Rolstoelers niet tevree bij Pathé

Een testteam van Rolstoelrijders Zaandam mocht bij de Pathé-bioscoop in Zaandam op de eerste rij zitten. Maar dat beviel maar matig.

Dankzij een opkomende hoofdpijn, een stijve nek en een bijna onzichtbare film haalden de rolstoelers het einde van Beauty and the Beast niet.

Bij Pathé weten ze dat het theater matig geschikt is voor rolstoelers, de lift is klein en het is alleen mogelijk om op of voor de stoelen van de eerste rij te zitten.

Annemieke Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam:

“We willen dat Pathé erkent dat de huidige situatie niet rolstoelvriendelijk is en dat Pathé begrip toont voor het feit dat rolstoelrijders zich gehinderd voelen en zo niet met hun familie of vrienden mee naar de film kunnen.

We willen dat Pathé bij verbouw en bij nieuwbouw nadenkt over toegankelijkheid voor onder andere rolstoelrijders. Misschien is aanpassing toch mogelijk.”

Volgens Annemieke Goudsmit zou het eigenlijk “meer dan redelijk zijn dat rolstoelrijders korting of gratis kaartjes krijgen in Pathé-bioscopen waar rolstoelrijders alleen op of voor de eerste rij kunnen zitten.”

Walter van de Beek, Business Manager van Pathé, wilde over de korting of gratis kaartjes nog geen toezegging doen. Hij gaat dit bespreken met het hoofdkantoor.

Om te ervaren wat rolstoelrijders doormaken, nam Walter zelf plaats in een rolstoel en toerde met de rolstoelrijders door de gangen, nam de lift en bekeek de zalen vanuit het perspectief van een rolstoelrijder:

“Het gebouw is ook al wat ouder en we hebben het overgenomen. Onze nieuwe bioscopen zijn rolstoelvriendelijk, daar komen de mensen bovenaan de zaal binnen. Mensen in een rolstoel hebben dan wel een mooie plek.”

Binnenkort kijkt Rolstoelrijders Zaandam met Walter naar mogelijke aanpassingen om rolstoelrijders op het eerste plateau te krijgen. Nieuwe trapliften kunnen misschien worden ingezet.

Wat zien de rolstoelers eigenlijk vanaf de eerste rij? Dit:

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Tycho

  Pathé verkreeg deze bioscoop toen het nog in aanbouw was door de overname van Minerva Bioscopen. Dat het gebouw oud is, is volstrekte onzin: even Googlen leert dat het in 2010 is opgeleverd. Iets na de oplevering is er nog een kleine interne verbouwing geweest om het in Pathé huisstijl te brengen. Dus ergens heeft iemand bij de inrichting keihard gefaald.

 • Bedankt voor deze info Tycho, dan is dat misschien nog een extra reden voor Pathé Zaandam alsnog aanpassingen te doen.

  • Alex

   Niet helemaal natuurlijk, de bouw van de bioscoop was in volle gang toen Pathe deze overnam. Het hele gebouw is ingericht dat je van onderen de zaal in loopt. Lijkt me dat je dit niet ‘eventjes’ omgooit. Maar wie weet is er afhankelijk van de zaal een lift mogelijk.

 • Tycho

  @Alex: klopt dat het werd overgenomen toen het nog in aanbouw was. Maar dan blijft het nog steeds raar dat er vanaf het begin niet goed over is nagedacht.

 • arie

  Annemieke Goudsmit schrijft dat zou het eigenlijk “meer dan redelijk zijn dat rolstoelrijders korting of gratis kaartjes krijgen
  maar dan zie je toch nog steeds alles knap beroerd

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *