Referendum nadert.. stempassen verstuurd

Op 20 juni is het referendum voor (of tegen) het Cultuurcluster. (Cultuurcluster dus, geen ‘Cultuurhuis’.) Gister kreeg De Orkaan de stempas in de bus.

Stemmen kan met een geldige stempas op woensdag 20 juni tussen 7:30 en 21:00 in elk stembureau in Zaanstad.

Meenemen: rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Je kan ook iemand anders volmachtigen, daarvoor moet je de stempas tekenen en een kopie van je identiteitsbewijs aan de gevolmachtigde meegeven.

Het is een raadgevend referendum, de raad hoeft zich niet aan de uitslag te houden. Maar in dit geval zal het een belangrijk advies zijn. Om het ‘geldig’ te laten zijn moet 30 procent van de stemgerechtigden (ongeveer 40.000) voor of tegen zijn.

Op de site van Zaanstad meer informatie over het referendum.

De Orkaan doet uiteraard verslag van het stemmen gedurende de dag en de uitslag.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Volgens de referendumverordening moet 30% van alle stemgerechtigden TEGEN (dus niet voor óf tegen) het raadsvoorstel stemmen voor een “geldige” (maar evengoed niet bindende) uitslag.
  De opkomst moet dus nóg (een heel klein beetje 😉 groter zijn…
  Het is natuurlijk een gemiste kans (maar heel tactisch) van de (voorstanders in de ) vorige raad geweest om het referendum destijds niet gelijktijdig met de vorige gemeenteraadsvekiezingen te houden (waarmee een hoge opkomst verzekerd was). Dat zal in deze belangrijke kwestie de meeste tegenstanders er echter niet van weerhouden om deze (enige?) kans te grijpen om massal hun afkeuring te laten blijken en de raad te overtuigen van de noodzaak om dit idiote plan terug te laten draaien.
  Tenslotte is dat in 2001 met het referendum over de komst van de bajes in het Vijfhoekpark ook gelukt!

  • Henk Jansen

   jullie hebben ons al geld genoeg gekost met het nutteloze referendum

  • De Orkaan

   De officiële tekst: “Een uitslag waarbij ten minste 30% van het aantal kiesgerechtigden het te nemen besluit afwijst, wordt beschouwd als een afwijzend oordeel van de bevolking, tenzij een meerderheid van degenen die een stem hebben uitgebracht bij het referendum het besluit niet afwijst.”

   • Hans Kuyper

    Zo staat het niet op de gemeentelijke informatiepagina. Daar wordt gesteld dat het referendum pas geldig is als 30% tegen OF VOOR heeft gestemd. En komen beide kampen boven de 30%, dan is het ‘meeste stemmen gelden’.

    • De Orkaan

     Dat wordt uren schrijven voor de juristen! In officiële tekst staat niks over 30 procent ‘voor’. Alleen het ‘meeste stemmen gelden’.

  • TheMX

   Sterker nog volgens mij mag een referendum niet icm gemeenteraads verkiezingen 😉

   Overigens ben ik voor het cultuurcluster. Als ik zo kijk naar de leeftijden van de bovenstaande actiegroep is het wellicht ook niet bepaald de doelgroep die het cultuurcluster voor ogen heeft, snap dat het niets voor je toevoegd.

   Zo voegt een bejaardehuis momenteel ook niets toe voor mij, echter ben er dan niet gelijk op tegen.

   • Zeker niet goed opgelet tijdens al die (pop)concerten (en filmvertoningen en muzieklessen) waar ik bij was TheMX, of behoor je juist zelf niet tot de doelgroep?
    En waar staat dat het referendum niet tijdens gemeenteraadsverkiezingen mag?

    • TheMX

     Let zeker wel op, en mijn conclusie blijft het zelfde. Ik zie veruit meer mensen van 18 – 35 dan mensen van 50-75.

     Had ooit ergens gelezen dan een gemeentelijke referemdum niet tegelijk mag vallen met een gemeenteraads verkiezing. Dit omdat het opkomst percentage de uitslag zou beinvloeden. MEnsen die echt zo oprecht tegen zijn, zouden moeite meoten doen om naar de stembus te moeten gaan. De voorstanders hebben tenslotte niet erom gevraagd om naar het stemloket te gaan. Vandaar de opkomstpercentage.

     • De Orkaan

      Nee, het is precies omgekeerd: “Indien er korte tijd na de uiterste datum waarop het referendum op grond van lid 1 moet worden gehouden, verkiezingen plaatsvinden voor de raad, provinciale staten, de Tweede Kamer der Staten-Generaal of het Europees Parlement, kan de raad beslissen om het referendum te doen houden gelijktijdig met deze verkiezingen.”

 • Arie beukenoot( R.de Vries)

  Ga stemmen en zeg NEE tegen dit onzalige plan. Zaanstad kan de centen wel beter gebruiken als 32,8 miljoen in een cultuurcluster te stoppen bijv. in de gezondheids- en ouderzorg

 • Hein Kruiswijk

  Wat mij opvalt is dat er deze keer geen lijst met adressen van stemlokalen bij de stempas zit. Aangezien er minder stemlokalen geopend zijn dan bij eerdere verkiezingen loop je zo de kans dat kiezers bij hun vaste stemlokaal voor een dichte deur komen te staan.

  • De Orkaan

   Je ‘vaste’ stemlokaal is het dichtstbijzijnde, dat stond bij ons wel op de kaart vermeld. (En dat je overal mag stemmen, wij doen dat in het ‘hol van de leeuw’, het stadhuis).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *