Politie vindt messen bij controle centrum Zaandam

Bij een actie waar bij uitgaanspubliek preventief gefouilleerd werd in het centrum van Zaandam zijn drie mensen aangehouden wegens verboden wapenbezit. Twee daarvan hadden een mes in hun bezit, één persoon had een schroevendraaier bij zich. Ook zijn er softdrugs in beslag genomen.

De actie vond plaats op de Dam, de Rozengracht, de Zuiddijk en in de Klauwershoek. Directe aanleiding voor de fouilleeractie is de steekpartij die het leven kostte aan de 16-jarige Nick Bood, ruim twee weken geleden.

Volgens burgemeester Ruud Vreeman reageerden de gefouilleerde jongeren die hij sprak positief: “Ook zij willen dat het centrum van Zaandam een plek is waar ze veilig kunnen uitgaan.”

Normaal is fouilleren van burgers alleen mogelijk als er concrete aanleiding is om te controleren op wapenbezit. Door het gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied was er in dit geval geen concrete verdenking noodzakelijk om tot fouillering over te gaan aldus de gemeente. De actie werd van te voren aangekondigd, “een juridische vereiste”, aldus de burgemeester. “Dat zal voor bepaalde lieden aanleiding zijn om het centrum te mijden, maar ook dat draagt bij aan het doel: geen wapens op straat.”

De dood van Nick Bood was niet de enige aanleiding de actie. Belangrijk was ook informatie die naar boven is gekomen bij de aanpak van de overlast in de Zilverpadsteeg en omgeving.

In de zaak rond de steekpartij zijn twee verdachten (15 en 18 jaar) aangehouden, de politie heeft verder geen informatie verstrekt, wat niet betekend dat er online volop gespeculeerd wordt over daders en aanleiding.

Foto: Savornin Lohmanstraat, de plek waar Nick Bood werd doodgestoken.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • boes

    Volgens burgemeester Ruud Vreeman reageerden de gefouilleerde jongeren die hij sprak positief: “Ook zij willen dat het centrum van Zaandam een plek is waar ze veilig kunnen uitgaan.”

    Goh wat een feest.

    Als mensen dat foullieren positief vinden heb ik een idee.
    Zet tijdens uitgaansavonden het gebied rondom de cafe’s en disco’s af en fouilleer een ieder die hier naar toe wil en geef ze vervolgens een polsbandje van “gecontroleerd en goedbevonden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *