Piet van Tellingen: Geachte toekomstige burgemeester,

Het kan toch niet waar zijn, dat bijna niemand burgemeester van Zaanstad wil worden!

De Orkaan gaat de komende tijd zijn (m/v) beste beentje voor zetten om de impasse in de benoemingsprocedure te doorbreken. Door mensen uit verschillende geledingen van de gemeente te vragen wat Zaanstad de moeite waard maakt voor een burgemeesters.

Piet van Tellingen, oud-raadslid/fractievoorzitter voor het CDA, journalist en oud-hoofdredacteur van het Radio 1 Journaal, bijt het spits af.

‘Zaanstad heeft burgemeesters gehad die pasten bij de ontwikkeling van de gemeente. Ruud Vreeman was de man van de plannen. Geke Faber is bestuurlijk heel goed. Zij heeft het bestuur goed op orde gebracht. Nu heeft Zaanstad een burgemeester nodig die sterk is in verbinden. Die zijn gezicht in de wijken laat zien. Poelenburg heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om een burgemeester te hebben die dichtbij de mensen staat. Zaanstad is een pluriforme gemeenschap met een grote betrokkenheid bij de eigen omgeving. Kijk maar eens naar het bloeiende verenigingsleven Ik durf het woord bijna niet te gebruiken, maar het is een typisch multiculturele samenleving met zo’n honderd verschillende nationaliteiten.

Tegelijkertijd moet de burgemeester de bestuurlijke kwaliteiten hebben om knopen door te hakken. Die in staat is beslissingen te nemen, waarvan iedereen zal zeggen: ben je nou helemaal gek geworden? Uit ervaring weet ik dat ze dat hier nogal gauw roepen. Ik ben als raadslid ook bekogeld, omdat ik een pleidooi heb gehouden voor Inverdan.
Wat Zaanstad zo boeiend maakt voor een burgemeester zijn die tegenstellingen. De brede problematiek van aan de ene kant de stedelijke ontwikkeling en aan de andere kant de dorpen die de samenleving bepalen en het agrarisch gebied in noordelijk Zaanstad. Je moet het goede daarvan zien te handhaven.

Ingewikkelde transformatie
Interessant is ook dat Zaanstad van oudsher een echte industriestreek is. Dat moet zo blijven, maar dat gaat wel gepaard met een ingewikkelde transformatie. Daar ligt ook een interessante uitdaging voor de nieuwe burgemeester. Die staat niet los van Zaanstad als onderdeel van de regio Groot-Amsterdam, waarvan ik een voorstander ben. Zaanstad is typisch een forensenstad die te maken heeft met de aantrekkingskracht van Amsterdam als werk- en woongebied. In Zaanstad spelen ontwikkelingen waarvoor plannen voor de lange termijn nodig zijn. Denk aan de woningbouw, het milieu, de economie ende cultuur. Daarom is het belangrijk dat de burgemeester over een goed bestuurlijk netwerk beschikt. Want Zaanstad kan geen plannen realiseren zonder de steun van provincie en rijk.
Zaanstad behoort tot de top tien van Nederlandse gemeenten. Dat biedt toch uitzicht op een boeiende werkkring. Wij zijn in dat rijtje een gemiddelde stad. Dat mag van mij zo blijven.’

Heeft Piet van Tellingen een kandidaat voor Zaanstad in gedachten?

‘Jos Wienen, tot voor kort burgemeester van Katwijk zou goed in Zaanstad passen, maar hij is onlangs benoemd tot burgemeester van Haarlem. Jeroen Olthof is volgens mij ook een goede keuze.’

Een bijdrage van Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

12 reacties op Piet van Tellingen: Geachte toekomstige burgemeester,

 1. Bert schreef:

  En Piet van Tellinngen????

 2. Rob schreef:

  Job Cohen. Kan verbinden en bestuurlijk heel sterk.

 3. Ria schreef:

  Jeroen Olthof zou m.i. een goede keuze zijn als hij het burgemeesterschap zou ambiëren.

 4. Jan schreef:

  Jeroen Olthof zou een zeer goede keus zijn. Maar vraag ook eens naar Onno Hoes.

 5. Boon schreef:

  Ik acht iemand als Jeroen Olthof zeker een kansrijke burgemeester van Zaanstad. Maar om als huidig wethouder de aansturing over te nemen is geen goede keus. Dus Jeroen zou dit af moeten wijzen. Was anders geweest als hij een paar jaar uit het Zaanse was weggeweest.

  • Neeltje schreef:

   Maar kennelijk vinden ze niemand. En dan is iemand die van de hoed en de rand weet toch geen verkeerde optie? Voordat iemand van buiten ingewerkt is, onze Zaanse cultuur omarmd heeft… Ik hou hoop op een jonge vlotte energieke kerel als burgervader.

   • Boon schreef:

    Gewoon afwachten en de Zaanse Cultuur. Ik weet het niet maar als je de verschillen tussen de gevluchte Amsterdammer,de Assendelver boer en de Neder turken moet omarmen heb je wel telescoop armen nodig. Verder merk ik vooral ja zeggen en nee doen in het Zaanse. Maar we zullen zien wat het in 2017 brengt.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *