ROSA-steunfractielid Hans ‘Backbench’ Kuyper mag zich deze week met de felbegeerde titel Raadslid van de Week tooien.

In de aanloop van de raadsverkiezingen is het goed om zo en dan een raadslid in het zonnetje te zetten, voor het voetlicht te brengen of in de schijnwerpers te plaatsen.

Ze verrichten hun goede werken vaak in stilte en oogsten daarvoor weinig lof; hoon op sociale media is hun deel, in de familiekring worden ze met argwaan tegemoet getreden. Ten onrechte. Zo af en toe verlaat iemand z’n comfortzone, springt over zijn eigen schaduw of denkt buiten de box. Dat verdient een onderscheiding.

BACKBENCH!

Boze tongen beweren dat een steunfractielid geen echt raadslid is, maar aan dat soort boze tongen hebben wij lak. Steun! Dat heeft iedereen nodig. Een steunpilaar, een steunbeer, je bent iemands steun en toeverlaat en biedt ondersteuning zonder te steunen. Zonder steun vaart niemand wel. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Als iemand het lichtend voorbeeld van een steunfractielid is, is het Hans Kuyper wel! Een kolos op de achterbank!

Bovendien – en dat wordt wel eens vergeten – is Kuyper met afstand het meest decoratieve steunfractielid dat Zaanstad in decennia gekend heeft. Altijd fleurt hij de foto op, ook als die wordt gedomineerd door fletse wethouders, flegmatieke fractieleiders of andere kleurloze figuren die de raad in Zaanstad bevolken. Uit het Orkaan-archief stelden wij deze slideshow samen, let u niet op die figuren die zich op de voorgrond trachten te plaatsen, maar let op de man op de achtergrond: een backbencher uit duizenden.

[slideshow_deploy id=’45341′]

Brecht

Ook voor backbencher Hans Kuyper (Bertolt Brecht, Dreigroschenoper)

Denn die einen sind im Dunkeln
und die andern sind im Licht
und man siehet die im Lichte
die im Dunkeln sieht man nicht.

Hier alle Raadsleden van de Week.