“De stad een beetje mooier maken”. Elke keer als wij een bestuurder van Zaanstad dat horen zeggen – en ze zeggen het vaak – denken we aan de gribus aan de Oostkade, de rotte kies aan de Klauwershoek, de steenpuist aan de sluis.

Sinds het begin van De Orkaan – in 2014 – schreven we er al zo’n 15 keer over. En eigenlijk altijd met dezelfde teneur: hoe is het in Godsnaam mogelijk dat één van de mooiste stukjes Zaandam willens en wetens naar de gallemiezen wordt geholpen?

Door Piet Bakker

Vandaag dus nummertje zoveel. De bouwvallen aan de sluis kregen een artistieke oppepper: een Monet. Dat wil zeggen een nep-Monet. De vergelijking ‘vlag op een modderschuit’ dringt zich op. Die modderschuit is er wel, de vlag niet. Monet ziet eruit als een verlopen kerstman, omlijst door kleutertekeningen van bloemen en een regenboog. Het werk van een vierjarige. Kennelijk om dit ellendige stukje Zaandam op te fleuren. Het gevolg is dat het er alleen maar treuriger uitziet. De graffiti, de junkies, de leegstand, de krotten en de vuilnis vallen alleen nog meer op. In juni 2021 werden de muren ook al eens opgefleurd met geinige kleurige Zaanse huisjes. Dat kunnen we wel: de buitenkant oppervlakkig aanpakken.

De hele Peperstraat wordt gesloopt om dat stukje Zaandam ‘mooier’ te maken. Maar met dit stukje is het niet gelukt.


We kregen onlangs een mail van een buurtbewoner over “de brakke panden en de overlastgevers op de Oostkade.” Het stukje was voorzien van onderstaande foto’s.

Er is officieel een alcoholverbod, maar dit wordt totaal niet gehandhaafd. De bijgevoegde foto’s onderschrijven deze stelling wel. Dit is het resultaat van een week (vorige week maandag heeft de reinigingsdienst een keer de boel weggehaald, pas nadat ik een melding bij de gemeente had gemaakt).

Bewoners hebben vele meldingen gemaakt bij de gemeente, politie en handhaving. Die lijken totaal niet te communiceren met elkaar en vinden het kennelijk allemaal wel prima. De wijkmanager beweerde zelfs tegen een bewoner niets te weten van overlast.

Waanzin. Net die hele sluis opgeknapt en dan er zo’n puinhoop van laten maken. Diverse vrouwelijke bewoners hebben ook aangegeven zich ’s avonds niet veilig te voelen. Er wordt gedeald, gedronken en er zijn regelmatig ruzies. Ik hou mijn hart vast voor als het mooier weer wordt.”

Hier ons Oostkade-dossier.

Oogst van een weekje ‘alcoholverbod’.
Vuilstortplek tegen de fleurige achtergrond van de eerste ‘schilderbeurt’ (juni 2021).
Monet, bloemetjes en regenboog (april 2023)

Onder een slideshow met ‘historische’ foto’s.