Portugees valt van open Beatrixbrug – politie vraagt beelden

De politie onderzoekt een ernstig ongeval op de Beatrixbrug in Zaandam waarbij gister (3 maart) een 36-jarige man van de brug viel. Hij kwam met zijn gezicht op een betonnen plaat terecht en viel vervolgens in het water. Hij raakte ernstig gewond aan zijn gezicht.

De brug was volgens een bericht van de politie op dat moment geopend voor een passerend schip.

Een 34-jarige Zaandammer die vlakbij stond, sprong in het water om de man te redden. Met omstanders zijn de mannen uit het water geholpen. De drenkeling is opgenomen in het ziekenhuis en niet aanspreekbaar. De redder kon na een warme douche weer naar huis.

Lees ook: Mounir sprong achter een drenkeling de sluis in: zijn verhaal 

De gewonde man is een 36-jarige man zonder woon-of verblijfplaats van Portugese afkomst. De politie vraagt of er mensen zijn die weten waar hij verbleef.

Op filmbeelden van het ongeluk die op Instagram circuleren is te zien dat de man zich probeert vast te houden aan de lichten die aan de bovenkant van de geopende brug zijn bevestigd. Dat lukt niet en hij valt van grote hoogte naar beneden. Eerst op een betonnen plaat dus en daarna in het water. Het gebeurde vlakbij de Beatrixtoren.

De politie vraagt om meer beelden van het ongeluk:

Het is bekend dat er beelden in omloop zijn van het voorval. De beelden opgenomen vanuit een bus zijn bij de politie bekend. Mocht u beschikken over andere beelden dan komt de politie daarvan graag in het bezit. U kunt ze uploaden via dit formulier onder vermelding van 2023044832. Ook als u getuige bent geweest van de aanleiding van het ongeluk en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan horen wij dat graag. Gelieve dan 0900-8844 te bellen of u te melden via onderstaand tipformulier.

Lees ook: Drenkeling uit Wilhelminasluis gevist

In februari 2015 kwam een vrouw dodelijk ten val toen ze van de opengaande Den Uylbrug viel. In november 2018 raakte een echtpaar zwaar gewond toen ze bij het openen van de Bernhardbrug in het water terecht kwamen.

Beeld uit Instragram-video
De brug vanaf de wandelroute naar De Fabriek gezien, de lichten waaraan de man hing, hangen halverwege de brug.
Bij de brug hangen overal camera’s. Deze moet het voorval geregistreerd hebben.
Deel dit artikel:

14 reacties

 • hans van rheenen

  Ook op de Beatrixbrug bleef eergisteren iemand met fiets, gewoon op de brug staan terwijl de seinen op rood stonden en de bellen duidelijk rinkelden. De havenmeester/brugwachter moest uiteindelijk deze persoon met microfoon en luidspreker waarschuwen en terugroepen.

  Zijn de vele buitenlandse gasten misschien niet vertrouwd genoeg gemaakt met onze regels, of überhaupt? Zo worden er nog steeds ambtelijk fietsen weggehaald van mensen die de regels niet kennen en de vaak kleine bordjes niet kunnen lezen. “Fietse gestool” melden dan de ongeïnformeerde gasten/toeristen en met wat hulp van Nederlanders kunnen ze hun fiets dan voor
  € 30,00 “terugkopen” (dat is van de wekelijkse ondersteunig 50%).

 • Meta Bossers

  Vorige week: 4 toeristen die langs de rode lichten liepen, niet zagen/ begrepen wat de functie van slagbomen is. En heel rustig op de Beatrixbrug selfies gingen maken. Heb moeten schreeuwen en gebaren dat ze door moesten lopen. Dat deden ze gelukkig uiteindelijk.
  Bord met waarschuwing in t Engels zou goed zijn. In veel landen zijn dit soort bruggen onbekend.

 • Rens Kleijn

  Met een groep vrienden bezoeken, we regelmatig de sluis voor een praatje met elkaar en met de schippers die wachten op schutting naar de Voorzaan. Hiermee ervaren we tevens de problemen waarmede men op de bedieningpost te maken heeft tijdens het openen van de brug en het sluiten van de bomen. Vorige week nog zagen we een fietser die door het rode licht reed en werkelijk op een haar na niet werd geraakt door de dalende afsluitboom. Dit ongeluk is natuurlijk verschrikkelijk en niet het eerste. De man had daar niet mogen zijn, en de klep had niet geopend mogen worden. Blijft het feit dat het voor de man of vrouw die achter de camera verantwoordelijk is, een bijna onmogelijk taak is geworden wanneer men zich niets aan wenst te trekken van rode lichten, bellen en dalende bomen.

 • Tineke neure horstman

  snap ook niet waarom buitenlands mensen geen cursussen krijgen in deelname verkeer. vooral poolse enz
  hebben geen idee hoe het hier werkt ook met auto rijden..
  word maar over elektrische fietsen gesproken laat ze eerst eens gaan opletten op de scooters en bak fietsen.
  gevaar op de weg…

 • Willem Kuiper

  Zou het ermee te maken kunnen hebben dat de brugwachter wegbezuinigd is?

  • d siebeling

   nee hoor er zitten nog steeds brugwachters op het havenkantoor

   • L. Foxdal

    Ja, met een enorme hoeveelheid schermen die ze niet allemaal tegelijk kunnen overzien. Op drukke vaarwegroutes als deze is het bedienen op afstand vragen om ongelukken. Zowel onder de mensen die over de brug lopen als de schepen die de brug moeten passeren.

 • Ted Groentjes

  Het heeft niets met verkeersregels te maken ter plaatse of in Nederland. Het lijkt mij dat rood in het verkeer wereldwijd stoppen of een verbod is.

 • Kick van der Horst

  Kun je van iemand verwachten 100% alert te zijn achter een beeldscherm? Als je niest zijn je ogen even dicht, een collega vraagt iets, je pakt je koffie, er gebeurt iets naast je…en in die seconde dat je even wegkijkt passeert iets of iemand net die camera ..hoewel de diverse camera’s wel de hele brug tonen. Het zal je als brugwachter maar gebeuren. Om over de verschillende mensen die gevallen zijn maar niet te spreken. Vreselijk. Een “live” brugwachter heeft breed overzicht en een langere kijktijd. Ik denk dat er dan ook beter geanticipeerd kan worden op “laatste nippertje idioten”. Ben wel eens in het controlecentrum op de Sluis geweest op de open dag, ondermeer het veiligheidssysteem werd toen gedemonstreerd. Er zit een team dat het vak en de veiligheid bloedserieus neemt.
  Heel veel sterkte voor alle betrokkenen en wijsheid voor de ambtenaren die hierover gaan. Geld of veiligheid?

 • Anja Mantjes

  huh een slagboom is toch wereldwijd dat je er NIET door mag. En ook rood licht ik begrijp het niet hoor.

 • Jaap Meeuwsen

  Vaker gezegd, op iedere brug weer een brugwachter, veel beter zicht, veel directer en ook nog stukken kortere wachttijden voor het verkeer, brug een beetje open voor een bootje dat er net niet onderdoor kan en dan gelijk weer dicht i.p.v. het hele ritueel van bellen enz nu.
  Maar die tijd komt nooit meer terug want we moeten met onze tijd meegaan.
  De brugwachters in Zaandam doen bar hun best maar ze kunnen niet alles tegelijk zien maar feit blijft wel….bij bellen rinkelen, rood licht, slagbomen omlaag, minuutje wachten….wanneer je dan nog doorloopt / fietst dan weet ik het ook niet meer hoor.
  Maar ja, ook dat is denk ik de tijd, hoeveel capriolen ik gezien heb bij de spoorwegovergang Guisweg daar kun je moedeloos van worden.
  Denk maar niet dat deze lui het ooit nog leren.

 • Bert Versteeg

  Dit is het bewijs dat die belachelijke gele brugdekken ook niet helpen!
  De enige oplossing om dit soort ongelukken te voorkomen en zelfs die geeft geen 100% garantie, is om bij elke brug weer een brugwachter te zetten.
  Laat Handhaving ook een oogje in het zeil houden en geef iedereen die door het rode licht loopt gelijk een flinke bekeuring.
  Rode lichten bij bruggen en spoorwegovergangen zijn ook verkeerslichten!

 • Edwin Prasing

  het risico wordt niet zo heel veel kleiner door daar weer een brugwachter neer te zetten.
  ze schelden je verrot en lopen gewoon door.
  de mentaliteit moet veranderen en handhaven op rood licht moet omhoog.
  je zou meer hebben aan warmtebeeldcamera’s of detectiesoftware dan dat je de brugwachter weer terugbrengt op de brug.
  ook die is geen uil dus kan dingen missen zoals laatst in Haarlem……dan kan signalering heel goed helpen.
  ik hoop dat meneer weer volledig hersteld en wens iedereen veel wijsheid om dit soort ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *