Rijwielhandel P. Molenaar stopt na 104 jaar

Natuurlijk gunnen we Peter en Els hun pensioen, maar een beetje pijn doet het wel: het bedrijf aan de Dr. Jan Mulderstraat in Zaandijk wordt beëindigd. 

104 jaar geleden, in 1918, begon Johannes Cornelis Molenaar een elektrotechnisch installatiebedrijf aan de Lagedijk 9 in Zaandijk, tegenover molen De Bleeke Dood. In het pand waar nu De Slager aan de Schans zit. Johannes legde elektriciteit in boerderijen aan en hij repareerde fietsen.

Peter Molenaar is de kleinzoon van Johannes. Samen met zijn vrouw Els dreef hij bijna 24 jaar lang de rijwielzaak. Zij namen de zaak over van Han en Cees, die sinds 1950 aan het wiel hadden gestaan. Peter is de zoon van Han. 

De exacte datum van oprichting is niet bekend omdat de inschrijving bij de Kamer van Koophandel pas van 1920 dateert. Hoe dan ook, er komt nu een eind aan. Wat ons rest is een gevoel van weemoed en de wens dat Els en Peter met plezier terugkijken op wat ze achterlieten en met gierende banden gaan genieten van wat voor hen ligt. 

En… gelukkig hebben we de foto’s nog!

De foto boven stond op een kaart waarmee het echtpaar meldde met pensioen te gaan (dank Jan Schoen).

Het pand aan de Lagedijk is na restauratie in 2005 restaurant De Smuiger geworden, daarna werd het de Slager aan de Zaan. Het pand is in 1684 gebouwd door Garmet Symonsz, waarschijnlijk als slachterij met woonhuis. Het is nu een rijksmonument. Foto onder uit 2009 (Gemeentearchief Zaanstad).

Rijwielhandel Molenaar stond ook in onze lijst met de oudste Zaanse bedrijven.

Deel dit artikel:

28 reacties

 • Woody Beyer

  Kwam vroeger bij vader en oom de fiets brengen voor reparatie en haalde ook petroleum voor de zibro kamin,kostte toen niet veel en goede service,uiteraard zal peter meer genieten van zijn pensioen en scheuren met zijn puch en fiets door de duinen straks,samen met els,ook peter gaf een goede service zoals vader en oom molenaar,ze gaan weg uit de zaanstreek om dicht bij zee te gaan wonen,ook een top badmintonner met tafeltennisstijl ,heel bijzonder,Veel plezier met jullie pensioen en vrijheid en nieuwe omgeving.

 • Gerrit Vinke

  Kleine zaak, maar groot in service. Of je nu een ventieltje of een fiets kocht, altijd klantvriendelijk. Het gaat jullie goed Molenaartjes, maar wel jammer weer een buurtwinkel weg.

  • Jj briel

   Kwam vroeger in die donkere rommelige oude werkplaats aan de lagedijk. Mooi sfeertje! Heb ooit mn eerste stalen noren in het winkeltje gekocht.

 • Wilma Vloon

  Fantastische mensen met hart voor klant, clubs in de omgeving en zaak. Ga ze missen!

 • Ingrid Zonderland

  Ome Cees en tante Nel en ome Han en tante …. (Sorry de naam is mij ontschoten) Heel vaak geweest. Ergens familie van mijn opa Jacobus Last, dus wij (mijn ouders Bertus en Gre Brouwer en mijn broer Peter en ik Ingrid ) kwamen er dus regelmatig. We hebben nog de originele foto van de werkplaats bij jullie afgegeven. Geniet van je vrije tijd.

 • Tinivan Bruinisse Veken

  Fantastische mensen en een heel goede service,jammer voor de buurt.
  Maar geniet ervan .Het gaat jullie goed.
  We gaan jullie missen

 • Carla van Aalstede

  Nou dat is jammer weer een Goede Rijwiel zaak , waar je altijd ontzettend vriendelijk geholpen werd.Ik gun het hun ontzettend om nu ook te gaan genieten,maar gemist worden zullen ze zeker.

 • Jos Blomkwist

  Ik heb zo maar het idee dat de onderste foto niet uit 2009 is 🙂

 • Jack. Klerk

  Hele lieve goede mensen ome kees zat ook nog in een soort motor club hoorde ik van mijn vader Piet klerk met ome kees moraal nacht ritten van de knmv mochten ze niet zo hard rijden van tante nel. Reden op een puch waarvan de teller 10km te veel aangaf. Gevolg dat om op tyd binnen te komen er gescheurd moest worden aan het einde. Mocht zelf altijd met tante nel me naar de kermis achterop de fiets. Dus was er wat aan je fiets of schaatsen slijpen ga maar naar ome kees en ome han. Ook nog bijzonder jodokus de duif in de keuken. Super mensen

 • Ina ten Wolde

  Wat jammer dat jullie weggaan. We gunnen het jullie van harte. Jullie zijn fantastisch.

 • Dorien van wijngaarden

  Wat ontzettend jammer! We konden met alle soorten fietsen terecht en zo fijn dichtbij. Geniet van jullie pensioen maar gemist worden jullie zeker.

 • Mooie herrinneringen aan; als klein meissie mocht ik een aantal keren een nieuwe fiets voor me verjaardag van opa en oma (Gerrit en Rie Nieuwenhuizen) en altijd mocht ik er eentje uitzoeken bij Molenaar! Was altijd een feestje 😊

 • Koosje Stoffer

  Zo’n persoonlijke, vriendelijke hulp bij alles heb ik niet vaak meegemaakt. Heel veel geluk en gezondheid in de toekomst

 • Corine Gorter

  Ach, wat jammer voor ons dat ze met pensioen gaan, ik kwam er graag! Maar wat fijn voor hun, geniet ervan!

 • Nel Van Den Brink

  Jammer hoor maar geniet ervan groetjes nel en ruud

 • Cees Buijs

  Peter en Els enorm bedankt voor de geweldige service en gezelligheid in jullie rijwielwinkel. Mijn kids konden altijd bij jullie terecht als r wat was met de fiets en betalen kwam dan wel in het weekend erop. Namens de Buijssies een mooie tijd en bedankt en nu verder genieten van een nieuwe periode in het leven.

 • Jan Schoen

  Als er iets verdwijnt dat uniek is, keert er zelden zoiets terug. De Zaanstreek verliest een zeldzaam sfeervolle en ambachtelijke fietsenzaak. Els en Peter, hartstikke bedankt voor de geweldige Rih-fietsen en het onderhoud van onze karretjes. En denk er ook in de toekomst goed aan: als je fietst, ‘rustig peddelen, dan blijven de knieën heel.’

 • Chris Puls

  Wat jammer !! Zijn zij nu al gesloten ? Heb een kapotte spaak en een slinger in mijn achterwiel.
  Maar ga maar heerlijk van jullie welverdiende pensioen genieten.

 • J.G. Iaccarino

  Jammer dat het tussen Les en mij alles zo gelopen is Peet & Els, anders hadden wíj nu het stokkie over kunnen nemen….🤷🏽‍♂️

  Maar het is jullie van harte gegund! 😘

 • Cor van Mer

  Jaartje of 15 á 20 eens binnengelopen, nooit meer bij een andere fietsenmaker geweest. Altijd gezellig gekletst en prima geholpen. Ik zal jullie zeker missen, waar vind je weer zo’n adresje in de Zaan, niet denk ik.
  Mijn dank voor jullie prima service en vooral ook voor de sfeer eromheen, die was zoals je maar zelden treft!

 • Hans Kroes

  Altijd prima geholpen.door Peter en Els 😉 Geweldige prijs kwaliteit verhouding . We gaan jullie zeker missen! Heel veel plezier in jullie nieuwe levensfase 😉 En blijven peddelen😀

 • Fred Blijestein

  Altijd vriendelijk en zeer service bewust. Echt heel jammer maar de Molenaars hebben gelijk. Stoppen als het kan. Heel veel plezier in jullie toekomst

 • Marcel Kars

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle lof uitingen over Rijwielzaak Molenaar. Als kleine jongen kwam ik al op de Lagedijk. Mee met m’n vader voor een kleine reparatie aan zijn fiets of voor in de winkel voor een gloeilamp van Osram. Maar ook voor mijn eerste ‘tweedehansie’ en mijn eerste echte nieuwe ‘Burgers’. Ook onze schaatsen werden er geslepen en ik kan mij nog zo goed herinneren dat wanneer je je fiets op kwam halen, er altijd een klein opgevouwen ‘brieffie’ tussen je fietsbel zat, waar dan met hand de prijs op stond geschreven. Het viel altijd erg mee. “Hoe kunnen ze het ervoor doen!”, was een veel in het dorp gehoord compliment. In de winkel van Peter en Els werden de fijne tradities van service, klantvriendelijkheid, vakmanschap en gezelligheid voortgezet. Altijd werd er tijd voor je gemaakt en voelde je je nog echt ‘koning klant’. Niets was te veel en er werd altijd mee gedacht. Elk bezoek aan jullie winkel was altijd een klein feestje. Ik kwam altijd met een vrolijk en goed gevoel naar buiten, met een pepermuntje of een ‘snoepie’ voor onderweg. Een uniek bedrijf gaat verloren.
  Ik bedank Peter, zijn vader en moeder, oom en tante en Els, van harte voor alles wat ze voor mij en ons gezin op fietsgebied altijd hebben betekend. Het gaat jullie verschrikkelijk goed in de buurt van zee en hoop dat jullie samen nog vele gezonde kilometers mogen fietsen.
  Doeg!

 • wilma de ridder

  Beste molenaartjes,
  aan alle dingen komen een eind geniet maar heerlijk van jullie pensioen we zullen jullie missen, altijd stonden jullie klaar voor ons fam de ridder nou moeders en peter genieten maar samen.

 • Ingeborg Rovers

  Langs deze weg willen wij jullie een prachtig pensioen toewensen. Het is jullie van harte gegund. Heel veel dank voor de super service en het meedenken wat wij altijd bij jullie mochten ervaren.
  Waar vind je dat nog????? Jullie waren echt uniek!!

 • Rene de Lange

  Beste Peter en Els het is jammer dat ik het laat gehoort heb dat. jullie stoppen,anders had ik persoonlijk nog langs gekomen, ik kan maar 1 ding over jullie zeggen en dat is dat jullie geweldig waren en ik wil jullie nog. hartelijk bedanken wat jullie voor mij en mijn moeder gedaan hebben , alle lof voor. jullie daar kunnen een hoop ondernemers een voorbeeld aannemen de service die jullie verleende was echt heel erg goed ,en, niet alleen de service ook de vriendelijkheid ,ik hoop dat jullie genieten van jullie pensioen dit is jullie van harte gegunt,en ik. hoop jullie nog eens te zien

 • Berry Bekkers

  Beste Peter en Els,
  Hartelijk dank voor alles. Toen ik nog met Brompton en trein naar mijn werk in Amsterdam ging, was ik een vaste klant. Altijd uitstekend geholpen, dank voor alles. Het gaat jullie goed!!

  Berry Bekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *