PvdD vangt bot bij klacht over hertelling

Femke Merel Arissen, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren heeft vragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld over de hertelling in Zaanstad.

De PvdD stelde dat er twee hertellingen zijn geweest, op 28 én op 29 maart, en wilde de uitslag van de eerste boven tafel krijgen omdat ze meenden dat ze daarbij toch die laatste restzetel in de wacht zou kunnen slepen. Een tweede hertelling zou namelijk niet zijn toegestaan.

De minister gaf in haar antwoord te kennen dat er maar één hertelling was, maar dat die twee dagen duurde. De uitslag van tussenstand na één dag kon volgens de minister dan ook niet bekend gemaakt worden:

“Omdat alleen bij de PvdD en ROSA het verschil in stemmen invloed zou kunnen hebben op de zetelverdeling, vond de burgemeester voor deze partijen een extra controle nodig. De burgemeester heeft mij laten weten dat vanwege de extra controle de op 28 maart 2018 begonnen hertelling op 29 maart 2018 is geeëindigd en daarmee langer heeft geduurd dan aanvankelijk gedacht. Van een tweede hertelling is geen sprake geweest, aldus de burgemeester.”

Over de ’tussenstand’ van 28 maart had de PvdD een opmerkelijke vraag:

“Is het waar dat uit de hertelling van de stemmen op 28 maart bleek dat de Partij voor de Dieren meer stemmen had behaald dan, óf evenveel stemmen had behaald als, de partij Rosa en dat de burgemeester de vertegenwoordigers van beide partijen heeft opgedragen daarover geen mededelingen jegens derden te verstrekken?”

Deze kennis kan de Arissen natuurlijk alleen maar van de Zaanse PvdD hebben. De minister zegt dat zo’n ’tussenstand’ niet is gegeven en dat de burgemeester de partijen “niet te hebben opgedragen hierover geen mededelingen jegens derden te verstrekken.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *