Raad Zaanstad trapt af: vensters, linten, schulden en ‘rent a Boa’

Vanavond is de eerste Zaanstad Beraad vergadering van dit politieke jaar. Met een plan voor armoedebestrijding, een verkeersplan voor Assendelft, een visie op ‘linten, dijken en paden’ in Zaanstad, park Nauerna en ideeën over een alternatieve inzet van Boa’s.

De plannen worden in het Beraad besproken (live te volgen) en komen later in de raad voor besluitvorming.

Hans Kuyper van ROSA en Jan de Vries van D66 willen het sluipverkeer via de Communicatieweg indammen. Die weg zou in de spits afgesloten moeten worden voor mensen die niet in Assendelft wonen of werken. In Oostzaan en Wormerland werken ze ook met zo’n systeem.

Wethouder Songül Mutluer presenteert een uitgebreid plan om armoede te bestrijden en mensen die in de schulden zitten te helpen: “het armoedevraagstuk is actueler dan ooit en gaat de komende periode alleen maar omvangrijker en complexer worden.”

“Het oplossen van schulden is vaak de uitweg uit armoede. Armoede wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven; die vicieuze cirkel willen we doorbreken. Mensen perspectief geven op een schuldenvrije toekomst. Een effectieve schuldenaanpak zorgt er bovendien voor dat hoge maatschappelijke kosten worden voorkomen.”

Lokaal Zaans en het CDA willen Boa’s anders in gaan zetten met ‘Rent a Boa’ (Prioboa) waarbij “inwoners wat de handhavers op de agenda hebben en aan meldingen oppakken.” In andere gemeenten zou al met succes op deze manier worden gewerkt.

De identiteit van Zaanstad staat ook op de agenda:

“De Zaanse linten, dijken en paden zijn door de gemeenteraad benoemd tot kernkwaliteit van de gemeente. Je zou kunnen zeggen dat dit onze ‘historische binnenstad’ is; de linten, dijken en paden zijn bepalend voor de Zaanse identiteit.”

Doordat er veel gebouwd wordt staan “de kwaliteiten van deze gebieden onder druk.” Zaanstad wil alles: behoud van de historische bebouwing en nieuwbouw (verdichting):

– De Zaanse linten, dijken en paden zijn ‘de historische binnenstad’ van Zaanstad en dat moeten we koesteren;
– Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zijn mogelijk in de linten, dijken en paden, mits de kernwaarden als uitgangspunt worden genomen;
– Stedelijke linten, dijken en paden leveren een bijdrage aan de verdichtingsopgave van Zaanstad; de landelijke linten behouden het landelijke karakter.

Het filmpje is gemaakt in het kader van samenwerking tussen RTV Zaanstreek en De Orkaan. Beide media willen samenwerking om gezamenlijk een licentie aan te vragen voor de periode 2021-2026.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Annelies Nass

    Ik zou graag meer weten over de effectieve schuldenaanpak, hoe ziet dat er praktisch uit?

  • Kees van Buren

    Jan de Vries was heel erg ontevreden over de veiligheid op de Vlusch in Krommenie,angstig kijkend, daar rijdend op een fiets liet hij zich fotograferen voor de krant.Hij zou het naar voren brengen.Nou Jan je deed een plas en alles blijft weer zoals het was.Je doet er dus blijkbaar niets aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *