Stikstof. Daar ging het vandaag om. En dat was doorslaggevend. De rechtbank heeft besloten dat het verzoek om de natuurvergunning voor sportpark Fortuin in Zaandijk in te trekken terecht is. Vandaag werd het besluit gepubliceerd.

* De kop van de eerste versie van het artikel (‘Natuurvergunning vernietigd‘) dekte de lading niet. Onze excuses daarvoor. De vergunning is niet vernietigd, maar het besluit die vergunning niet te vernietigen is vernietigd, een subtiel maar essentieel onderscheid. De Provincie Noord-Holland verleende aan Zaanstad een natuurvergunning op 8 mei 2018. KMZ vroeg op 25 juni 2022 aan de Provincie om die vergunning in te trekken. De Provincie wees dat verzoek op 16 januari 2023 af. KMZ ging bij de rechtbank tegen die afwijzing in beroep. En dat beroep is dus gegrond: het besluit om de vergunning niet in te trekken heeft de Provincie zonder goede motivatie afgewezen. De Provincie moet binnen 12 weken een nieuw besluit nemen. En als die motivatie niet toereikend is moet de vergunning vernietigd worden.

Deze vergunning, verleend aan de gemeente Zaanstad, stond ter discussie vanwege de impact op zwaar belaste natuurgebieden door stikstofdepositie.

Update: Zaanstad: desnoods één hockeyveld minder voor De Kraaien

Jurgen Dolstra van KMZ (Kontakt Milieubeheer Zaanstreek) de groep die de zaak aanspande was dolblij: 

‘We zijn blij met deze duidelijkheid. En dat het belachelijke bedrag van 6 a 7 miljoen niet wordt besteed aan zoiets onzinnigs waar veel mensen alleen maar last van hebben. Investeer liever in de bestaande locaties.’

Tijdens de zitting erkende de provincie dat de afwijzing van het verzoek om de vergunning in te trekken onvoldoende was onderbouwd. Maar ook de aanvullende motivering vond de rechtbank onvoldoende. De provincie moet nu het besluit opnieuw motiveren.

‘Tegenvaller’

Kraaienvoorzitter Peter Wieringa was nog niet op de hoogte toen wij hem belde, hij noemde het een forse tegenvaller een nieuwe situatie. 

Dolstra vertelde dat er veel jurisprudentie is op dit gebied. De rechtbank verwees hierbij naar de zogenaamde Logtsebaan-uitspraak uit 2021 (Boxtel), waarin is bepaald dat bij zwaar overbelaste Natura2000-gebieden zoals de Polder Westzaan en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder, maatregelen moeten worden getroffen die specifiek gericht zijn op het verlagen van de stikstofdepositie. Dat is hier niet gebeurd.

Al op 8 mei 2018 werd de vergunning aan Zaanstad verleend door de provincie, met daarin de voorwaarde dat er binnen twee jaar begonnen zou worden met de werkzaamheden. Dolstra: 

‘Ze hebben niets gedaan, behalve een bomenkap in 2021, er is dus drie jaar lang niets gebeurd.’

De Provincie moet ook het griffierecht aan KMZ vergoeden (€ 365).

Door: Merel Kan, Piet Bakker en Di-Lan Sun, met informatie van Jurgen Dolstra, Peter Wieringa, de uitspraak van de rechtbank en Orkaan-archief. Foto’s: Petra Hoogkamer.