Politie niet standaard mee met ambulance naar AZC

Zaterdag werd een Irakese vluchteling die zichzelf verwondde, afgevoerd in een politieauto omdat de hulpverleners zich bedreigd voelden door een groepje mannen (en een vrouw) die hem de ambulance in wilden dragen.

De Telegraaf meldde dat de ambulance naar aanleiding van het incident voortaan altijd begeleid wordt naar het AZC door de politie.

Wendy Boudewijn van politie Noord-Holland en Peter Duif van Ambulance Amsterdam laten vandaag weten dat daar kort na het incident sprake van was, maar dat deze maatregel niet wordt doorgezet. Duif:

“Standaard meerijden is opgeschort. De politie rijdt mee bij twijfel op voorhand. Dus alleen op indicatie.”

De politie arriveerde zaterdag ook gelijk met de ambulance. Boudewijn:

“Dit gebeurde niet omdat het om een rit naar het AZC ging, maar omdat wij dat standaard doen als er de mogelijkheid is dat er gevaar kan dreigen, net zoals bij horecadiensten het geval is. Ter plekke bleek het mee te vallen.”

Duif laat verder weten dat hij zich zorgen maakt om de beantwoording van de zorgvraag vanuit het COA, met name in Zaandam. Hulpvraag zou terecht komen bij een callcenter in Wageningen.

“Er is voldoende aanleiding te veronderstellen dat de zorgvraag niet of niet voldoende wordt beantwoord.”

Geen aangifte 
Ook geeft hij aan dat de ambulancemedewerkers zich zaterdag onveilig voelden, maar dat ze geen aanleiding zien om aangifte te doen.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Racker

  Gewoon weer een storm in een glas water dus.. Lekker aangewakkerd door een paar Telegrafisten.

  Opblazen: daar zijn die jongens en meisjes van Wakker Nederland wel goed in.
  – Een handjevol paniekerige vrienden en familieleden wordt *een groep van zo’n dertig asielzoekers” die “hulpverleners belaagden”. En de eerste reactie van iemand die nog geen tijd heeft gehad, om de situatie goed te evalueren wordt in chocoladeletters boven het artikel gezet.

  Ja… zo lust ik er nog wel een.

  Enneh… waar blijven nou die chocoladeletters om aan te geven, wat er werkelijk aan de hand was?

 • Marion

  De media maakt meer stuk dan je lief is:(

  • Barend

   Gut gut, wat een pyrrusoverwinning zeg. Je ziet alleen maar verliezers! Werd de waarheid al onrecht aangedaan, zelfs nu word hij terzijde geschoven alleen maar om de vluchteling in het algemeen niet in een kwaad daglicht te zetten want stel je voor!. En ondertussen blijven we bekvechten, worden kleine incidenten opgeblazen door de één en de ander verkwanseld het feit dat agressie tegen hulpverleners en gezagsdragers gewoon not done is. Mochten er ooit weer hondenpoepbakken sneuvelen door vuurwerk, dan gaan we daar ook de schouders over ophalen want iedereen is jeugdig geweest. Ik vraag mij alleen nog af wat nou precies die zorgvraag inhoud?

   • Merel Kan

    Beste Barend, jij denkt in winnen of verliezen. Ik zie geen spel.
    Als jij aan kan tonen dat wij met dit verhaal de waarheid terzijde schuiven, dan mag je met bewijs komen. Ik vul met liefde aan.
    Zo niet, dan is het misschien fijner als je de gut gut’s bij je houdt.

    • Barend

     Waar is jouw bewijs dat trappen tegen een politieauto dan geen daad van agressie zou zijn. Dat mis ik in het eerste artikel en in de reacties. Daar word volledig aan voorbij gegaan.

    • Erik Esteie

     @ Barend, met alle respect

     Is frustratie hetzelfde als agressie?

     • Barend

      Ik denk niet in winnaars en verliezers. Dat is juist hetgeen er in de 2 artikelen wel gezocht word. Namelijk in het eerste artikel dat de politie overdreef in hun handelen en het handelen van de asielzoekers wordt afgedaan alszijnde de frustratie. In het tweede artikel wordt snel gerept dat het voortaan zonder politie begeleiding gaat gebeuren en het dus allemaal wel meeviel. Een objectief verslag zou bv kunnen zijn dat deze asielzoekers hun agressie botvierden op de politieauto en zich niet lieten bedaren zodat de hulpverleners hun werk naar behoren konden verrichten. Direct daarna kan men een uitleg geven dat dit was hoogst waarschijnlijk door de frustratie van lang wachten, de uitzichtloze situatie en leefomstandigheden. Nu wordt aan een aantal belangrijke dingen voorbij gegaan. En dan zeg ik dat het een Pyrrusoverwinning is voor degenen die in dit geval elke negatieve klank over asielzoekers probeert teniet te doen. Nu krijg je weer de bittere smaak in de mond dat dingen in de doofpot gehouden worden of gebagatelliseerd. Opgeblazen hondenpoepbakken door lokale jeugd zou men nét zo moeten veroordelen als je frustratie botvieren dmv schoppen tegen een politieauto en niet meewerken met gezagsdragers/hulpverleners(door wie dan ook!). Waarom is het nou zo moeilijk om normaal en realistisch verslag te doen? Zou men willen dat het draagvlak in de samenleving groter zou worden, dan zou het heerlijk zijn dat er eerlijk en open verslaggeving gedaan word. Zolang er schimmig gedaan blijft worden, wordt dit incidentje groter gemaakt dan het was.

     • Erik Esteie

      Barend

      “Opgeblazen hondenpoepbakken door lokale jeugd zou men nét zo moeten veroordelen als je frustratie botvieren dmv schoppen tegen een politieauto en niet meewerken met gezagsdragers/hulpverleners(door wie dan ook!).”

      Ik ben het helemaal met je eens dat je respect moet hebben voor die mensen die je onder de meest moeilijke omstandigheden proberen te helpen maar wat mij dwars zit is dat hulpverleners ook niet heilig zijn.

      Ik kan me een verhaal herinneren van een paar weken terug waarbij iemand niet geholpen wilde worden door ambulance personeel en tenslotte is gearresteerd. Ik kan het helaas niet terug vinden anders had ik de link bij mijn reaktie geplaatst.

      Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat er van de kant van hulpverleners ook dingen zijn die niet goed zijn/gaan en dat het een wisselwerking is. En helaas kan het dan soms flink uit de klauwen lopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *