Piet Bakker: Kitsch aan de gribus-kade

“De stad een beetje mooier maken”. Elke keer als wij een bestuurder van Zaanstad dat horen zeggen – en ze zeggen het vaak – denken we aan de gribus aan de Oostkade, de rotte kies aan de Klauwershoek, de steenpuist aan de sluis.

Sinds het begin van De Orkaan – in 2014 – schreven we er al zo’n 15 keer over. En eigenlijk altijd met dezelfde teneur: hoe is het in Godsnaam mogelijk dat één van de mooiste stukjes Zaandam willens en wetens naar de gallemiezen wordt geholpen?

Door Piet Bakker

Vandaag dus nummertje zoveel. De bouwvallen aan de sluis kregen een artistieke oppepper: een Monet. Dat wil zeggen een nep-Monet. De vergelijking ‘vlag op een modderschuit’ dringt zich op. Die modderschuit is er wel, de vlag niet. Monet ziet eruit als een verlopen kerstman, omlijst door kleutertekeningen van bloemen en een regenboog. Het werk van een vierjarige. Kennelijk om dit ellendige stukje Zaandam op te fleuren. Het gevolg is dat het er alleen maar treuriger uitziet. De graffiti, de junkies, de leegstand, de krotten en de vuilnis vallen alleen nog meer op. In juni 2021 werden de muren ook al eens opgefleurd met geinige kleurige Zaanse huisjes. Dat kunnen we wel: de buitenkant oppervlakkig aanpakken.

De hele Peperstraat wordt gesloopt om dat stukje Zaandam ‘mooier’ te maken. Maar met dit stukje is het niet gelukt.


We kregen onlangs een mail van een buurtbewoner over “de brakke panden en de overlastgevers op de Oostkade.” Het stukje was voorzien van onderstaande foto’s.

Er is officieel een alcoholverbod, maar dit wordt totaal niet gehandhaafd. De bijgevoegde foto’s onderschrijven deze stelling wel. Dit is het resultaat van een week (vorige week maandag heeft de reinigingsdienst een keer de boel weggehaald, pas nadat ik een melding bij de gemeente had gemaakt).

Bewoners hebben vele meldingen gemaakt bij de gemeente, politie en handhaving. Die lijken totaal niet te communiceren met elkaar en vinden het kennelijk allemaal wel prima. De wijkmanager beweerde zelfs tegen een bewoner niets te weten van overlast.

Waanzin. Net die hele sluis opgeknapt en dan er zo’n puinhoop van laten maken. Diverse vrouwelijke bewoners hebben ook aangegeven zich ’s avonds niet veilig te voelen. Er wordt gedeald, gedronken en er zijn regelmatig ruzies. Ik hou mijn hart vast voor als het mooier weer wordt.”

Hier ons Oostkade-dossier.

Oogst van een weekje ‘alcoholverbod’.
Vuilstortplek tegen de fleurige achtergrond van de eerste ‘schilderbeurt’ (juni 2021).
Monet, bloemetjes en regenboog (april 2023)

Onder een slideshow met ‘historische’ foto’s.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Lize Leguit

  pauperbuurt

 • Robert Tel

  Een bom erop, mooiste locatie aan de sluis. Perfecte plek voor terrassen en poppodium. Zaanstad doet niets om de criminele vastgoed bezitters aan te pakken.

 • Joan Kelderman

  Er ligt al een totaal plan klaar om op deze plek, voor de neus van de koopflats op de hoek vd Peperstraat, een flat te bouwen van enkele lagen hoog. De onderhandelingen tussen de gemeente en de eigenaar vd gribus gaat nu om de grondprijs. Daarbij, het laten verloederen en het gebrek aan veiligheid is, wederom, bewust een actie vd gemeente. Zij wéten van de problemen. Dus, gemeente Zaanstad én vastgoedmensen zijn ook hier gezellig samen bezig. De inwoners ook hier de dupe.

 • ferdinand vreugdenhil

  Hoe is het mogelijk dat deze verpaupering al zeker 10 jaar in stand wordt gehouden door de gemeente. Dit is toch niet te accepteren. Ook de raad komt blijkbaar niet in actie. De hele omgeving wordt vernieuwd en verbeterd, behalve deze bouwvallen. Het tekent het onvermogen van deze gemeente. Je stond er bij en kijkt ernaar. De gemeente is toeschouwer. Schande!

 • hans van rheenen

  De gribuskade op prominente plek, wen er maar aan …

  Tot voor kort gold de (beleggings-)regel: Hoe langer je wacht met vernieuwingen, des te hoger wordt uiteindelijk de koopprijs van de grond ten gunste van de eigenaar.

  Omdat de vooruitzichten om nieuw te bouwen momenteel ongunstiger worden en de bouwkosten de navraag van nieuwe betaalbare woonruimte zal “bederven”, zal er dus weer een nieuwe wachttijd komen op betere tijden.

  Eigenaar en gemeente doen een plas … en alles blijft zoals het voorheen altijd al was.

 • Beste auteur van het “artikel”

  We hebben je opmerkingen over ons werk gelezen en zouden graag enkele vragen stellen.

  Herinner je je hoe deze plek er eerder uitzag? Ben je op de hoogte van de vreugde die het schilderen van de regenboog en de hartjes aan de kinderen heeft gebracht?

  Deze muur heeft veel geluk en glimlachen gebracht, en hoewel het misschien niet veel voor jou betekent, zijn we ervan overtuigd dat het een grotere impact heeft dan hoe het er eerder uitzag.

  We hopen dat je de positieve kant van deze verandering kunt zien en begrijpen waarom we ervoor hebben gekozen om het op deze manier te doen.

  Met vriendelijke groet,

 • Simone Ronchetti

  In dit geval maken bewoners het mooier, als je op bestuurders moet wachten….daar heb je helemaal gelijk in Piet….. puur voor en door bewoners. (dit aan de Oostkade is GEEN initiatief van Stichting Monet in Zaandam dat zeg ik er nog maar even bij….)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *