Rolstoel in de bus? In Zaanstad wel!

Zaandammer Yuriandy Martina is 22 jaar oud en hij zit in een rolstoel. Al vanaf zijn 17e maakt hij een magazine waarmee hij zich richt op de kwaliteiten van mensen “Want iedereen is mooi, met of zonder beperking!”

Vorige week verscheen een filmpje online via No Limits Network, waarin Yuriandy aandacht vraagt voor de problemen met het openbaar vervoer waarmee hij en andere rolstoelgebruikers soms geconfronteerd worden.

Zo is het onzeker of hij mee kan met de bus (met zijn rolstoel), weet een chauffeur soms niet hoe ‘de plank’ werkt en wordt hij af en toe voorbijgereden (waarschijnlijk door de tijdsdruk waar de chauffeur onder rijdt). Te zien is de bushalte Veldvliegerweg aan de H. Gerhardstraat in Zaandam.

Wij vroegen Onno Oosterhof, Rayonmanager van Connexxion, of hij deze situatie herkent. Hij gaf aan dat het filmpje hem een beetje verbaasde:

“Sinds 24 april al heb ik uitgebreid contact gehad met Yuriandy nav een facebook berichtje. Hij heeft mijn telefoonnummer en emailadres en weet mij prima te bereiken als er problemen zijn.”

Ook wij vroegen Yuriandy of het echt zo slecht gesteld is op de Zaanse bus. Dat bleek gelukkig mee te vallen:

“Maar dat is niet overal zo in Nederland.”

Het filmpje en de petitie zijn bedoeld om de landelijke politiek in beweging te krijgen en daarin steunt Onno Oosterof hem van harte:

“Zaandam doet het goed volgens hem, ik heb hem aangeboden om Zaandam als voorbeeld te laten dienen voor die plekken waar het niet goed gaat.”

Deel dit artikel:

Een reactie

  • W. Schaap

    Hoog tijd dat deze problemen landelijk i.p.v. per gemeente geregeld worden.
    Laat Rutte en consorten dat maar eens op hun prioriteiten lijstje zetten.Zij zouden bij vrouw Merkel kunnen informeren waarom het in Duitsland wel landelijk geregeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *