Politie blijft preventief fouilleren in Poelenburg en centrum Zaandam

Tot 1 juli 2021 kan de politie in het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en de wijk Poelenburg aangewezen preventief te fouilleren.

Burgemeester Hamming vindt dat zoiets nodig is “omdat er zich het afgelopen half jaar opnieuw meerdere ernstige incidenten in de openbare ruimte hebben voorgedaan waar wapens bij betrokken waren.”

Hamming vindt dat het “keihard nodig is. Het aantal wapens dat we vinden en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel”, zegt hij in het persbericht van de gemeente.

“Er wordt preventief gefouilleerd in de gebieden waar deze wapenincidenten zich concentreren. Dit gebeurt a-selectief en zonder aanzien des persoons. Jaarlijks worden er met minimale politiecapaciteit tientallen wapens van straat gehaald. In het laatste volledige jaar (2019) betrof het 74 wapens, 41 arrestanten en een zeer brede hoeveelheid bijvangst (drugs, grote geldbedragen, etc.).”

Het aantal wapenincidenten is de afgelopen drie jaar gestegen volgens Zaanstad “en blijft ook in 2020 –ondanks de coronacrisis- stijgen. In 2017 waren er in Zaanstad 138  wapenincidenten, in 2018 156, in 2019 171 en in de eerste helft van 2020 92 wapenincidenten. Hamming:

“Door preventief te fouilleren neemt het veiligheidsgevoel buiten op straat toe. Het is bovendien een effectief middel om mensen ertoe te bewegen geen wapens bij zich te dragen in openbare ruimten.”

In het eerste half jaar van 2020 zijn bij 5 controleacties 980 mensen en 150 voertuigen gecontroleerd waarbij 19 wapens zijn aangetroffen waarvan 14 steekwapens. In totaal zijn 5 mensen gearresteerd.

Hier ons dossier over preventief fouilleren.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *