Plannen Peperstraat bijgesteld: geen hotel, meer woningen

De plannen voor een hotel in de nieuwbouw aan de Peperstraat zijn geschrapt. Doordat er woningen worden gebouwd op de plek van het hotel, komen er ruim 540 woningen in het plan. Aanvankelijk zouden er 460 woningen komen.

Bewoners kunnen parkeren in een nieuw te bouwen ondergrondse parkeergarage. Parkeren hoeft dan niet meer op de Burcht en achter de woongebouwen.

Dat heeft ontwikkelaar Accres Real Estate bekend gemaakt.

In september praat B&W over een definitief voorstel dat op 14 oktober door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd.

Zaanstad heeft alle huurders van de Peperstraat via een brief benaderd met een uitleg over ‘Pas op de Plaats’ (het uitstel van besluitvorming en sloop). In de tussentijd hebben gesprekken plaatsgevonden van huurders met mediator Petra Boom (eerder actief als informateur) en organiseert Zaanstad inloopspreekuren voor bewoners.

De plannen voor de nieuwbouw (zie boven en onder) zijn van Sjoerd Soeters (bureau PPHP) die hij ontwikkelde toen hij ook als supervisor van MAAK.Zaanstad voor de gemeente werkte.

Een groot deel van de bewoners blijft tegen het plan om de woningen te slopen.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Hessel Kraaij

  540 woningen en 370 parkeerplaatsen in de nieuwbouwplannen voor de Peperstraat. En dan geen parkeren meer op de Burcht, maar ook daar nog woonflats bouwen?

  • Dit zal wel erg mooi worden en ook huur woning en niet te duur

   • Els Groot

    Dit zijn nog slechts schetsen…..
    Weet u de huurprijzen al? Vreemd…ik weet als huidige bewoner van de Peperstraat nog niks over de huurprijzen van de, eventueel, nieuw te bouwen appartementen.
    Waarschijnlijk bent u ook niet op de hoogte van de grootte van deze appartementen. Ik vermoed, met zoveel appartementen, niet veel groter dan 40-50 m2.

 • A. de jong

  En hoe groot en betaalbaar zullen de woningen zijn?
  Stedelijke verdichting zonder visie op leefbaarheid en doorstroming: logisch dat de bewoners zich verzetten tegen de sloop.

 • Remy dekker

  Zie je nu al in de nu de bouw gestart is op oud voetbalterrein vvz bij kogerveld. 60m2 450.000 v.o.n. ik ga wel ergens anders naartoe. Zaandam is onbetaalbaar geworden.

 • Martin Meuleman

  Fijn plan om van de Peperstraat eindelijk eens wat moois te maken. Voor de bewoners spannend of ze terug kunnen keren (zou wel een streven moeten zijn). Maakt nu toch wel zeer verouderde en deels verloederde indruk. Ook top als de Burcht een andere bestemming krijgt dan parkeren. We missen een echt mooi groot plein waar activiteiten te organiseren zijn. De hele absurde huizenprijzen zijn inderdaad verschrikkelijk maar zorgen er deels ook voor dat dit soort projecten nu gefinancierd kunnen worden.

 • Fallon Does

  “Pas op de Plaats”?! Schaamteloos om een marketing-tekst-jus over de huidige situatie te gooien, maar dat de ontwikkelaar en gemeente geen schaamte hebben, blijkt natuurlijk al uit het feit dat ze de bewoners hun (t)huis uit willen jagen.

  Het is naïef om te denken dat de bewoners tijdens de sloop en bouw even ergens anders kunnen gaan wonen om vervolgens weer terug te keren, er zijn simpelweg geen woningen beschikbaar! IJskoud ook, wie wenst een ander toe om onvrijwillig twee keer op korte termijn te moeten verhuizen, geen zekerheid te hebben, een thuis te verliezen en die weer te moeten opbouwen?

 • Jan Mulder

  Gaan we inderdaad weer veel te kleine huizen bouwen. Nog meer stedelijke verdichting. Nog minder parkeerplaatsen. Ow ja en scholen bouwen we ook te klein dus de kinderen kunnen nergens naar toe. En inderdaad de kosten van de woningen zullen wederom torenhoog zijn.

  Jammer dat de gemeente niet een verordening maakt waarin staat dat de woningen betaalbaar moeten zijn. Zodat iedereen in ieder geval terug kan keren naar zijn/haar woning. En echt bouwen waar behoefte aan is, betaalbare woningen. Maar nee we gaan weer de zakken vullen van projectontwikkelaars en investeringsobjecten bouwen.

  • A. de Jong

   We hebben gewoon geen goede volksvertegenwoordigers in de raad zitten. Het verbaast mij dat de ene omgevingsvergunning na andere wordt goedgekeurd zonder protest.
   De huidige raad lijkt totaal mee te gaan in deze een-dimensionale bouwopgave waar kwantiteit boven doelgroep en demografie gericht bouwen gaat.
   Met de huidige bouwvisie hebben we als inwoners van Zaanstad helemaal niets aan: weinig doorstroming en vastzittende huizenmarkt met minder groen en plek voor kinderen om te spelen.
   Ik kijk uit naar de verkiezing!

 • Betaalbaar my foot! En ik vind dat de bewoners ALLEMAAL stadsvernieuwingsurgent moeten worden als dit doorgaat. En nieuwe sociale huur wordt meestal het hoogste bedrag dat er gevraagd kan worden.
  Bron; WoningNet:
  Per 1 januari 2021 is de maximale netto huurprijs voor een sociale huurwoning € 752,33. Het maximale jaarinkomen (verzamelinkomen van uw huishouden, kinderen niet meegerekend) waarmee u op een sociale huurwoning kunt reageren is vastgesteld op € 40.024.

 • Mark van wanten

  Dit worden allemaal dure woningen.
  Ze kunnen deze tijd geen woningen meer bouwen en verhuren voor 752,33 huur .
  Succes voor alle bewoners…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *