PVV-nepsite eist slachtoffer

Leuker dan nepnieuws zijn de mensen die erin trappen. Hoe dik het er ook bovenop ligt, toch zijn er altijd mensen die het geloven… “Het staat er toch!”

Voor nepnieuws hoef je geen Macedonische Trump-site te zoeken of naar De Speld te surfen. In de Zaanstreek hebben we PVV-Zaanstad. Nepnieuws dat iedereen vanaf een kilometer afstand ruikt.. iedereen? Bijna dan.

In de zomer kwam PVV-Zaanstad online. Op 2 augustus schreven wij:

“Als iets te mooi is om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook niet waar. Dat gold ook voor onze vondst van de nieuwe website van PVV Zaanstad.”

Het lag er allemaal dik bovenop: Marokkanen moesten teruggestuurd worden naar Ankara (!), je kon je aanmelden als lid (de PVV heeft geen leden) en “bijna alle PVV’ers zijn racist” stond op de site… “misleiding” concludeerden wij.

Ruim een week later was het raadsel opgelost, blogger en oud-ROSA-raadslid Erik Schaap zat achter de site, Schaap meldde ons dat hij met de site “op bescheiden wijze aan satire c.q. ironie wilden doen.”

“Pretentieloos, onbetaald en in alle opzichten amateuristisch” voegde hij er nog aan toe. Dat er iemand in zou trappen leek ons onwaarschijnlijk. Tot vandaag.

Dagblad Zaanstreek meldde dat Jacob Spaander van Platform aan de Zaan er toch ingestonken was. Spaander heeft voor het verkiezingsdebat van a.s. maandag “de mensen van de lijst via hun website uitgenodigd. Maar ik heb nog niks van ze teruggehoord.”

Toen wij na een kwartiertje uitgelachen waren, vroegen we ons af onder welke steen Spaander de afgelopen maanden geleefd had (en of hij de site ooit serieus bekeken had).

Spaander en Platform aan de Zaan zijn niet alleen met open ogen in het nepnieuws getrapt. Ze zijn natuurlijk zelf ook nepnieuws. Spaander heet bijvoorbeeld ook wel Jacob Passander, en Platform aan de Zaan stelt zichzelf voor als “onafhankelijke netwerkplatform” (maar in opdracht van de gemeente Zaanstad):

“Het college van burgemeester & wethouders van Zaanstad heeft als ambitie om ruimte te geven aan maatschappelijke initiatieven. Samen het verschil maken! Want iedereen kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven.”

De club werkt samen met de ‘stadsreporter’ van Zaanse Verhalen, ook al een verlengstuk van de propaganda-afdeling van de gemeente.

We schreven het al eerder: in Zaanstad is niets wat het lijkt….

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *