Ratelbanden en Chinese rollen (vuurwerk) worden verboden

Het gevaarlijkste consumentenvuurwerk moet vanaf de jaarwisseling 2020-2021 verboden zijn.  Dat zijn de zwaardere singleshots (enkelschotsbuizen) en grotere knalstrengen (ratelbanden, Chinese rollen).

De levering van veiligheidsbrillen en lonten wordt verplicht bij de verkoop van consumentenvuurwerk.

Het kabinet gaat dat in het najaar voorstellen. Het verbod geldt de categorie ‘F3-vuurwerk’. het zogenaamde F1- en F2-vuurwerk, zoals siervuurwerk, knalvuurwerk en vuurpijlen mag gewoon verkocht blijven worden.

En nog dit jaar wordt het Vuurwerkbesluit aangepast zodat gemeenten voor aankomende jaarwisseling een vuurwerkverbod binnen hun grenzen kunnen afkondigen.

Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Het kabinet blijft de jaarwisseling in de gaten houden:

“Als het aantal en de aard van de incidenten tijdens de komende jaarwisseling(en) niet past in de dalende trend in de afgelopen jaren van het aantal incidenten, de aard van de incidenten en het aantal geweldsdelicten tegen hulpverleners, worden diverse aanvullende maatregelen niet uitgesloten. De laatste jaarwisseling was een uitzondering op die dalende trend.”

De vier grote gemeenten gemeenten zeggen dat ze geen daling zien in de hoeveelheid meldingen, incidenten en schade. De 40 grootste steden in totaal zijn positiever en noemen de jaarwisseling ’rustig’ en een ‘feest’. De afgelopen jaarwisseling vielen twee doden door illegaal vuurwerk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *