Pieterspad terug in Wormerveer

Ruim 300 jaar geleden, in 1708, liep er een pad – of eigenlijk een ‘padje’ van een paar huizen – vanaf het Zuideinde in Wormerveer de polder in. Dat pad wordt deze week in ere hersteld.

De eerste bewoner was Pieter Jansz. Munter, molenaar bij molen De Koperslager. Daar komt de naam ook vandaan: ‘Pieter zijn pad’, in de volksmond Pieterspad. Op een gegeven moment veranderde de naam in Sint Pieterspad. In een gemeentelijk stuk uit 1882 komt de naam Sint Pieterspad al voor.

O 7 juli wordt om 10.30 een bordje met de naam van het pad-namenbord (Sint)Pieterspad onthuld in Wormerveer, ter hoogte van Museum Pakhuis De Klok, Zuideinde 12.

Het is een initiatief van de Historische Vereniging Wormerveer, Theo Hallingse – eigenaar van Museum Pakhuis De Klok aan het Zuideinde – en wijkmanager Monica Briefjes.

Op de foto (via Historische Vereniging Wormerveer): gezicht op het (Sint) Pieterspad in Wormerveer Zuid. Aan het einde rechts, de achterkant van het Zuideinde. Op de achtergrond oliemolen De Ram, in 1874 gesloopt.

Sint Pieterspad_0001

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Het Zuideinde is niet meer wat het ooit was, maar wel een leuk initiatief.

 • Ruud pauw

  Inderdaad stond De Ram op de plek waar de Dubbele Buurt overgaat in het Zuideinde. Later is dit een driesprong geworden toen de Celebesstraat werd aangelegd. Het zou voor Wormerveer mooi zijn als deze blikvanger zou worden herbouwd.

 • Anneke van der Toorn

  Verhalen zijn mij verteld door dhr. de Vries(kruidenier)dat hier de mensen hangend over de halve deuren met elkaar buurten en dat het bootje langs voer. Ook was er om de hoek Petten/Boon en na dat er een brand had gewoed haalde mijn schoonvader(Jan van der Toorn) er snel een pet vol engelse drop verbrand en gesmolten maar in die tijd lekker (snoep)en zo nog veel verhalen met de bootjes achterlangs naar de sluis bij sman
  Als er ook maar iets kan worden teruggebracht sluit ik me graag aan bij dit initiatief.

 • Piet Kruiver

  Mijn grootouders hebben er gewoond, ze kwamen van Koog a/d Zaan, toen ze er kwamen wonen hadden ze al 4 kinderen, op het Pieterspad werden er nog 8 kinderen geboren. Het houten huis was met houten schotten verdeeld in 4 gedeeltes. Een van de andere gedeeltes werd bewoond door een familie Kerssens, een van die kinderen was Dirk die later op de Krommenieerrijweg woonde. Mijn grootouders verhuisden later naar de Insulindelaan in het huis waar een grote bloembak voor stond ik heb daarvan een vage gekopieerde trouwfoto uit 1939.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *