POV, PvdA, VVD, ROSA, GroenLinks en CDA gaan voor nieuw college in Zaanstad

Informateur John Bijl stelt voor dat POV, PvdA, VVD, ROSA, GroenLinks en CDA samen een nieuw college gaan formeren.

De partijen beschikken samen over een comfortabele meerderheid van 25* van de 39 zetels.

Deze meerderheid betekent dat zelfs nog één of twee partijen kunnen afvallen zonder in problemen te komen. Eerder vielen DZ, D66, PVV, CU, DENK, PvdD en SP al af. D66 en CU zaten wel in het vorige college. Nieuw is de POV die van 4 naar 6 zetels ging.

Informateur Bijl sprak in eerste instantie met alle dertien fracties, “vooral over de gewenste verhoudingen in het gemeentebestuur”. Het ging vooral over “hoe in Zaanstad politiek wordt bedreven.” Er werd veel teruggekeken:

“Ik kan deze gesprekken duiden als een reactie op het verleden. U allen wilt het duidelijk anders dan het de afgelopen bestuursperioden is gegaan.”

Volgens Bijl zijn de belangrijkste punten voor de nieuwe coalitie: woningbouw, participatie, mobiliteit en bereikbaarheid, klimaatadaptatie en energietransitie en het tegengaan van een (economische) tweedeling in de Zaanse samenleving. Het ‘ontwikkelen van een participatiebeleid’ zou prioriteit hebben.

Bijl eindigt met een curieuze vaststelling: “De leden van het college zullen voor hun werk maar ook voor dit proces ondersteund worden door de ambtelijke organisatie. Ik hoop dat u hen de tijd wilt geven om dit goed op te zetten. Zoals u weet, kampt de ambtelijke organisatie met personele tekorten.”

Om de problemen bij de ambtelijke organisatie terug te brengen tot ‘personele tekorten’ doet de daadwerkelijke problemen waarschijnlijk tekort.

50 jaar Zaanstad:

De nieuwe verdeling in de raad:

* In de eerste versie stond 26, maar dat was er één teveel.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Mari de Boer

  Prioriteit voor participatie in Zaanstad.
  Dus beginnen we met een aantal partijen
  met een andere opstelling niet in het college toe te laten.
  Je zal die weinige ambtenaren toch ook niet met kritische vragen willen bestoken.

 • l. Boonstra

  Jammer dat de linkerkant nu voor schaamlap gaat spelen bij een rechtscollege. Men had er goed aangedaan om die rechtse clubs eerst eens zelf in de eigen jus te laten pruttelen ipv weer pluche klevers te worden.

 • evert hartog

  Als participatie prioriteit heeft, en dat is helemaal terecht, kun je brokkenpiloot VVD beter even buiten boord laten.

 • FVD of de PVV mochten van ons ook erin komen, hopen dat dit gebeurt binnen afzienbare tijd. Nu teveel linkse partijen, zeer ongezond voor de Burgers

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *