Red een portret, wie zijn deze Zaankanters?

Bij fotostudio Merkelbach in Amsterdam lieten koningin Wilhelmina, Mata Hari en Toon Hermans zich fotograferen. Maar ook ‘gewone’ mensen. Veel Amsterdammers, maar ook een aantal Zaankanters. Wie waren dat?

Help om namen bij de onbekende geportretteerden te zetten (en vind foto’s van je opa en oma, je ouders of misschien wel van jezelf).

In de Amsterdams fotostudio Merkelbach werd tussen 1913 en 1969 een enorme hoeveelheid portretten gemaakt. De archieven zijn bij het Stadsarchief terecht gekomen. Vaak is er wel een contactadres bij een foto, maar wie afgebeeld is, wordt niet altijd duidelijk.

De Zaanse verzameling is een “Wie is Wie” van de Zaanstreek uit de vorige eeuw: Heyn, Bischoff, Jedeloo, Taams, Vis, Honig-Laan, Besanger, Emmer, Gorter, Kwantes, Laan, Boekenoogen… Hieronder bv. de familie Van Hall, met verzetsheld Walraven van Hall en zijn broer Gijs, de latere burgemeester van Amsterdam.

vanhall

Het archief is online te bekijken, uit de contactinformatie is af te leiden waar de rekening naartoe het ging. Wie mensen herkent, kan dat aangeven bij het archief. Er zijn 82 foto’s van Zaandammers, 4 uit Koog a/d Zaan, 62 uit Wormerveer, 10 uit Krommenie, 1 uit Assendelft, 14 uit Oostzaan en 1 uit Westzaan.

zaandam merkelbach

Je kan in het archief zoeken op plaatsnaam maar ook op familienaam. Om suggesties voor namen te geven en achtergrondverhalen daarover aan te leveren moet je wel inloggen bij het archief.

Wie meer onderzoek wil doen kan in gedigitaliseerde Zaanse Adresboeken zoeken op straatnaam en persoonsnaam. In het gemeentearchief van Zaanstad zijn bovendien gezinskaarten te raadplegen.

merkelbach2

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *