PVV-lijsttrekker Calkhoven ontslagen bij politie wegens stalking

Koert Calkhoven, de lijsttrekker voor de PVV bij de komende raadsverkiezingen in Zaanstad, werd in 2016 ontslagen bij de politie wegens stalking.

Tussen 2011 en 2014 viel hij een vrouw lastig die hij via een datingsite had ontmoet. Het Openbaar Ministerie besloot in 2017 de zaak te seponeren omdat Kalkhoven met zijn ontslag al gestraft was en er al geruime tijd verlopen was sinds het vergrijp.

“Heeft gewerkt bij vts Politie Nederland” schrijft Koert Calkhoven op Facebook. Dat duurde van 2013 tot oktober 2016 volgens zijn Linkedin-profiel. De Zaanse PVV-voorman werkte al vanaf 2004 in de ICT bij de politie. Maar waarom kwam daar in 2016 een einde aan?

Op 12 december 2014 doet een vrouw aangifte “terzake belaging gepleegd door Koert Calkhoven medewerker van de dienst ICT van de Politie Diensten Centrum (PDC) van het korps Nationale Politie.”

Calkhoven en de vrouw kwamen in maart 2011 met elkaar in contact via een datingsite waar hij zich voordeed als gescheiden man. Het was een ‘leuk’ contact totdat ze na drie maanden merkte dat Calkhoven niet gescheiden was.

Ze verbrak het contact maar Calkhoven bleef haar vanaf september 2011 achtervolgen met sms’jes, mails en telefoontjes. Daarvan deed ze geen aangifte tot Calkhoven in 2014 haar begon te volgen met de auto tot voor haar deur. Daarna deed ze aangifte.

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie deed onderzoek en stelde vast dat er voldoende aanleiding was om tot vervolging over te gaan.

Het OM heeft besloten Calkhoven niet strafrechtelijk te vervolgen omdat hij al ‘zwaar disciplinair’ door zijn werk was gestraft. Bovendien was er sinds het moment van aangifte al drie jaar verlopen. Na december 2014 heeft Calkhoven geen actief meer richting de vrouw ondernomen.

Calkhoven was actief op de datingsite SamenChristen. Tevreden was hij niet getuige een reactie die hij daar zo’n twee jaar geleden achterliet.

Desgevraagd ontkent Calkhoven de zaak niet, maar hij geeft aan een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aangevraagd te hebben, en deze heeft hij ook gekregen.

Fractievoorzitter Ilse Bezaan van PVV Noord-Holland zegt dat Calkhoven tijdens de selectieprocedure melding heeft gemaakt van de zaak, maar:

“Hij kon een VOG overleggen en dat is voldoende. Onze selectieprocedure is al strenger dan die van sommige andere partijen.”

Het ontslag van agenten kom relatief vaak voor, RTL schreef in 2015 dat in drie jaar bijna 500 agenten wegens diverse vergrijpen waren ontslagen.

De foto boven komt van het twitteraccount van Geert Wilders.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *