Gaat een andere PvdA’er de plek van de naar de Tweede Kamer vertrokken wethouder Songül Mutluer innemen of blijft haar positie onbezet tot er een nieuw college is?

René Tuijn, fractievoorzitter van de PvdA-fractie, zegt tegen De Orkaan dat het een ‘onderwerp van gesprek’ is, “was Songül aan het eind van vorig jaar weggegaan, hadden we uiteraard voor vervanging gezorgd, maar nu moeten we kijken of het nog zin heeft.”

Een wethoudersbenoeming moet door de raad worden bekrachtig, en die komt nog maar één keer voor de verkiezingen bijeen, op 10 maart. Dus dan moet er een voorstel liggen (of niet). Eerder deze week hebben de overgebleven wethouders de taken van Mutluer verdeeld.

Na de verkiezingen is het college demissionair en kan nauwelijks nieuwe besluiten nemen. Een nieuwe wethouder heeft dan weinig zin, maar voordat er een coalitie zit, kan het nog wel even duren. Tuijn: “de vorige keer hadden we pas in juni een nieuw college”. Omdat Mutluer een zware portefeuille had, is er tot die tijd wel veel werk aan de winkel.

Lees ook: Nog geen nieuwe PvdA-wethouder, B&W verdeelt taken Mutluer

Foto: fractievoorzitter René Tuijn en raadslid Geert Rijken plakken affiches voor (toen nog) wethouder Songül Mutluer bij de Kamerverkiezingen van 2021.