Polder Wormer Jisp en Neck stil, maar niet stil genoeg

Volgens de Provincie Noord-Holland is de Polder Wormer Jisp en Neck – één van de 42 stiltegebieden in de provincie – wel stil, maar niet “heerlijk stil”.

De geluidsbelasting van wegverkeer, industrie en/of vliegverkeer is zodanig dat het meer een ‘oase’ is volgens de provincie dan een 100% heerlijk stil gebied, daar hebben we er maar 15 van in Noord-Holland (vrijwel allemaal in het noorden en het Wadden-gebied).

De Polder Wormer Jisp en Neck valt grotendeels samen met het natuurgebied Wormer- en Jisperveld, maar omvat ook een gedeelte van de polder Engewormer. Het is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa; een plaats voor vele water- en weidevogels in combinatie met agrarisch gebruik volgens de kaart van de Provincie Noord-Holland.

Het gebied heeft vooral veel geluid van vliegverkeer terwijl er ook relatief veel geluid van het wegverkeer afkomstig is. Er is zelfs gedacht aan het intrekken van de kwalificatie ‘stiltegebied’ voor een tiental gebieden in de provincie, waaronder de Polder Wormer, Jisp en Neck. Dat plan gaat niet door. Wel worden er waarschijnlijk drie stiltegebieden geschrapt.

Aan de Zaanstreek grenzen ook twee andere stiltegebieden: de Starnmeerpolder en het Ilperveld – ook dat zijn oases volgens de provincie.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *