Priktempo Zaanstreek-Waterland omhoog… (vaccinatie-meter & priktip)

Voor het eerst werden er in de regio Zaanstreek Waterland meer dan 4000 vaccinaties gezet in één week. Iedereen zou voor eind juli gevaccineerd moeten zijn, maar of dat gehaald wordt, blijft onzeker.

Prikken in Topsporthal De Koog kan vanaf 12 april. Nu wordt nog steeds alleen in Purmerend geprikt, maar inwoners van Zaanstreek Waterland worden ook in andere regio’s gevaccineerd.

We kijken wekelijks naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers.


Priktip: wie snel aan de beurt komt, kan al een afspraak maken voordat de formele uitnodiging binnen is:

Vanaf dinsdag ontvangen mensen met het geboortejaar 1947 en 1948 van het RIVM een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het is belangrijk dat de 73- en 74 jarigen die zich willen laten vaccineren na ontvangst van de uitnodiging zo snel mogelijk een afspraak inplannen. Daarom wordt mensen in deze leeftijdscategorie nu al de mogelijkheid geboden een online afspraak te maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Voor zo’n afspraak heb je eigen je digiD nodig. Als achteraf blijkt dat je nog geen uitnodiging heeft gekregen, wordt de afspraak geannuleerd.

vandaag is tijdelijk gestopt met vaccinatie met AstraZeneca onder de 60.

Om hoeveel mensen gaat het?

In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in de rest van Zaanstreek-Waterland 156.000. Totaal: 339.000. Daarvan wordt alleen de groep 18 jaar en ouder gevaccineerd, dat gaat om zo’n 79 procent van de bevolking. In Zaanstreek Waterland is dat 269.000 mensen.

Uit onderzoek van het RIVM van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent twijfelde. We schatten dat 10 procent niet geprikt wil worden, dat kan dus ook 15 of 5 procent zijn; 90 procent van 269.000 is 242.000 – dat is dus het aantal dat potentieel gevaccineerd gaat worden.

Hoeveel prikken zette de GGD?

Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) 32.500 prikken bij mensen uit de regio gezet, in 22.385 gevallen ging het om de eerste prik, ruim 10.000 mensen kregen de tweede al. Die bijna 22.385 (stand t/m 31 maart) is zo’n 9 procent van de mensen die geprikt kunnen en willen worden (vorige week ging het om 8 procent).

Gaat het prik-tempo omhoog?

De laatste weken, vanaf begin maart, stijgt het priktempo, daarvoor daalde het nog (er wordt geprikt vanaf half januari).

Wie prikken er nog meer?

Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn niet regionaal beschikbaar. Het aantal vaccinaties door ziekenhuizen (landelijk) was minder dan 10 procent van het totaal, huisartsen waren goed voor ruim 10 procent van het totaal (landelijk) en in ‘langdurige zorginstellingen’ was 30 procent van het totaal geprikt. Dat komt dus bovenop de GGD-prikken.

Die 9 procent is dus de ondergrens, het werkelijke percentage is hoger.

Kan GGD niet meer prikken?

Dat zou je misschien kunnen zeggen. T/m 31 maart werden er 22.385 streekgenoten (Zaanstreek Waterland) door GGD’s voor de eerste keer gevaccineerd, dat gebeurde ook buiten de regio, o.a. in Alkmaar, Badhoevedorp, Beverwijk en Amsterdam.

Maar de GGD Zaanstreek-Waterland zette in diezelfde periode 27.413 eerste prikken, wat betekent dat in Purmerend ook veel inwoners van andere regio’s worden gevaccineerd.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan. De GGD (31 maart 2021):

“Vanaf 6 april ontvangen de inwoners die in 1947 en 1948 zijn geboren een uitnodiging om een vaccinatieafspraak bij de GGD te maken. Daarnaast vaccineert GGD Zaanstreek-Waterland op dit moment volgens de landelijke vaccinatiestrategie: mensen in de leeftijd van 75+, het zorgpersoneel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties, gehandicaptenzorg, zorgmedewerkers in de wijkverpleging en PGB medewerkers.”

Bronnen: vaccinatiecijfers (GGD), bevolkingssamenstelling (CBS), vaccinatiebereidheid en inschatting van andere vaccinaties dan door de GGD (RIVM). Foto: Jan Leguijt / De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *