Roel Stern: Niet doen, alsjeblieft!

Over minder dan een week, op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam. 

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders. 

Dit is de opinie van Roel Stern van de Stichting Nieuwe Huys Concerten, een organisatie die klassieke concerten in de Westzijderkerk (Bullekerk) en de Vermaning organiseert.

Niet doen, alsjeblieft

Ik vraag mij af twee dingen af: voor welke problemen is dit Cultuurcluster de oplossing, en welke problemen zal het gaan opleveren? Als het antwoord op de eerste vraag langer is dan dat op de tweede, ben ik voor het Cultuurcluster. Maar ik denk dat het andersom is.

Misschien voorziet het gebouw in de behoefte aan een goede popzaal, en aan een betere behuizing voor de dans- en beeldend afdelingen van Fluxus. Want die zijn er nog niet; en dat is een probleem.

Maar een goede popzaal bouwen is al een opgave op zich. Ik denk dat, na een goede verbouwing, bijvoorbeeld de Onze Lieve Vrouwe van Lourdes aan de M.L. Kingweg uitstekend geschikt zou zijn. Ook voor Fluxus’ beeld en dans zijn vast goede hergebruik-lokaties te vinden: het probleem is dan opgelost, voor minder geld en met veel meer vrijheid om goede keuzes te maken.

Nu de problemen die het CC zal veroorzaken. Bovenaan prijken de financiële problemen voor de gemeente: ontwerp, voorbereiding, bouw, inrichting en beheer zijn dermate kostbaar dat er de laatste tijd niet eens meer een bedrag wordt genoemd. Zaanstad heeft dat bedrag, ook ongenoemd, niet.

Dan de gebruikers. De huur die zij moeten betalen zal voortdurend een opwaartse druk ondervinden omdat de verhuurder een deel van zijn investering terug wil zien. Redelijk, maar onmogelijk. Cultuur is geen winstgevende onderneming en zal dat ook niet worden.

Tenslotte het belangrijkste probleem: wie een Cultuurcluster bouwt maakt een einde aan de cultuur zoals die er was: een bloeiend filmhuis, een sfeervolle bibliotheek, een uitstekende muziekschool, en allerlei andere, over de hele gemeente verspreid plaatsvindende activiteiten op lokaties die speciaal voor het doel zijn gekozen. Cultuur moet immers worden geclusterd, niet meer gespreid. Diversiteit, kleur en leven zoals die zijn gegroeid worden zo opgeofferd aan centralisme en ondoordachte beheersdrift.

Niet doen, alsjeblieft.


Reageren? Of ook een mening insturen? Graag! (en volgens de regels) Als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Ineke van der Louw

    Boven op de minimaal 50 miljoen eurootjes die de Zaanse burger moet ophoesten voor dat nieuwe gebouw, mag de hele Zaanstreek liefst lopend, op de fiets, met de bus of trein naar het CC in het centrum van Zaandam komen want met de auto ben je nog een fortuin aan parkeerkosten kwijt, als je de auto daar tenminste kwijt kunt want dat is in Zaandam altijd nog maar de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *