Remmet Ouwejan jr. overleden

Droomend lijkt ons thans het leven
Alles heeft een and’re kleur…
In je ziele… voel je ’t beven
Levensbloei staat voor de deur.

Het echtpaar Ouwejan van de Anna Paulownastraat 13 in Zaandam verlangde al acht jaar intens naar een kind. Toen op 11 oktober 1930 hun zoon Remmet geboren werd waren ze de koning te rijk.

Vader, ook Remmet genaamd, hield de eerste vijf jaar van het leven van zijn zoon een dagboek bij dat door het Gemeentearchief van Zaanstad gedigitaliseerd is. Dat dagboek eindigt met de woorden:

‘Moge je opgroeien Remmie tot een man, die evenveel liefde heeft voor onze Zaanstreek, boeken, kunst enz. als je vader van jongsaf al had.’

Senior was een goede kalligraaf en tekenaar, en hij gaf een deel van zijn talent door aan Remmet junior. Die groeide uit tot industrieel ontwerper en kunstenaar met een liefdevol kritische blik, ook op de Zaanstreek. Het dure ZNSTD-logo was hem een doorn in het oog. In het oude gemeentehuis in Zaandijk maakte hij wandschilderingen die sneuvelden tijdens de sloop.

Afgelopen maandag, 14 oktober, drie dagen na zijn 89ste verjaardag kwam er een einde aan het rijke Zaanse leven van Remmet Ouwejan.

Ruud Meijns van de website Zaanse Verhalen sprak Remmet diverse keren. Hij schreef dit stuk over hem.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Roel Sluis

    Zo vader zo zoon.
    Heb hem goed gekend, hij was een vriend van een familielid van ons.
    Daar kwam ik hem regelmatig tegen. Het was een veelzijdig kunstenaar, die veel takken van de kunst beheerste. In 1961, vlak voor zijn huwelijk met Lon Ebeling ben ik met haar naar Dusseldorf in Duitsland gereisd, dit om haar vriendin oftewel mijn zuster Roelina te bezoeken, die daar werkzaam was. Voor mijn zuster heeft hij ook de huwelijksaankondiging ontworpen. Dat deed hij met de ato of redis pen, dus kalligraferen. Dat kalligraferen kon hij als de beste, dat had hij van zijn vader geleerd. Dat was trouwens een markant persoon. Vroeger wel bij hem thuis geweest in Zaandam. Als ik hem soms in de Westzijde zag lopen, met zijn speciale tred en zijn hoed op, moest ik steeds denken aan de filmacteur John Wayne die op elk moment zijn revolver kon trekken. Maar dit terzijde.
    Remmet Jr. Heeft voor onze familie nog menigmaal fraaie kalligrafieteksten geschreven. Op beide personen kijk ik met plezier terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *