Piet Bakker: AZ naar OS!

AZ speelt al sinds het begin van het seizoen alleen maar uit, en met succes: derde met maar één punt achterstand op Ajax en PSV.

In 1977 zag ik de grootste overwinning ooit van AZ (toen nog: AZ’67): 2-9 tegen FC Amsterdam in het Olympisch Stadion. Ook ‘uit’ dus. AZ is uit gewoon beter…

Door Piet Bakker

Volgens de officiële statistieken waren er 5000 toeschouwers in het Olympisch Stadion. Dat mooie ronde getal is net zo betrouwbaar als een Noord-Koreaanse verkiezingsuitslag. In het stadion waren namelijk niet meer dan zo’n 283 toeschouwers aanwezig (naar boven afgerond).

Het publiek bestond uit leden van de ‘club van 100’ van AZ’67, een vriendenclub van de gebroeders Molenaar, herkenbaar aan een gouden balletje in het revers van hun colbertjasje. Daarnaast wat Amsterdam-bestuurders zoals de markante voorzitter Dé Stoop, en het laatste restje supporters van de geplaagde Amsterdamse fusieclub, die was samengeknutseld uit DWS, Blauw Wit en de Volewijckers.

In het stadion was hier en daar een plukje supporters te zien. De spelers betraden onder een mager applausje de arena. De sfeer was zo naargeestig door het goeddeels ontbreken van publiek dat FC Amsterdam spoedig daarop zou verhuizen naar het bijveld van het Olympisch Stadion, dan viel het niet zo op dat er bijna niemand langs de lijn stond. Het hielp natuurlijk niet, er kwamen nog minder mensen en in 1982 viel het doek voor de club.

Maar zover was het nog niet op 21 augustus 1977.

AZ speelde met Kist, Metgod, Hovenkamp, Nygaard, Van Hanegem, Peters, Van Rijnsoever, Spelbos, Arntz… misschien wel het beste AZ ooit.

Kist scoorde vier keer, Nygaard drie keer, Metgod en Van Rijnsover maakten ieder één doelpunt. André Wetzel en Heini Otto deden wat terug voor de Amsterdammers. Het was niet genoeg, bij rust stond het nog maar 1-4 maar binnen een kwartier in de tweede helft was het 2-8. De Amsterdamse supporters dropen af, dat ging niet ongemerkt, want omdat er toch al bijna niemand in het enorme stadion zat, viel elke wandeling naar de uitgang op. Ik weet niet of voorzitter Stoop iedereen een hand gaf bij het verlaten van het stadion, maar het had makkelijk gekund.

Het zou één van de grootste uitslagen in de eredivisie ooit worden, zeker bij de uit-overwinningen (alleen Sportclub Enschede die in 1960 bij Sittardia met 1-10 won, scoorde meer uit-doelpunten). AZ zou nooit meer zo vaak in één eredivisie-wedstrijd scoren.

Uit in het Olympisch Stadion bracht AZ geluk, dus waarom daar niet voor de komende maanden ingetrokken? Een ander voordeel: een dak zit er niet op.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *