Het boosterprikken zorgt dagelijks voor een grote stroom nieuws en ook voor een minstens zo’n grote stroom verontwaardigde reacties.

Mensen vinden het onbegrijpelijk dat ze niet in de buurt geprikt kunnen worden. Ze snappen niet waarom zij nog weken moeten wachten terwijl anderen die net aan de beurt zijn meteen geprikt kunnen worden. Ze willen weten waarom het onmogelijk is om gelijk met je partner geprikt te worden. Ook vragen ze zich af waar die beloofde brief blijft die je nodig hebt om telefonisch een afspraak te maken.

De Orkaan sprak met Ellen Bontekoning, teammanager corona bij de GGD Zaanstreek Waterland over het boosterprikken.

Het grootste struikelblok, het niet in de buurt geprikt kunnen worden (maar wel in Alphen a/d Rijn of Hem) is niet door GGD Zaanstreek-Waterland te beïnvloeden:

“het is een landelijk systeem, je krijgt voorstellen van 3 beschikbare opties, dat is de ‘intelligentie’ van het systeem. Door de grote hoeveelheid mensen die tegelijkertijd in het systeem zitten, kan het dan voorkomen dat alle regionale mogelijkheden op dat moment bezet gehouden worden voor andere mensen. Iedereen krijgt immers 3 opties waarvan na keuze er 2 weer vervallen.“

Extra ‘slots’

Kan het daarom dus zo zijn dat plots je buren of je kinderen wel op korte termijn in Zaandam geprikt te kunnen worden?

“Dat klopt helaas. Als er alleen mogelijkheden getoond worden voor ver weg, adviseren we om de browser nog eens te verversen*. Ook openen wij continu ‘slots’ (extra capaciteit). Vandaar dat er vandaag capaciteit is die gister nog niet bekend was.”

Deze ‘oneerlijkheid’ komt omdat er voortdurend capaciteit wordt toegevoegd, en dat is weer het gevolg van de oprukkende Omikron-variant:

“We hebben de koers moeten aanpassen door de ontwikkeling van het Omikronvirus waardoor de druk enorm is verhoogd. Iedere regio heeft met man en macht ingezet om zoveel mogelijk te versnellen. Dat betekent dat de capaciteit wordt verhoogd doordat er iedere dag nieuwe ‘slots’ worden opengezet. Waardoor sommige mensen merken dat wanneer ze vandaag inloggen misschien vandaag ook meteen al terecht kunnen.”

En dat betekent weer dat het zo kan zijn dat mensen die later zijn opgeroepen eerder (en dichterbij) geprikt kunnen worden. Bontekoning:

“Wij vinden dat ook frustrerend want we zouden die ouderen eerder willen hebben. Het kan dus zinvol zijn om op een later moment nog eens proberen online een afspraak te maken als je niet snel in de buurt terecht kunt.

Wat we ook niet willen is dat de mensen die dus nog geen oproep hebben gekregen, ‘voordringen’. Zonder afspraak kun je dan ook geen prik halen.”

Afspraak naar voren?

Kunnen ‘ouderen’ dan niet naar voren worden gehaald?

“Landelijk wordt er nu op gestuurd om de ouderen zoveel mogelijk naar voren te halen. Deze week krijgen alle 75-plussers die na 9 januari een afspraak hebben gepland een sms’je met een 06-nummer. Daar mogen ze dan naartoe bellen om hun afspraak te vervroegen. Dat is een geselecteerd telefoonnummer waar alleen de mensen die de sms hebben gekregen naartoe kunnen bellen.”

Dat verzetten moet telefonisch gebeuren, dat blijkt ook voor anderen in de praktijk een lastige operatie (het kan overigens wel zonder brief). Maar wat dus niet kan is de partner gelijktijdig laten vaccineren.

“Dat er een aantal hickups in het traject zijn realiseren wij ons ook, die partnerafspraak is er inderdaad uitgehaald. Dat is landelijk beleid. En we horen ook dat mensen moeite hebben om de afspraak te vervroegen, terwijl wij dat ook het allerliefste zouden willen. We weten dat zit.”

Brief

Uit reacties blijkt dat mensen soms wanhopig worden en het geloof verliezen.

“Hoe de booster-campagne tot stand is gekomen, daar hebben wij geen invloed op gehad. Dat er een aantal dingen trager zijn gelopen is een feit. En dat we landelijk lastig tot opschaling zijn gekomen is ook een feit. Het ongenoegen merken wij ook aan de telefoon en wij begrijpen het ook, dat zijn geen leuke gesprekken. We merken het ook aan de mensen die bij de locaties komen.”

Hoe zit het met de toegezegde brief die mensen nodig hebben om de afspraak te verzetten?

“De rijksoverheid stuurt ze in etappes uit, er zit vertraging in, deze week krijgen de mensen die in 1946 en 1947 zijn geboren een brief. Maar helaas klopt de inhoud van die brief niet helemaal omdat daar nog steeds 6 maanden in genoemd wordt i.p.v. drie maanden. Dat is ook super-frustrerend.”

Kan heel Nederland geboosterd worden voor eind januari? Bontekoning:

“Zeker, daar gaan we voor”

Capaciteit

De capaciteit in Zaanstreek-Waterland wordt voortdurend opgevoerd. In Zaandam zijn nu 5 (in plaats van 3) prikstraten ingericht. De nieuwe priklocatie in Purmerend kan 10.000 prikken per week aan. Recent werd het voormalige gemeentehuis van Beemster ook als booster-vaccinatieplek ingericht.

PriklocatieAantal prikstratenAantal prikken per weekAantal prikken per uur
Beemster48.00080
Purmerend1224.000250
Zaandam510.000100
Totaal per week2142.000430

* De browser verversen is een optie, maar het is mogelijk dat daardoor alles opnieuw ingevuld en aangevinkt moet worden. Wat ook werkt is nadat de 3 opties getoond worden, op ‘vorige’ te klikken (je komt dan in het scherm van de postcode) en opnieuw naar afspraak maken gaan, je krijgt dan meteen 3 nieuw opties.