Raadslid van de Week: Patrick ‘Fuck’ Zoomermeijer (met filmpje)

SP-fractievoorzitter Patrick ‘Fuck’ Zoomermeijer mag zich deze week met de felbegeerde titel Raadslid van de Week tooien.

In de aanloop van de raadsverkiezingen is het goed om zo en dan een raadslid in het zonnetje te zetten, voor het voetlicht te brengen of in de schijnwerpers te plaatsen. Ze verrichten hun goede werken vaak in stilte en oogsten daarvoor weinig lof; hoon op sociale media is hun deel, in de familiekring worden ze met argwaan tegemoet getreden. Ten onrechte. Zo af en toe verlaat iemand z’n comfortzone, springt over zijn eigen schaduw of denkt buiten de box. Dat verdient een prijs.

Zoomermeijer werd het afgelopen donderdag wat te veel tijdens het debat over wethouder Verschuren die “vergeten” was de raad op de hoogte te brengend van een kostenoverschrijding van ruim 3 miljoen voor de Zaanbrug. De SP’er kon even niets anders uitbrengen dan “fuck de mores“.

Hamming pareerde met een ferme tik op de vingers: “We blijven hier wel in gewoon Nederlands spreken en we hanteren geen scheldwoorden.” (verhaal gaat onder filmpje door)

Zaanse debatcultuur

Wij vonden het knap dat Zoomermeijer in een zin van drie woorden drie verschillende talen gebruikte: Engels, Nederlands en Latijn. Hamming vond dat niet. En hij is de baas. Het was de eerste kennismaking van de nieuwe burgemeester met de Zaanse debatcultuur. We zouden bijna zeggen “you ain’t seen nothing yet”. Maar dat mag dus niet van Hamming.

Een deel van de Zaanse raadsleden vindt het normaal mensen binnen en buiten de raad voor NSB’er of lid van de Gestapo uit te maken, via opgestoken vingers of uitgestoken tongen hun ongenoegen kenbaar te maken, of via social media elkaar, tegenstanders en ambtenaren te beledigen of een doodswens toe te voegen. Het dreigen met rechtszaken en aangiftes is hun ultieme wapen.

Gilles de la Politique

De zaak Zoomermeijer staat dus niet op zichzelf. En in dit geval is Zoomermeijer is ook geen “First offender”, anders zouden we zeggen “soit”. (Bij Faber kwam fucking Zoomermeijer er nog mee weg.)

De Zaanse SP-leider leidt aan het syndroom van Gilles de la Politique. Hij klapt er van alles uit. Wij vinden dat ook wel eens verfrissend. Ook qua kledingkeuze: roze overhemden, gekke hoedjes… En hij moet natuurlijk van zijn partij aan de weg blijven timmeren anders gaat hij het lot van zijn Wormerlandse collega’s delen en mag van het centraal comité van de SP niet meer aan de verkiezingen meedoen.

Brecht

Speciaal voor Zoomermeijer (Bertolt Brecht, Dreigroschenoper)

Denn die einen sind im Dunkeln
und die andern sind im Licht
und man siehet die im Lichte
die im Dunkeln sieht man nicht.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *