Piet Bakker: ‘drukke terrassen?’ (bezwaarschrift)

Geachte burgemeester Hamming,

U heeft de Dam in Zaandam afgesloten voor fietsers. Ik wil daar bezwaar tegen aantekenen.

Ik kan tot 2 september bezwaar maken, maar ondertussen heeft u het besluit al genomen. In september gaat desbetreffende afdeling er voor zitten en die wijst dan ergens in oktober mijn bezwaar af. Als ik in beroep ga is het november en dan is de afsluiting al afgelopen, die duurt namelijk tot 1 november.

Ik vind dit een schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur. Besluiten moet ruim op tijd genomen worden zodat belanghebbenden bezwaar aan kunnen tekenen en een besluit desnoods tegen kunnen houden.

Belanghebbend ben ik zeker. Ik fiets vanaf de Hogendijk naar Verskade, Gouden Schaar, Bullekerk, ING, Fluxus etc. en weer terug. Van u moet ik afstappen, gaan lopen over de Dam of omrijden via de Beatrixbrug. Bij die laatste route moet ik niet alleen die gevaarlijke Beatrixbrug nemen maar ook de kruisingen van de Savornin Lohmanstraat en Peperstraat en de kruising bij de Wilhelminabrug. Ik kruis vier keer autoverkeer en loop een grote kans om voor een open brug te staan.

En met mij duizenden andere fietsers. Die moeten allemaal omrijden of afstappen vanwege een extra extra groot terras (ze kregen een groter terras, hebben bij u geklaagd en hebben toen een nog groter terras gekregen) van 6 of 7 horeca-ondernemers. Hier is de belangenafweging totaal uit de bocht gevlogen. Een handjevol ondernemers wordt hier bevoordeeld boven duizenden fietsers.

Maar het moet volgens u, het is “een druk bezocht uitgaansgebied” met “veel horecagelegenheden” en veel “oversteekbewegingen” waardoor “gedurende de openingstijden van de terrassen” de zaak afgesloten wordt.

Druk? Open terrassen? Oversteekbewegingen?

Onderstaande foto is van afgelopen zaterdag, 14:30 uur – dus je mag daar al 2,5 uur niet fietsen. Slechts één terras is open, er zit verder niemand, maar omdat u het zo gevaarlijk druk vindt, mag ik daar niet fietsen. Eén van die ondernemers die door u in de watten wordt gelegd, vindt het wel geinig om daar een bestelauto te parkeren. Bij het eerste terras staan de tafels gewoon op de openbare weg (minimaal 3,5 m doorgang voor nood- en hulpdiensten?)

O ja, houdt iemand zich aan dit verbod? Natuurlijk niet.

Het weren van fietsers nadat de terrassen zijn vergroot is ook nog tegen uw eigen regels: “Het terras bevindt zich niet op een locatie dat bestemd is voor gemotoriseerd verkeer en/of fietsers.” Nadat die terrassen extra groot waren gemaakt, heeft u de fietsers geweerd.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Valentijn Sessink

  Zo ver ik uit de wet begreep, mag een maatregel die de verkeerscategorieën beperkt, ook niet onmiddellijk ingevoerd worden, maar mag dat pas na zes weken. Ik ben geen jurist, kan iemand die er verstand van heeft dit controleren? (Het zou een reden kunnen zijn voor een kort geding).

 • Karel de Groot

  Waar kan ik mijn handtekening zetten, zo mee eens…

  • Karel: stuur zelf een bezwaarschrift. Dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt: gewoon een briefje sturen aan “burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad, Postbus 2000, 1500 GA Zaandam”. Je *moet* in die brief zetten: de datum; je naam, je adres en je handtekening; en je moet “de motivering van uw bezwaren” vermelden – maar dat is dus gewoon: het is daar hartstikke leeg en het is totaal niet gevaarlijk, de omleidingsroute is veel gevaarlijker. Oh ja, en ik denk dat Zaanstad het handig vindt als je in de brief ook zegt waar het bezwaar tegen is (“ik teken bezwaar aan tegen https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-39665.html“).

   Het is echt niet moeilijker dan dat. Doen hoor! Geldt voor alle Orkaanlezers daar in de buurt.

 • Henk Brunt

  Als alleen de auto’s van de eigenaren (en hun bezorgers?) en de brommers van hun bezorgdiensten geweerd zouden worden wordt het al een stuk veiliger.

  • Eelco Aartsen

   Eens. Sterker, alleen het weren van de (overlast)bezorgbrommers zou het niet alleen veiliger, maar ook een stuk minder herrie zijn. #overlastbezorgbrommers

 • J.Hoogeveen-Bakker

  Ik fiets zelf niet meer maar ik ben het met de bezwaarmakers eens dat
  dit beleid een beetje rammelt. Zaanstad lijkt wel het monopoly te hebben
  als het om vreemde besluiten gaat.

 • Erik Esteie

  Hoe het allemaal wettelijk geregeld is laat ik in het midden maar deze borden waren al geplaatst ver voordat er uberhaubt sprake was van een corona crisis, of uitbreiding van de terrassen

  Het busje wat er staat is van een aannemer die aan het verbouwen is, dit omdat daar binnenkort Teasers Zaandam opent 😉

 • Nou, wie helpt er dit keer mee een fiets-protest-optocht te organiseren? De ervaring (met de Zaanse Schans) leert dat zoiets nog wel eens tot snel terugdraaien van idiote besluiten kan leiden.
  Of wellicht sneller dan een waarschijnlijk weer tot in den treure opgerekt bezwaarproces…

 • Klaas Hoekstra

  Als fiets liefhebber ben ik wel gewend om creatief te denken in Zaandam zo links en rechts worden er nog wel eens wat straten opengebroken (Westzijde) of wijken afgesloten dus nu ook maar via het Rustenburg en Vinkenstraat naar de westzijde als de Dam afgesloten is, ben tenslotte een fietsliefhebber.

 • Ronald van Gorkum

  Kunnen de fietsers op de Wilhelmina- en Beatrixbrug niet beter hun stuur vast houden, en voor zich kijken ipv stukjes voor de Orkaan te typen? Is niet handig gedaan, maar “gevaarlijk”?
  Verder helemaal eens met de bezwaren tegen de afsluiting van de Dam voor fietsers

 • Jaap Meeuwsen

  Doorgaan Piet, het is gewoon een rommeltje daar met die bordjes.
  Van de kant van het Zaantheater kom je eerst een woonerf bord tegen ( duidelijk en opvallend ) en iets verder een beetje verloren aan de linkerkant van de weg een voetgangersgebied bord.
  Kan het nou echt niet wat overzichtelijker daar ?

 • Kees van Buren

  Is dit brzwaarschrift nu echt nodig,? Een probleem maken van 200 mtr lopen? Hoe erg is dat zeg pfffff

 • Karin Singeling

  En iedereen fietst en bromt vrolijk door op De Dam en De Gedempte Gracht (Portofino en andere maatijdbezorgers, … Geen handhaving te bekennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *