Rectificatie: Alleen Amsterdams Evean-verpleeghuis op zwarte lijst

De 12 Zaanse verpleeghuizen van Evean staan niet onder “Intensief vervolgtoezicht”.

In een eerdere versie van dit bericht werd ten onrechte gesteld dat ook de Zaanse verpleeghuizen op de lijst stonden Dat is iet het geval. Onze excuses voor deze foute informatie.

Het verpleeghuis dat bezocht is door de inspectie is het Eduard Douwes Dekkerhuis in Amsterdam aldus een voorlichter van Evean.

Evean Amsterdam exploiteert in de Zaanstreek twaalf zorginstellingen: de Acht Staten (boven), het Erasmushuis (onder), Festina Lente, Guisveld, Lambert Melisz, Lishof, de Meerpaal, Nieuw Groenland, Oostergouw, Parkzicht, Rietvelden en Rosariumhorst. In de meeste gevallen zijn dit verzorgingstehuizen, alleen Guisveld en Oostergouw zijn verpleeghuizen.

Bij deze tehuizen zijn geen tekortkomingen geconstateerd.

Staatssecretaris Martin van Rijn maakte de lijst gisteravond bekend nadat er vanuit de Tweede Kamer op openbaarheid was aangedrongen. 150 instellingen werden extra onderzocht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij 38 houdt de inspectie de vinger aan de pols door gesprekken met het bestuur en vervolgonderzoek. Bij 11 instellingen is er sprake van “zeer intensief vervolgonderzoek“.

Evean zegt op haar website:

De inspectie heeft na intensief toezicht vertrouwen in 82 van de 150 verpleegzorginstellingen. De inspectie zal deze instellingen op basis van risicotoezicht in 2016 verder niet actief bezoeken. Evean is een van deze 82 verpleeghuizen waarin de IGZ het vertrouwen heeft dat verbeteracties worden doorgezet. Daarmee valt Evean niet onder de instellingen die na oktober 2015 (tussenevaluatie IGZ) als risico worden gezien en nogmaals worden bezocht.

In de lijst van 15 maart 2016 waarin de 150 instellingen genoemd worden, krijgt “Evean Zorg Amsterdam” van één van de 11 instellingen de kwalificatie “1”, wat neerkomt op “1. Intensief vervolgtoezicht”: bestuursgesprekken en meerdere (onaangekondigde) bezoeken bij verschillende locaties van de zorginstelling plaatsvinden.

Foto van website Evean.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Mo

  Ik vraag mij toch wel degelijk af of deze suggestie wel helemaal klopt. Evean Zorg Amsterdam is ontstaan door een fusie van Evean Zorg en De Weeren. De Weeren was een zorginstelling in Amsterdam en is na deze fusie Evean Zorg Amsterdam gaan heten. Zover mijn kennis gaat, vallen de Zaanse verpleeghuizen daar dus niet onder, deze vallen onder Evean Zorg.
  Wat daarnaast ook opvallend is, is dat Espria ook op deze lijst staat. Maar Espria heeft helemaal geen verpleeghuizen, het is een moederbedrijf met slechts ondersteunende diensten voor een aantal daaronder vallende zorgorganisaties (o.a Evean/Icare).

 • De Orkaan

  De Inspectie heeft onderzoek gegaan naar en gesproken met de “instellingen”, Evean wordt daar genoemd. Als je naar de website van Evean gaat sommen ze daar zelf 19 vestigingen op (inclusief nog te verbouwen Westerwatering). 12 van de 18 andere liggen in de Zaanstreek.

 • Sha

  Gisteravond was de lijst in RTL late night te zien, daarop stond alleen Evean Zorg Amsterdam en niet alle hier genoemde Zaanse zorginstellingen.

  • De Orkaan

   De inspectie heeft het over “instellingen”, niet over specifieke locaties. Dus het is heel goed mogelijk dat er niks mis is met de Zaanse tehuizen.

 • Joop Faber

  een gevolg van het beleid van de laatste decenia.teveel kleine zorginstellingen. met teveel explotatiekosten.al deze verzekeraarsmoeten eerst betaald worden(personeelkosten).voordat er daadwerkelijk geld aan de zorg wordt besteed. het kan vele malen goedkoper.als er 1 overheidsorganisatie hier het beleid in voert.

 • su

  Op de landelijke lijst staat inderdaad alleen Evean Amsterdam…En laten wij nu onder Even Zaanstreek/waterland vallen

 • De Orkaan

  Jullie hebben gelijk, we zaten ernaast. De Inspectie doelt alleen op het Amsterdamse Eduard Douwes Dekker verpleeghuis. Onze excuses voor de foute informatie.

 • E.S.

  Van de genoemde Zaanse huizen zijn volgens mij alleen Guisveld en Oostergouw verpleeghuizen,de rest zijn woonzorgcentra.
  #whatsinaname

 • Rienk Spiekstra

  In Zaanstad Noord is er ook een verpleeghuis van Evean. De Rietvelden (verschillende gebouwen) hebben de Noordse Balk vervangen. Verpleeghuiszorg is een onderdeel van de nieuwe samenhangende voorziening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *