Raadslid van de Week: Eric ‘Bikeman’ Sellmeijer

DZ-raadslid Eric ‘Bikeman’ Sellmeijer mag zich deze week met de felbegeerde titel Raadslid van de Week tooien.

In aanloop naar de raadsverkiezingen is het goed om zo en dan een raadslid in het zonnetje te zetten, voor het voetlicht te brengen of in de schijnwerpers te plaatsen.

Ze verrichten hun goede werken vaak in stilte en oogsten daarvoor weinig lof; hoon op sociale media is hun deel, in de familiekring worden ze met argwaan tegemoet getreden. Ten onrechte. Zo af en toe verlaat iemand z’n comfortzone, springt over zijn eigen schaduw of denkt buiten de box. Dat verdient een onderscheiding.

Eric ‘Bikeman’ Sellmeijer

We geven het eerlijk toe. Twee jaar geleden had Sellmeijer deze onderscheiding nooit gekregen. Hij sloeg wild om zich heen, raakte wie hij raken kon, zocht de confrontatie waar mogelijk, speelde op de man (m/v) bij burgemeester, wethouders, raadsleden (inclusief de eigen fractie), ambtenaren, bloggers, burgers en buitenlui. Niemand was veilig voor zijn razernij: “Ik heb lang op mijn tong gebeten, mijn woorden ingeslikt en de kaken stijf op elkaar gehouden…” En dan kwam het.

Eric blogde, twitterde en Facebookte als een dolle om zich heen op ericsellmeijer.nl, 14indeendozijn.nl, democratischzaanstad.nl, zaanonline.nl, wijzijnzaanstad.nl…

Wij willen geen oude koeien uit de sloot halen, maar een beetje zoeken in het Orkaan-archief of Googelen laat de ‘oude’ Eric in volle hevigheid zien. Wat ging er mis? Foutje vriendjes?

Het laatste slachtoffer van Eric’s kruistocht tegen de rest van de wereld was hijzelf. In september 2016 had hij er “domweg geen zin meer in”. Maar in juli 2017 was hij terug. En hoe! Een Reborn Comeback Kid.

De zondaar was met zichzelf in gesprek gegaan, had in de spiegel gekeken, zijn levenswandel op een rijtje gezet, de bakens verzet en een stukje gefietst… Zoals andere bekeerde zondaars ‘In de Heere’ gaan, ging Eric ‘In het Fietsen’. Hij blogt over fietsen (“het wiel is rond”, “lekker kletsen over fietsen”, “zet je zadel op de juiste hoogte”, “2e Hempont”) en tweet over fietsen (Swapfietsen, achterlichtjes, fietssloten, fietspadbelasting, snelfietsen, e-bikes). Hij maakt fietsen en restaureert fietsen, wij weten het niet zeker, maar waarschijnlijk droomt hij ook over fietsen.

Heel af en toe retweet hij iets van de fractie – want hij klust immers bij als raadslid – maar je merkt dat zijn hart daar niet ligt. “DZ zal zich blijven verzetten tegen de vrijbrief om in geheel Zaanstad betaald parkeren in te voeren!” is natuurlijk geen tekst voor een fiets-junk. Geniet u nog even van Eric, voordat hij de raad uitfietst, want zijn zichtbaarheid is buiten het fietsgebeuren laag.

Als hij tegen zijn zin op een onverkiesbare plek op de lijst wordt gezet, kan hij zich altijd nog in goede DZ-traditie afscheiden en voor zichzelf beginnen. Waarom na een Partij voor de IJsbaan geen Partij voor de Fietser?

Brecht

Ook voor de ‘Bikeman’ dus Bertolt Brecht (Dreigroschenoper)

Denn die einen sind im Dunkeln
und die andern sind im Licht
und man siehet die im Lichte
die im Dunkeln sieht man nicht.

Hier alle Raadsleden van de Week.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *