Vanaf de invoering van de nieuwe donorwet op 1 juli 2020 geldt dat alle inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder in het Donorregister worden opgenomen met de registratie ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ als zij zelf geen keuze vastleggen.

In heel Nederland heeft 73 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. In Zaanstad blijft dat iets achter met 72 procent. Oostzaan (76 procent) en Wormerland (77 procent) scoren boven het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Op 1 januari 2023 hadden 10,7 miljoen mensen van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Daarvan gaf 45 procent van de mensen expliciet toestemming voor orgaandonatie en 41 procent geen toestemming. De overige 14 procent heeft vastgelegd dat zij de beslissing overlaten aan nabestaanden. In totaal 3,3 miljoen mensen hadden geen eigen keuze ingevuld in het Donorregister en staan daardoor geregistreerd als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Hoewel het percentage in Zaanstad maar iets lager ligt dan het landelijk gemiddelde, is het opvallend dat Zaanstad tot de 30 gemeenten (van de 342) behoort die het laagst scoren. Daarin zitten ook veel grote steden zoals Utrecht (72 procent), Rotterdam (66 procent) en Amsterdam (62 procent). In de grote steden wonen meer inwoners en doordat juist daar de donorregistratie minder vaak wordt ingevuld, wordt het gemiddelde over Nederland gedrukt. (Het bericht gaat onder de afbeelding verder.)

Uitsplitsing van leeftijdscategorie en geboorteland wordt door het CBS niet op gemeente-niveau gedaan. Op landelijk niveau is opvallend dat bijna 4 op de 10 jongeren nog geen keuze heeft gemaakt, onder mensen geboren in het buitenland is ‘geen eigen keuze’ twee keer zo hoog.

Door: De Orkaan Redactie, bron: CBS