Raadsmeerderheid voor Ja/Ja-sticker

In maart vorig jaar lukte het niet: de toenmalige wethouder Dick Emmer wilde niet aan de Ja/Ja-sticker. Alleen mensen met zo’n sticker krijgen dan reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen in de bus.

Amsterdam gaat dit per 1 januari invoeren. Een raadsmeerderheid in Zaanstad wil ook een nieuw stickerbeleid.

Wie geen sticker op z’n brievenbus heeft, krijgt niks meer dachten wij. Maar volgens de indieners krijg je wel huis-aan-huisbladen als je geen sticker hebt: “De standaardsituatie wordt dus ja/nee. Dat betekent wel huis-aan-huisbladen; geen ongeadresseerde reclamefolders.”

Emmer wilde de rechtszaak over de sticker afwachten die over de invoering in Amsterdam werd gevoerd. Die is nu achter de rug: de gemeente Amsterdam mag per 1 januari 2018 de regel invoeren. De branche is trouwens tegen de beslissing in hoger beroep gegaan.

GroenLinks, PvdA, ROSA, ZIP, D66, SP en ex-SP’er Maikel Kat – samen een meerderheid van 21 zetels – willen die sticker ook in Zaanstad. Vanavond dienen zij een motie over de zaak in.

Huishoudens krijgen volgens de indieners gemiddeld 33 folders per week in de bus. Dit is 36 kilo ongevraagd papier per jaar. Een groot deel verdwijnt ongelezen in de container. Per huishouden verdwijnt nu 24 kilo papier in het restafval.

Omdat Dick Emmer heeft toegezegd de rechtszaak af te wachten wordt gevraagd aan B&W om voorbereidingen te treffen om de Ja/Ja-sticker in te voeren. Op 1 januari 2019 zou de sticker beschikbaar moeten zijn.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Bruce

  Ik dacht dat huis aan huis bladen nog steeds wel zouden worden geleverd onder het ja/ja sticker beleid waar de rechtszaak over ging in Amsterdam? Omdat in die bladen namelijk de gemeentelijke bekendmakingen staan (en dus van belang als je niet de kans wil missen om bezwaar te maken tegen bouw of sloop activiteiten in jouw buurt). Gaat dit plan van Zaanstad dan nog verder, dat je ook voor de huis aan huisbladen met officiële bekendmakingen een ‘ja’ sticker moet plakken?

 • De Orkaan

  We hebben de tekst aangepast, in de voetnoot stond inderdaad de ja/nee-oplossing.

 • JK

  Het lijkt me handig als de huis aan huis- en reclamefolderbedrijven de komende tijd voldoende ja/ja stickers komen bezorgen.

 • Erik Esteie

  Nu nog zorgen dat die reklame van bv de postcodeloterij verboden wordt en dan ben ik helemaal blij

  • JBP

   Kijk op postfilter.nl.

   • Erik Esteie

    Bedankt voor de link, maar ook hier zou het nee tenzij princiepe moeten gelden, men stuurt niks tenzij men het wil ontvangen. Nu moet ik alsnog allerlei acties ondernemen en maar afwachten of het helpt(naar de postcodeloterij moet bv een fysieke brief gestuurd worden, maw, je moet een brief schrijven, in een enveloppe doen, postzegel kopen, enz)

 • Co Rol

  Volgens mij zijn er gigantisch veel mensen die graag de folders in de bus hebben. In lang niet alle gevallen is dus sprake van ongevraagd drukwerk. Dat maakt de rekensom van De Orkaan (36 kilo per jaar) op z’n minst aanvechtbaar.

 • Dwarsligger

  De reclamemaffia kan ook de bezorgers vragen om ja-ja-stickers op de deuren te plakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *