De kaartentrekker, de thuisfluiter, de arbiter, de leidsman of leidsvrouw. Het gezag op het voetbalveld kent vele benamingen langs de lijn. Er wordt vaak geklaagd over de voetbalscheidsrechters in ons land maar zonder hen zouden de ruim 30.000 wedstrijden die we in Nederland wekelijks spelen niet kunnen doorgaan. Om ze te eren en om mensen enthousiast te krijgen voor het scheidsrechteren is de ‘amateur scheidsrechter van het jaar verkiezing’ gaande waarvoor acht arbiters, van jong tot oud, uit Zaanstad genomineerd zijn.

Het afgelopen weekeinde kwam de laatste tussenstand online en… er staat een Zaanse scheids in de top 10! Eren Acar staat op plek 7 en kan dus nog wel een zetje gebruiken in de (kleine) twee weken dat je nog op je favoriete arbiter kunt stemmen. Edwin Kleiss belde met Eren en ook met Tessa Jongert, een aanstormend talent van 15 jaar uit Assendelft.

De Orkaan podcast is te beluisteren via SoundcloudSpotify en alle podcast apps.

Procedure

De procedure is als volgt. Er worden vijf awards uitgereikt in de categorieën man / vrouw (assistent)scheidsrechters met of zonder KNVB diplomering. De vijfde award gaat naar het aanstormend talent van het jaar.
Tot 12 november kan er worden gestemd door het publiek via deze stempagina en daaruit rollen de populairste amateur scheidsrechters per provincie in deze categorieën.

De kandidaten uit Zaanstad zie je hier.

Uit elke provincie van Nederland wordt per categorie de (assistent-)scheidsrechter geselecteerd met de meeste stemmen. Zo blijft er een groep van 12 genomineerden per categorie over (4 per provincie) . Het aanstormende talent (t/m 18 jaar) wordt op landelijk niveau uit alle genomineerden aangewezen door de vakjury op 6 januari 2024.

Na een motivatiebrief die de kandidaten moeten schrijven wordt er ook nog een wedstrijd beoordeeld die zij fluiten. Op 6 januari 2024 wordt dan bekend wie de amateur scheidsrechter van het jaar is geworden.

Eren Acar

Eren Acar uit Zaandam is scheidsrechter via zijn club Rood Wit Zaanstad en ondernemer, in die rol is hij de leider van zijn transportbedrijf. Op het veld ziet hij zichzelf in een vergelijkbare rol maar met andere doelen. Vorig jaar werd Eren 2e van Noord-Holland.

‘Je moet de regels goed kennen, dan is er duidelijkheid.’

Scheidsrechter Eren Acar

Tessa Jongert

Voor de slechts 15 jarige Tessa uit Assendelft is het allemaal begonnen met het leiden van schoolvoetbalwedstrijden. Dat viel zo in de smaak dat ze nu scheidsrechter is bij jeugdwedstrijden.

‘Het is leuk om alles goed te leiden en het spel eerlijk te laten verlopen.’

Tessa Jongert bij VV Assendelft

Door Edwin Kleiss.