PVV: Heida en Calkhoven zijn ‘zetelrovers’

Het is maar goed dat de PVV en de nieuwe BVNL-fractie van ex-PVV’ers Homme Heida en Koert Calkhoven ver uit elkaar zijn gezet in de raadszaal van Zaanstad.

De breuk met de PVV werd door fractieleider Peter van Haasen eerder omschreven als het gevolg van ‘strubbelingen’ tussen de fractiegenoten en een ‘reorganisatie’. Maar inmiddels wordt er een ander toontje aangeslagen: Heida is een ‘zetelrover’. Calkhoven wordt zijn verleden nog eens ingewreven (‘opgeruimd staat netjes’), de heren zouden voor hun inkomen vrezen en de afgelopen jaren niets hebben uitgevoerd.

Vooral de aanduiding ‘zetelrover’ is opmerkelijk binnen de PVV-traditie. Voorman Wilders begon zijn beweging als ‘groep Wilders’ toen hij zich in 2004 afsplitste van de VVD, als zetelrover dus. In de Tweede Kamer hebben alleen fracties die meteen na de verkiezingen gevormd worden een eigen naam, afsplitsingen heten ‘groep’. In de gemeenteraad mag je wel een nieuwe naam aannemen.

Foto boven: Heida (BVNL) uiterst links in de zaal, steunfractielid Cornelisse zittend aan de rechterkant. Onder de recente strijd in tweets…

Het verleden van Calkhoven is voor de PVV nooit een reden geweest om afscheid of afstand van hem te nemen. Tot nu dus: ‘opgeruimd staat netjes’ volgens de partij. Calkhoven is nu plots ‘onhoudbaar’.

PVV-bestuurder en fractie-assistent Jaap Doctor wil Calkhoven er niet bij hebben (nu dus).

En een ‘Omzigt-grapje’ van de partij…

Steunfractielid Natasja Cornelisse: #kanniks #doetniks – iets wat kennelijk 3 1/2 getolereerd werd. Overigens bestrijdt Heida dat niet, zijn versie is dat hij de ruimte niet kreeg van Van Haasen.

Deze onderstaande werd ‘leuk’ gevonden door steunfractielid Menno Barends. Kennelijk is gedrag dat 3,5 jaar geaccepteerd wordt, nu niet meer in orde.

De eerste reactie van 15 november: het was een ‘reorganisatie’.

Nagekomen bericht, Calkhoven werd ‘getolereerd wegens de zetel’

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Carin Gouwerok

  Het is de heer Heida toch maar gelukt de heer Calkhoven iets te leren. Voor het eerst in de afgelopen jaren bestond de bijdrage van de heer Calkhoven niet uit zijn eeuwig dezelfde oneliners. Zijn bijdrage op de inhoud van het onderwerp bestond uit “Ik sluit mij aan bij de POV, de PVV en DZ. Mijnheer Calkhoven, het wordt misschien nog wat met u.

 • Monique Noort

  Er is regelmatig spoedoverleg geweest tussen de PVV Zaanstad en de PVV landelijk over de escapades van de heer Calkhoven. Uiteindelijk is er toen besloten om Calkhoven te tolereren vanwege de zetel. Vandaar de reactie opgeruimd staat netjes. Eigenlijk opluchting alom. Nu verder met goeie gemotiveerde mensen.

 • Peter Haasen, van

  Geert Wilders is ooit uit de VVD gestapt omdat deze partij voorstander was om het Turkije van Erdogan als EU-lid te laten toetreden.(het zoveelste gelijk van de PVV).
  Hij heeft toen vanaf een zolderkamertje met medewerking van Martin Bosma de fundering gelegd voor de huidige PVV, als je dat zetelroof wil noemen, is dat aan de orkaan. Wij zien dat als een inhoudelijk geschil.
  Maar als je achterbaks al een maand als PVV’er bezig bent om een andere partij te zoeken omdat je tot de conclusie bent gekomen dat je niet of waarschijnlijk niet op de nieuwe kieslijst komt, vind ik dat toch iets anders.
  Zeker als je aangeeft met verschillende partijen te hebben gesproken.
  Als je dan ook nog verklaart dat je nog steeds achter de standpunten van de PVV staat, dan zit je er dus niet voor je overtuiging ….. maar voor de centen.
  Verder zijn we er nu wel klaar mee, en gaan we constructief verder met onze taak, het vertegenwoordigen van onze kiezers.

  • Je weet mij niet te overtuigen waarom het ene geval wel, en het andere geen zetelroof is. Een gevalletje “Twee maten meten”, lijkt mij.

  • Henk Visser

   Erdogan werd in 2014 president van Turkije.
   Wilders stapte in 2004 al uit de VVD (zetelroof)
   Wilders verliet overigens de VVD om dat hij het niet eens was met de koers van de partij. Dus niet wegens het EU-Turkije verhaal.
   Bij deze de fact check, Peter!

 • Peter Blokker

  Wat ik niet begrijp is dat de partijen in het regelement hebben staan dat mocht je om wat voor reden ook uit de partij willen stappen dan kun je de zetel niet meenemen ongeacht het aantal voorkeur stemmen en dat moeten ze dan ondertekenen, probleem van zetelroof opgelost lijkt mij

  • Zou zo’n reglement wel rechtsgeldig zijn? Ik denk toch dat als je dit wilt voorkomen[1] er een wetswijziging voor nodig is.

   [1] Je kunt je afvragen je dat echt wel wilt voorkomen. Ik niet, in ieder geval.

  • l. Boonstra

   Gaat niet lukken, ieder die verkozen wordt zit er niet namens de partij maar op eigen verantwoording. Dus je mag gewoon overstappen en je eigen zetel mee nemen.

 • Sam Huisman

  Goh, de PVV zou zich eens positief of constructief opstellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *