houdend met inparkeerruimte).

De moskee (of het cultureel centrum) is dus ook twee tennisvelden groot; een deel heeft een verdieping, en er is een open ruimte gepland, de omvang van de gebruiksoppervlakte is daarom niet precies gelijk aan 500 2m.

Maar hoe dan ook, 2500 mensen passen er zeker niet in…

Deel dit artikel:

44 reacties

 • welsh

  vraagje : zou er ook zo’n ophef geweest zijn als de federatie van
  nederlandse melkkoehouders besloten had om hun nationale
  hoofdkantoor in het assendelftse te gaan bouwen……..?
  ik zou dan zeggen…: een waarlijk schoon ontwerp.

  • british

   antwoord. Ja, waarschijnlijk was er dan net zoveel weerstand ontstaan als de opzet zo was geweest.
   de locatie is namelijk niet geschikt voor een grote toestroom van auto’s en bijeenkomsten met alle overlast die daar nu eenmaal bij komt kijken. Als daarnaast de Nederlandse Melkkoehouders er dubieuze financieringen op na zouden houden, onduidelijk zouden zijn over hun bedoelingen met het pand etc. zou de weerstand inderdaad minstens zo groot zijn geweest.

   Ik begrijp dat u graag iedereen die tegen dit gebouw is als islamofoob wil wegzetten want dan kan de discriminatiekaart getrokken worden en heeft u altijd gelijk…. maar voor veel bewoners gaat deze vlieger niet op. De voorstanders van de moskee zullen dus echt met een beter verhaal moeten komen dan alleen de discrimininatiekaart te trekken…

 • Werkgroep verontruste bewoners Assendelft

  het wordt nu hier afgedaan als klein gebouw met wat parkeerplaatsen.
  Volledig voorbij gegaan aan het feit dat
  1. Er steeds van functie en naam verandert wordt
  2. Dat er totaal geen vragen beantwoord werden tijdens info avond
  3/4 van de vragen. Niet gesteld konden worden doordat dit zeer vroeg tijdig werd afgekapt
  3. Er steeds meer leugens boven tafel komen: wel of geen moskee, wel of geen geld opgehaald door omstreden imam Tarik Ibn Ali
  4 de doelstelling van de stichting steeds onduidelijker wordt
  5 er totaal geen sprake is van transparantie en helderheid
  6 men nu steeds reageert dat deze weerstand er is omdat het om een moskee gaat . Dat is bij sommige buurtbewoners ook. Maar bij de meeste bewoners zou de weerstand ook het geval zijn als er op deze manier gedraaid en gelogen wordt tegen je eigen buren !
  Een gebouw van 500 m2 bouwoppervlakte! Inderdaad maar wel met 2 verdiepingen ! Dat maakt de ruimte alweer groter!
  Dan zijn er zelfs te weinig parkeerplaatsen ingepland .
  De doelgroep is een groepje Marokkaanse moslims die in de wijk SAendelft West wonen.
  Er staan in Assendelft 2 buurthuizen leeg bij gebrek aan subsidie. Dus voor de in de doelstelling van de stichting als zeer belangrijk staande buurtfunctie zou dit een goeie plek zijn midden in de wijk.
  En voor het sporten wat men in het gebouw wil gaan doen: er zijn diverse sportcomplexen en voetbalvelden in Assendelft voor de beoogde integratie ( ook hoog in het vaandel van de stichting ) zou het Beter zijn als de leden gebruik maken van de bestaande faciliteiten !
  De stichting is al zeker sinds medio 2013 bezig om een moskee in Assendelft te krijgen dus tijd genoeg om zich goed te laten informeren en bij te staan door adviseurs hieromtrent . Ook om te zorgen transparant te zijn en je niet verschuilen dat je beginners fouten maakt .
  Lees onze info op facebooksite Assendelft bouw moskee? Voor meer inhoudelijke informatie waarom er binnen een dag ruim 400 handtekeningen zijn opgehaald

 • Meijer

  Het gebouw heeft drie verdiepingen dus dat is 1500 m2.

 • De Orkaan

  Er wordt helemaal niet “voorbij gegaan aan het feit dat de naam veranderd wordt”, dat staat gewoon in het stuk hierboven (eerste alinea onder “omvang”).

  Er wordt in het stuk duidelijk gezegd dat het om twee verdiepingen gaat (en een binnenplaats) waardoor het niet geheel duidelijk is hoe groot de gebruiksoppervlakte is.

 • Ronald

  Lekker objectief stukje van “De Orkaan”. geen woord over de haatimam Tarik Ibn Ali die de initiatiefnemer is van dit project. Pas nadat er media aandacht kwam heeft “Kleurrijk Saendelft” toegeven met deze persoon een samenwerking te zijn aangegaan. Een valse start en bij deze gediskwalificeerd!

  http://nieuws.thepostonline.nl/2015/03/14/haatimam-tarik-ibn-ali-zet-europa-vol-met-moskeeen/

  Verder hulde voor de inzet van de werkgroep en de goede argumentatie in hun reactie in het stuk hierboven. !

  • Hans Kuyper

   Tarik Ibn Ali is geen ‘haatimam’, hij mag Nederland vrij in- en uitreizen. Wel is hij een heel orthodoxe salafist van het type Staphorst en Urk, maar dat is niet strafbaar. Hij staat onder Marokkaanse moslims bekend als zeer succesvol fondsenwerver, vandaar dat de Stichting hem in eerste instantie heeft benaderd. Dat was een pr-blunder van de eerste orde die direct na overleg met het CMO is rechtgezet.
   Wat mij in dezen vooral zorgen baart, is dat zelfs betrokken en enthousiaste ouders zoals die van Stichting Kleurrijk zo slecht aanvoelen hoe bepaalde personen overkomen bij niet-moslims. Ik krijg het idee dat ze wat dat betreft een beetje buiten de maatschappij staan.
   Goed dat het CMO daar bovenop is gesprongen, dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

   • Ronald

    Toch vreemd dat het CMO niet wist van de salafistische en omstreden achtergrond van deze imam. Feit dat CMO uiteindelijk afstand nemen van deze imam geeft wat mij betreft ook aan dat deze imam dus niet in de haak is.

    http://insidethejihad.com/2014/09/tarik-ibn-ali-an-important-jihadi-facilitator-operating-in-europe/

    Ik heb er geen verstaand van maar in tijd van een paar minuten googelen weet ik genoeg. Verdiept u zich eens in de personen met wie deze imam samenwerkt. Van 3 van deze haatpredikers is een paar maanden terug het VISA ontzegd.

    U noemt het een ‘pr-blunder’ ik noem het ‘door de mand vallen’ na de media-aandacht.

    Wat mij betreft ontgaat mij de opmerking dat dit alles vertrouwen geeft voor de toekomst.

    • Hans Kuyper

     Het CMO is heel goed op de hoogte van de opvattingen van Tarik Ibn Ali. Daarom heeft het CMO, zo gauw de Stichting Kleurrijk contact met hen gezocht heeft, geadviseerd alle banden met de imam te verbreken. Maar het CMO is pas na alle consternatie bij de zaak betrokken geraakt. De manier waarop de communicatie nu, onder hun leiding, wordt opgepakt, geeft me vertrouwen in de toekomst.

 • De Orkaan

  Hoezo “geen woord”? De Orkaan was de eerste (voor TPO, NHD en Telegraaf) die over de moskee-plannen en Tarik Ibn Ali schreef.

  http://deorkaan.nl/ar-rahma-moskee-saendelft-gepland-aan-rode-ring/ (12 maart)

  http://deorkaan.nl/fundamentalistische-imam-tarik-ibn-ali-zamelt-geld-in-voor-moskee-saendelft/ (13 maart)

  • Ron

   Fijn dat Orkaan in het tweede artikel melding heeft gemaakt over de initiatiefnemer Tariq Ibn Ali.

   Waar het mij om te doen is dat er in dit stukje erg kritisch gedaan word over de opstellers van de petitie en er gesteggeld word over het aantal parkeerplaatsen en vierkante meters.

   De grote van de Moskee (of hoe het gebouw ook mag heten) doet weinig af (wat mij betreft)

   Het feit dat de achterliggende intenties van de initiatiefnemers voor deze moskee er bedenkelijk en feitelijk ‘foute’ mensen voor heeft benaderd geeft voor mij voldoende reden om er tegenstander van te zijn.

   Ook het feit dat het oorspronkelijke Youtube Filmpje in dit artikel

   http://deorkaan.nl/fundamentalistische-imam-tarik-ibn-ali-zamelt-geld-in-voor-moskee-saendelft/

   inmiddels prive staat en niet meer afgespeeld kan worden, spreekt wat mij betreft boekdelen. Ik heb een aantal maanden geleden het filmpje nog wel kunnen afspellen en mijn haren gingen er recht van omhoog staan.

 • Anita

  Waar het omgaat, is dat wij GEEN moskee of iets anders hier willen. Hoe groot of hoe klein dan ook. Dit is Nederland geen Marokko dan hadden ze in hun eigen land moeten blijven waar ze gewoon naar de moskee hadden kunnen gaan.

  De islam past niet in de Nederlandse samenleving. Het gaat niet samen met de westerse vrije samenleving. Overal waar de islam opduikt, is dood, verderf en onderdrukking. Deze mensen willen zich gewoon niet aan passen.

  Kijk naar veel moslims die hier al jaren zijn ze spreken vaak nog geen woord Nederlands. Het enige wat achter de islam zich schuil houd is dat zij overal ter wereld de boel willen overnemen, zodat straks de hele wereld één religie heeft, namelijk de islam.

  Wij willen dit niet kijk naar Syrie en Irak hoe fijn het daar nu is. Het begint allemaal zogenaamd gematigd maar als ze eenmaal in de meerderheid zijn barst het los. De grote boze wolf in schaapskleren wanneer worden de mensen eindelijk eens wakker voor dit sluipende gevaar!

  • De Orkaan

   Wij? Je bedoelt jezelf toch?

   • Anita

    Nee ik bedoel WIJ. Er zijn inmiddels meer dan 500 handtekening opgehaald.

    • Hans Kuyper

     Maar die 500 handtekeningen zijn niet van mensen die tegen de islam zijn. Tenminste, zo staat het er niet. Het zijn handtekeningen van mensen die zich oprecht zorgen maken over twintig auto’s en een gebedsruimte van 184 vierkante meter, over verhullend taalgebruik en een verdachte fondsenwerver, en over waardedaling van hun huis. Tegen de islam op zich zijn ze absoluut niet. Of weet jij meer, Anita?

     • Anita

      Ik weet dat er meerdere argumenten zijn tegen de Moskee. Ik zal ook niet beweren dat alle 600 (and counting) handtekeningen alleen maar mensen zijn die tegen islam zijn. M.i. is het zeggen dat ‘wij’tegen islam zijn dan ook geen onwaarheid. De andere argumenten zijn overigens wat mij betref minstens zo valide.

      Er word overigens vaak een negatief beeld geschetst als je ’tegen’islam bent en dit word vaak in de media bestempeld als islamofobie. Ik vind dit onterecht daar er inmiddels duidelijk word, waar dit toe leid in de grote steden.

      Ik vind het getuigen van moet dat een aantal vrijwilligers het initiatief heeft genomen om alle argumenten te inventariseren en kenbaar te maken.

      Groetjes

 • De Orkaan

  @Ron
  Wij zijn kritisch op alles, eerst op de moskee en Tarik, en nu op de werkgroep. Voor ons maakt het wel uit of er gesteld wordt dat er 500 auto’s komen (als het het maar 20 zijn) of 2500 mensen (die daar nooit inpassen). Discussie is prima – over alles – maar gebruik dan de juiste argumenten.

  Dat filmpje hebben we volgens mij meteen gedownload, dus kunnen we we zo terugzetten. Maar dan moeten we even zoeken, dus duurt even.

 • werkgroep ongeruste bewoners assendelft

  eerst een reactie op hierboven. zoals jullie op onze site hebben kunnen lezen hebben wij(als beginnende werkgroep zonder actie ervaring ) een denkfout gemaakt. we hadden begrepen dat 500 m2 een heel groot parkeerterrein zou zijn maar niets is minder waar want dit is ongeveer voor 30 tot 40 autos… wat ik begrepen heb. Het gebouw zelf wordt 500 m2 met 2 verdiepingen dus 1000 m2 gebruikers oppervlakte… Gezien dit feit zou het dus zelfs te weinig parkeerplaats zijn.
  Dat er nu gesuggereerd wordt dat het maar een gebouw van 200 mensen is is ook niet juist.. de gebedsruimte voor voor 200 mensen. ( onduidelijk of dit ook de vrouwen betreft want die bidden apart ) dus er kunnen wel degelijk meer mensen in het gebouw dan 200.Zeker omdat het 2 verdiepingen betreft.

 • Bertus

  Grappig, de stichting kleurrijk gaat nog even door met verwarring zaaien, er staat nu een nieuwe bouwschets online van de nieuwbouw.

  https://www.facebook.com/StichtingKleurrijkSaendelft/photos/a.391061950947912.110144.390189784368462/826687260718710/?type=1

  Met alle respect, ieder zijn ding, zijn geloof en ideologie, echter op het moment dat je de mist in gaat met haat imans, pedopriesters, of sexrabijnen… Dan sta je direct buitenspel en is het over/uit/basta dikke doei. Daar maakt het helemaal niet uit of je de Bijbel. de Koran of de Tenach volgt.

  Verder opvallend in het hele verhaal (op Facebook) is dat er sinds 2013 wordt gesproken over de plannen van een het is geen moskee, en dat de gemeente al ruim 2 jaar lang de kaken stijf op elkaar heeft gehouden. Zonder het uitvoerige recherche werk van de Orkaan, waren de plannen van Kleurrijk en consorten nu nog verhuld in een dikke mist. Waarvoor niets anders dan lof, Goed werk meneer de Orkaan.

  De Gemeente Zaanstad heeft duidelijk moeite met de gang van zaken rondom de plannen van de stichting, en heeft bewust voor deze weg gekozen.

  De samenvatting die kleurrijk plaatst op haar Facebook pagina, geeft aan dat men nog niet door heeft dat er straks heel wat ‘buren’ met een hartklap op de bank zitten. Mensen dit leeft, dus Nordine, Abdarrahman, Ali, Hasrat en Abdelazi hebben nog heel wat werk te verzetten voordat er ook maar een steen gelegd gaat worden. en om eerlijk te zijn, gooi de plannen maar een paar jaar in de koelkast (of vriezer) en probeer het over een jaartje of tien nog een keer. Want zoals jullie (stichting kleurrijk) er nu instaan gaat het met de ‘buren’ niet lukken.

 • werkgroep ongeruste bewoners assendelft

  terug komend op een reactie van hierboven die ik als zeer verontrustend heb ervaren. Omdat wij een werkgroep zijn die informatie vergaard en verspreidt toch even het een en ander uitgezocht. Wij zullen deze info ook op onze site zetten.Het is heel veel maar dat is nodig om het een en ander te begrijpen.

  Iman Tarik IbnAli is geen haat imam ..wordt hierboven gesteld!

  OEI OEI OEI OEI
  hij mag Nederland gewoon vrij in en uit reizen.
  Maar hij is dus een zeer orthodoxe salafist maar dat is niet strafbaar wordt hier boven in een reactie gezet.….

  Het staat hier zwart op wit.
  Ik kan me voorstellen dat de gemiddelde buurtbewoner niet begrijpt wat dit is. Ik had hier ook nog nooit over gehoord voordat ik lid werd van de werkgroep verontruste bewoners Assendelft.
  Vanwege de informatieverschaffing wat onze site beoogt hier maar eens een uiteenzetting daarover.

  Nederlandse Salafisten nemen langzaam moskeebesturen over

  AUTEUR TIM ENGELBART DATUM 22 APRIL 2015 NRC NEXT

  Alarmerend: moskeebesturen bemerken steeds vaker pogingen van radicale, salafistische, moslims om de boel gewoon te saboteren.

  Want salafisme is niet ‘gewoon’ een streng geloof; het is het geloof dat de islam de almachtige waarheid is die te vuur en ter zwaard moet worden opgelegd aan iedereen. Dat levert een veiligheidsgevaar op, en betekent dus dat salafisme hard moet worden aangepakt.

  Salafisme is immers de ideologie van Mohammed Bouyeri en de Hofstadgroep. Wat er gebeurt wanneer we dit soort extremisten met rust laten in plaats van deradicaliseren of gevangenzetten, de heer van Gogh is door een salafist vermoord.
  Het is dus vanbelang dan moskeebesturen salafismevrij blijven.

  De radicaal-islamitische stroming salafisme is in Nederland aan een opmars bezig. Momenteel worden moskeeën gebruikt als plekken om haat te zaaien en te indoctrineren.
  En zetels van moskeebesturen zijn begeerlijke machtsposities die op slinkse wijze veroverd moeten worden:

  In Nederlandse moskeeën is sprake van een groeiende invloed van het salafisme, een ultraorthodoxe stroming binnen de islam. Bij de politie, gemeenten en andere overheden kwamen vorig jaar tientallen meldingen binnen uit moskeeën over salafisten die invloed proberen te verwerven, meldt nrc.next woensdag op basis van bronnen. Zo is gemeld dat salafistische jongeren moskeebesturen proberen over te nemen of zich onverdraagzaam opstellen binnen de moskee.

  Een van de 2 gastsprekers de bijeenkomst van 11 mei was de heer Yassin Elforkani- Hij is ook een van de adviseurs van de stichting.
  Elforkani is een bekende jongeren Imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam
  Elforkani heeft diverse malen in de pers aangegeven dat er niets mis is met het uitnodigen van radicale predikers .
  ‘Zolang het maar openlijk gebeurt en over hun opvattingen gediscussieerd kan worden,’ zei Elforkani vorig jaar in de Volkskrant.

  Maar de Duitse veiligheidsdiensten waarschuwen al jaren – zoals in het jaarverslag 2007 – dat gematigde islamitische organisaties het ontstaan van radicale groepen kunnen veroorzaken. Weliswaar rekruteren zij geen jongeren voor de jihad, maar door sterk vast te houden aan de ‘islamitische identiteit’ is het risico van radicalisering groter.

  De tijd is voorbij dat het “dawa-salafisme” (dat het jihadisme niet principieel afwijst en eveneens streeft naar een kalifaat, maar afreizen naar het ISIS-kalifaat schadelijk acht voor de islamzending in Nederland) als een buffer werd gezien tegen extremere varianten van de politieke islam.
  Vorig jaar al rapporteerde de AIVD: “De laatste jaren is ook het dawa-salafisme steeds meer een kweekvijver gebleken voor jihadisten. Dat komt doordat besturen en imams in moskeeën voorbijgestreefd worden door jonge, onafhankelijke predikers. Deze geven aan jonge kinderen lessen met onverdraagzame geloofsopvattingen. Ook vervlakt het onderscheid tussen dawa en jihadisme.”

  Een bedenkelijke gezicht bij de salafistische opmars trekt ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), een verbond van vier regionale moskeekoepels in Amsterdam, Utrecht, Midden-Holland en Limburg. Woordvoerder en prominent Amsterdams PvdA lid Aissa Zanzen in de NRC: “„Salafisme, zoals ik dat waarneem bij jongeren, is als gif dat onschuldig is als je er weinig van inneemt, maar wanneer je er langdurig aan wordt blootgesteld, kan het zich uiten in haat en wrok tegen Nederland en het Westen.”

  Als dan nu gezegd wordt dat de heer Tarik Ibn Ali geen haat imam is maar slechts een zeer orthodoxe Salafist en in het achterhoofd nog het gezegde van de heer Nassla Nordin dat de meningen over deze imam verdeeld zijn, dus de heer Nordin nam niet expliciet afstand van de heer Tarik Ibn Ali.
  De heer Nassla Nordin heeft wel afstand gedaan van extremisme… Maar wat verstaat de heer Nassla hiermee…. Weer een vraag die is blijven liggen.

  Feit is gezien het bovenstaande , dat er zeer zorgvuldig bekeken moet worden wat deze stichting nu precies beoogd met dit islamitisch centrum.
  Er komen immers elke vrijdag sprekers naar dit centrum…. Welke sprekers? Ook salafistische imams? Die mogen immers gewoon Nederland binnen en mogen vrij reizen…
  Dus de opmerking van hierboven : waar maken we ons druk om zeer orthodox salafistisch ala Urk en Giethoorn is wat mij betreft zeer misplaatst.

  • Hans Kuyper

   Natuurlijk hebben orthodoxe salafisten uiterst vreemde, rigide en misschien zelfs wel gevaarlijke denkbeelden. Daar hoeven we verder niet over te redetwisten. Vraag is alleen, wat je met die denkbeelden doet. Verbieden? Dat lijkt me niet. Het idee van de heer Elforkani om er openlijk over te spreken past meer bij ons land, waar we het vrije woord een hoog goed is, ook als dat woord ons niet bevalt.
   Maar Tarik Ibn Ali is, wat de Ar-Rahma moskee betreft, helemaal niet meer in beeld. Dat is het gevolg van het feit dat het CMO de regie heeft overgenomen. U haalt in uw stuk nog wat andere moslimorganisaties aan die zich zorgen maken over het oprukkend salafisme. De grote meerderheid van de moslims in ons land wil die invloed niet. Want, zoals de heer Elforkani afgelopen maandag zo mooi zei: ‘ De eerste slachtoffers van extremisme zijn onze eigen kinderen.’
   Ik denk dat de Stichting Kleurrijk, onder de vlag van het CMO, prima opgewassen is tegen ongewenste invloeden. Het zou mooi zijn als hun buren in Assendelft ook dat vertrouwen in hun dorpsgenoten hadden, en hen zouden willen steunen.
   En verder moet me van het hart dat u op het moment wel een erg verwarde oppositie voert. Waar bent u nu eigenlijk bang voor? Voor verkeersoverlast niet meer, denk ik. Druk is het toch al, met een grote sportschool en 125 garageboxen voor uw neus. Een paar auto’s per dag meer, die bovendien over de Omweg zullen rijden en niet over de Rode Ring zoals de ssportschoolbezoekers, maken niet zoveel uit. Die 2500 moslims uit heel Noord-Holland lijken het ook niet meer te worden. En dat wist u al langer, anders had u nooit een leegstaand buurthuis midden in het oude dorp als alternatief aangedragen. Waardedaling van de huizen zal ook zo’n vaart niet lopen, maar mocht dat toch gebeuren, dan kunt u planschade vergoed krijgen. Eigenlijk is er dus niet zoveel meer over.
   Behalve dan Tarik Ibn Ali. Daar heeft u zich nu in verdiept, omdat u niet wilt dat die moskee er komt. Terwijl u herhaaldelijk gezegd is dat het een vergissing was om hem in de arm te nemen, dat de banden zijn verbroken en dat hij nooit en te nimmer een stap in Assendelft zal zetten. Maar de naam hangt nu eenmaal rond deze zaak, en u zult er alles aan doen om ervoor te zorgen dat niemand dat nog zal vergeten. Ik vind dat u het ook zo op uw site moet zetten: Wij willen geen moskee, hoe dan ook niet, maakt ons niet uit wat voor argumenten anderen aandragen. Wij willen het niet en als alles wordt weerlegd, zoeken we wel weer iets anders.
   U houdt erg van transparantie, zegt u. Eerlijk vertellen waar het op staat. Misschien moet u dat zelf dan ook maar eeens gaan doen. Dat hoeft niet in de bewoordingen van Anita hierboven, liever niet zelfs. Maar Anita is in elk geval volstrekt open en transparant over haar motieven.

   • Don

    Het zijn 41 garageboxen, en nu zaterdagmiddag staan er bij de sportschool 20 auto’s.

    • Hans Kuyper

     Informatie van het web:

     http://www.boxx-garageparken.nl/assendelft/
     Boven op het bestaande garagepark in Assendelft zal Boxx in 2015 beginnen met de bouw van de tweede verdieping garages. De garages staan op eigen grond, waarbij het wordt gesplitst in appartementsrechten.
     De eigenaren zijn verenigd in een VvE.
     Boxx Garageparken Assendelft is goed bereikbaar, gelegen tussen Krommenie en Wormerveer, nabij de A8, N8 en N203.

     Misschien een idee om De Kaaik vast te reserveren voor een informatiebijeenkomst?

     • Hans Kuyper

      … En deze nog voor het aantal van 125. Excuses als het niet klopt, misschien heb ik het internet iets teveel vertrouwd:

      http://www.huurwoningen.nl/garage/assendelft/

      Garage Omweg – Assendelft
      Omweg
      € 299,- per maand
      Basis kenmerken:
      1566HP – 32 m² – 3 kamers – garage
      Omschrijving garage: Een eigen GARAGEBOX – Waardevast en geschikt voor vele doeleinden!! Boxx Garageparken Assendelft omvat ca. 125 luxueuze opslagboxen verdeeld over de…

     • Don

      Oplevering medio 2014 staat er.

     • Don

      Op de ene pagina staat 2014 op de ander 2015, nou ben benieuwd of het er nog komt.

 • Don

  125 garageboxen???? Nou ik zal ze vanmiddag even tellen maar het zijn er niet meer dan 40, en die mensen komen daar niet 5 keer per dag 7 keer per week, ik zie daar zelden iemand naartoe rijden. En de sportschool daar zie je ook nooit meer dan 30 auto’s staan, omdat de mensen die uit saendelft oost komen gewoon gaan lopen of op de fiets komen. En ik denk dat de waarde van de huizen wel degelijk gaan zakken, ik zou niet in een wijk gaan wonen waar een moskee staat en ik denk dat er heel veel Nederlanders zijn die er precies zo over denken.
  Er is plek voor 200 personen in de gebedsruimte maar parkeerplaats voor 20 auto’s, waar gaan al die auto’s parkeren? Een moskee bouwen in een wijk waar bijna geen Marokkaanse moslims wonen, kom op nou…. Bouw die moskee in een wijk waar de meeste bezoekers vandaan komen. En die haat imam, hoeveel geld heeft hij opgehaald voor de bouw? Of word dat geld niet meer gebruikt?

  • Hans Kuyper

   U geeft zelf feitelijk de antwoorden al. Bij de sportschool staan 30 auto’s, omdat de meeste mensen op de fiets komen. Dat zal bij de moskee niet anders zijn. En dat de huizenprijzen zakken komt niet door de moskee, maar omdat er, volgens u, mensen zijn die niet in de buurt van een moskee willen wonen. Kwestie van kip en ei. Het zou ook kunnen dat de prijs van uw huis stijgt op het moment dat zich een moslim als koper aandient!
   Stichting Kleurrijk is gevestigd in Saendelft en heeft dus een plek gezocht in Saendelft. Een plek waar ruimte genoeg is, waar het van het bestemmingsplan mag, en waar de minste kans op overlast aanwezig is. Dit in samenspraak met de gemeente, zoals dat altijd gaat bij bouwplannen. Ik denk dat Stichting Kleurrijk ook liever in West had willen bouwen, maar daar was blijkbaar niet zo’n plek voorhanden.

   • Don

    De bezoekers van de moskee zullen met de auto komen aangezien de bezoekers NIET uit saendelft oost komen! En de huizenprijzen zullen idd zakken omdat er een moskee komt, dat komt dus niet door de mensen die daar niet willen wonen als de moskee er staat.
    zo kan je alles wel goed praten.

    • Hans Kuyper

     Ik praat niets goed. Dat hoeft namelijk niet. Ik ga enkel in tegen uw idee dat een moskee slecht is, want dat ben ik niet met u eens. En als iedereen zo dacht als ik, zouden de huizenprijzen niet dalen. Integendeel. Helaas denken veel mensen zoals u, en daar plukt u zelf de wrange vruchten van.

     • Don

      Kijk en dat is dus de cruciale fout die u maakt en waardoor mensen zoals u zeggen dat wij racisten zijn en islamofoob. Ik heb nog nooit gezegt dat een moskee slecht is, die conclusie trek u, maar waar haalt u dat vandaan? Wij willen dat daar niks komt wat voor overlast kan gaan zorgen, ook geen kerk, synagoge, tempel, groot bedrijf of wat dan ook wat veel bezoekers en verkeer met zich mee brengt. Erg jammer dat als er mensen zijn die geen moskee in hun wijk willen er meteen gedacht word dat wij wat tegen Marokkanen of moslims hebben. Ik heb namelijk ook gewoon vrienden van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Molukse en nog wel meer afkomsten.

     • Don

      En als iedereen dacht als ik, dus helemaal geen geloof, zouden er veel minder oorlogen zijn en zou iedereen een stuk vriendelijker met elkaar omgaan. Waarom haat omdat je iets anders of helemaal niks gelooft.

 • Werkgroep ongeruste bewoners Assendelft

  VERWARDE OPPOSITIE EN TRANSPARANTIE
  Klopt de doelstelling van de stichting nog wel of is die ook in 4 weken tijd veranderd? Net zoals de functie van het gebouw en de bouwplannen?
  Weer een groot artikel onderstaand. Maar omdat men met modder gaat gooien moeten wij wel netjes antwoorden. Het blijft een herhaling van feiten en vragen die nog steeds onbeantwoord blijven.
  Bij Orkaan is reactie binnen gekomen waarop staat dat wij een verwarde oppositie voeren
  Ik denk dat de schrijver van dat stuk de spijker op zijn kop slaat. Inderdaad wij zijn verward. Verward dat de stichting in 4 weken tijd ons 3 verschillende functies voor het gebouw hebben voorgeschoteld en 2 totaal andere bouwtekeningen. Moet er kost wat kost een gebouw komen, maakt niet uit wat het wordt? Terwijl er geen geld beschikbaar is?
  Verward zijn wij omdat we nog steeds geen antwoorden op onze vragen hebben gehad. Bovengenoemde schrijver zegt dat nu alles goed komt omdat het CMO ( contact orgaan moslims overheid) zich er is mee gaan bemoeien. Nu zal alles beter gaan. Maar het CMO was er ook op 11 mei in de Kaaik bij met zelfs 2 personen.
  Het resultaat van deze informatiebijeenkomst is dat wij met nog meer vragen naar buiten zijn gegaan dan dat we er naar binnen zijn gegaan. Dus inderdaad daar zijn wij verward over.
  In tegenstelling tot de stichting die al minstens sinds medio 2013 probeert een moskee in Assendelft te krijgen en de adviseurs die al meerdere moskee besturen hebben bijgestaan in het bouwen van een moskee in een stad, zijn wij slechts een paar verontruste buurtbewoners die dringend op zoek waren naar informatie.
  Er is al sinds medio 2013 voor een moskee in Assendelft geld is opgehaald..
  Medio 2013 een MOSKEE??? Het werd toch een multicultureel centrum????Het werd zeker geen moskee!!!
  Dit is schriftelijk verzekert aan burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad en in een persbericht medio maart 2015. TRANSPARANTIE?
  Wij zijn er blanco ingegaan: wat gaat dit voor onze buurt betekenen? Naar mate wij meer informatie hieromtrent hebben verzamelt werden wij er van overtuigd dat we te maken hebben met een stichting die totaal niet transparant is zodanig dat wij het vertrouwen in deze stichting hebben opgezegd en vinden dat er op de omweg geen islamitisch centrum moet komen.
  Sommige van onze berichtgeving is onvolledig gebleken: inderdaad door totaal geen transparantie vorm je je een mening maar die hebben wij zoveel mogelijk bijgesteld.
  Nogmaals stichting kleurrijk met een buurthuis functie, een moskee, een multicultureel centrum, een Islamitisch centrum ? wat wordt het volgende week? Zelfs de sprekers van het CMO twitteren dat ze gastsprekers zijn op een bijeenkomst voor een Moskee in Assendelft, ons wordt op dit moment voorgehouden dat het een islamitisch centrum wordt met slechts een bidruimte voor 200 personen.
  Op dit moment ,maar naar de handelswijze van de stichting te kijken kan dit zomaar binnen een paar weken veranderen.
  Wat gaat er dan met de rest van de ruimte gebeuren? Wij hebben de vraag niet eens kunnen stellen dus ook geen antwoord gehad.
  Ook is niet duidelijk geworden dat het op een gebouw gaat van 2 verdiepingen dus in totaal 1000 m2 gebruikersoppervlakte. Dat is toch een behoorlijke ruimte.
  Als dan de avond vroegtijdig afgebroken wordt zonder dat de vragen gesteld zijn, dan vraag ik me af wat de schrijver bedoelt met transparantie.
  Dat het CMO nu gaat zorgen dat er geen ongewenste invloeden in Assendelft zullen optreden is een belofte die ze niet waar kunnen maken.
  Het CMO wilde eerst zich helemaal niet bemoeien met Assendelft omdat ze daar problemen voorzagen. Waarom nu opeens wel? ( weer een vraag die niet gesteld is omdat we hem niet hebben kunnen stellen)
  Het CMO heeft niet kunnen zorgen voor de transparantie afgelopen 11 mei en de stichting is een onafhankelijke stichting .
  Maar de invloed van de heer Tarik Ibn Ali is niet de enige factor waar wij ons zorgen over maken. Lees onze informatie. Wij hebben het salafisme uiteengezet omdat dit steeds naar boven komt in reacties en nu werd afgedaan als : het is slechts een ultra orthodoxe salafist. Door zulke uitspraken moeten wij wel informatie verstrekken wat dit precies inhoudt.
  Als je de doelstelling bekijkt van de stichting en het aantal mensen in de doelgroep bekijkt dan past dat volgens ons inderdaad prima in het leegstaand buurthuis de Kaaik. U heeft dus helemaal gelijk dat qua doelstelling deze mensen ons inziens prima passen in Buurthuis de Kaaik zeker als de doelstelling nog steeds is :
  het integreren in de wijk Saendelft en kijken waar onze overeenkomsten zijn in plaats van onze verschillen.
  En als we dan met z’n allen integreren in de huidige sportcentra die Assendelft rijk is, dan hoeft de stichting geen beroep meer doen op haatimams voor financiering en een financiële druk leggen op hun eigen leden en hoeven wij niet bang te zijn dat de stichting toch een moskee opricht welke toch een regio moskee gaat worden op de Omweg in Assendelft met alle overlast die wij daarvan gaan ondervinden op de koop toe.
  WAAROM DUS EEN NIEUW DUUR GEBOUW van 1000 m2 voor ongeveer 45 gezinnen ? Is het gek dat onze argwaan alleen maar groeit ?

  • Hans Kuyper

   Ja, dat is gek. Uw argwaan was twee maanden geleden beter te begrijpen, toen er nog vanalles onduidelijk was nadat de Stichting door de plotselinge media-aandacht was overvallen.
   Aandacht die overigens begon nadat de heer Elforkani van het CMO op 10 maart in een interview met nu.nl had gemeld dat er ‘veel media-aandacht over Assendelft’ was geweest, terwijl op dat moment nog maar heel weinig mensen van de plannen van Stichting Kleurrijk wisten – dáár zouden we eens vragen over moeten stellen, hoe dat nou toch kon!
   Afgelopen maandag was de beantwoording in elk geval consistent, er is nu sprake van een ‘islamitisch cultureel centrum met gebedsruimte’ en zo’n gebedsruimte noem je een moskee. De nieuwe, verkleinde bouwplannen zijn ook getoond. Er is nadrukkelijk afstand genomen van het salafisme en van extremisme. Er is beloofd dat parkeer- of verkeersproblemen zullen worden aangepakt zodra ze zich voordoen. De Stichting wil, blijkt ook uit hun bedankbrief die gisteren werd verstuurd, altijd en met iedereen in gesprek blijven.
   In dat licht zou ik verwachten dat uw argwaan behoorlijk zou zijn afgenomen. Dus ja, het is gek dat die volgens u juist groeit.
   http://www.nu.nl/binnenland/4007584/steeds-moeilijker-moskeeen-bouwen.html

   • Don

    Meer duidelijk dan twee maanden geleden…. Wat een giller, duidelijk dat u heel wat gemist hebt. Er werd op geen één vraag antwoord gegeven.
    Voor wie bent u alles aan het goed praten? Bent u van de stichting? Of ingehuurd? Heeft u profijt van de moskee?

    • Hans Kuyper

     Nee, alle drie niet. Ik ben zelfs een overtuigd atheïst. Maar het doet me pijn als Zaankanters elkaar geen ruimte gunnen, en als er stadgenoten worden achtergesteld op ondeugdelijke gronden. En ja, dat zit diep bij me – zo diep dat ik me soms ergens in vastbijt.
     Vandaar.

     • Don

      U gaat helemaal voorbij aan het feit dat wij niet tegen een moskee op zichzelf zijn, wij zijn tegen alles wat voor overlast kan gaan zorgen. Als er een Nederlands bedrijf of instelling wil gaan bouwen waar veel mensen op af zullen komen zijn wij daar ook tegen. Ik krijg het gevoel dat u denkt dat wij tegen Marokkanen zijn, het maakt ons niet uit of je wit, bruin, geel, zwart, paars of blauw bent, wij willen geen overlast!

   • WIAssendelft

    DUS HET WORDT TOCH EEN MOSKEE
    Dus uiteindelijk Burgemeester en Wethouders en alle bewoners van Assendelft voorgelogen door de stichting in de brief aan B&W en persbericht medio maart waarin uitdrukkelijk werd vermeld:
    HET WORDT GEEN MOSKEE
    welke leugens volgen?
    Misschien die dat het een buurtfunctie krijgt?

 • De Orkaan

  Volgens ons wordt het gewoon een moskee. Maar niet zo’n grote (dat was waar wij over schreven in deze post).

  Als je 500 2m hebt om te bebouwen, en je gebruikt 2 lagen zou je theoretisch tot 1000 2m kunnen komen. Maar de effectieve ruimte is aanzienlijk minder, er wordt – volgens de tekeningen – een rand om de bouw vrijgelaten, er is een binnenplaats en de 2e verdieping gaat niet over de totale oppervlakte. 600 2m zou mohelijk zijn op basis van de oude tekeningen.

  Uit de nieuwe tekening (als dat een bouwtekening is) is niet precies op te maken of er van 1 of 2 lagen sprake is. (zie http://deorkaan.nl/bouwplannen-moskee-saendelft-veranderd/)

  En duur? Als de initiatiefnemers zelf voor het kapitaal zorgen, is dat toch niet zo’n probleem.

  • Ronald

   Citaat: “En duur? Als de initiatiefnemers zelf voor het kapitaal zorgen, is dat toch niet zo’n probleem.”

   Overal in Nederland waar Moskeeen gebouwd worden word een grote naam genoemd, en dat is die van Tariq Ibn Ali.

   https://www.youtube.com/watch?v=HjjSrbKiQSc

   Maar… dat geld natuurlijk niet voor Assendelft, want daar word de financieering van een moskee van ‘slechts’ 1000 m2 door een groepje van 45 gezinnen gedaan. Toch?

 • Bertus

  Het bouwen van de ‘ik ben geen moskee maar een gebedshuis” is iets wat de leden van de stichting vaak zelf doen onder begeleiding van een aannemer. ik het bestuur van de stichting zit een bestuurslid met een klein aannemersbedrijf dus dat bouwen zal wel goed zitten, Deze meneer zal zelf geen last hebben van de Moskee aangezien hij in één van de uiterste hoeken van Saendelft west woont.

  Wat ik mij wel afvraag is hoe de gemeente met de bouw omgaat, wordt er een marktconforme prijs betaald voor de vierkante meters, (ook indien pacht) of krijgt deze club de grond voor een “vriendenprijs”. Ik zou mij als sportschooluitbater,garagehouder en schildersbedrijf toch behoorlijk “genaaid” voelen als deze club een lagere prijs krijgt.

  Dan uiterst dubieus en een onderzoek waard: een tijdelijk schoolgebouw op deze locatie was onmogelijk, daarvoor werd een park in Saendelft oost opgeofferd. Deze beslissingen speelde zich af in 2013 is dat niet het jaar dat de stichting kleurrijk interesse toonde voor de grond? Nu speculeer ik dus een beetje en zal ik hier never nooit niet iets over kunnen vinden maar frappant kun je het noemen.

  Dan inherent aan bovenstaande vraag, als een basisschool niet mag, en naar wat ik begrepen heb had het te maken met de veiligheidscirkel rondom Forbo, waarom mag een cultureel centrum dan wel? Beiden bestemmingen bieden verblijfsruimte voor kinderen en volwassenen en lopen dus onnodig risico. Of wordt er door de gemeente onderscheid gemaakt in de gebruikers van de locatie, dat zou rieken naar discriminatie.

 • Hans Kuyper

  Beste Don, in antwoord op uw reacties hierboven: Goed om te lezen dat u geen stelling neemt tegen moslims in het algemeen. Maar zoals uit andere reacties (ook op deze site) blijkt, denkt niet iedereen daar zo over. Feit blijft dat het stuk land tussen Omweg en Rode Ring bedoeld is om bebouwd te worden en dat zal altijd enige overlast geven. U zegt dat u zich daar dan ook tegen zult verzetten en dat is uw goed recht, maar ik betwijfel of u dan De Kaaik vol zult krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *