Een testteam van Rolstoelrijders Zaandam mocht bij de Pathé-bioscoop in Zaandam op de eerste rij zitten. Maar dat beviel maar matig.

Dankzij een opkomende hoofdpijn, een stijve nek en een bijna onzichtbare film haalden de rolstoelers het einde van Beauty and the Beast niet.

Bij Pathé weten ze dat het theater matig geschikt is voor rolstoelers, de lift is klein en het is alleen mogelijk om op of voor de stoelen van de eerste rij te zitten.

Annemieke Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam:

“We willen dat Pathé erkent dat de huidige situatie niet rolstoelvriendelijk is en dat Pathé begrip toont voor het feit dat rolstoelrijders zich gehinderd voelen en zo niet met hun familie of vrienden mee naar de film kunnen.

We willen dat Pathé bij verbouw en bij nieuwbouw nadenkt over toegankelijkheid voor onder andere rolstoelrijders. Misschien is aanpassing toch mogelijk.”

Volgens Annemieke Goudsmit zou het eigenlijk “meer dan redelijk zijn dat rolstoelrijders korting of gratis kaartjes krijgen in Pathé-bioscopen waar rolstoelrijders alleen op of voor de eerste rij kunnen zitten.”

Walter van de Beek, Business Manager van Pathé, wilde over de korting of gratis kaartjes nog geen toezegging doen. Hij gaat dit bespreken met het hoofdkantoor.

Om te ervaren wat rolstoelrijders doormaken, nam Walter zelf plaats in een rolstoel en toerde met de rolstoelrijders door de gangen, nam de lift en bekeek de zalen vanuit het perspectief van een rolstoelrijder:

“Het gebouw is ook al wat ouder en we hebben het overgenomen. Onze nieuwe bioscopen zijn rolstoelvriendelijk, daar komen de mensen bovenaan de zaal binnen. Mensen in een rolstoel hebben dan wel een mooie plek.”

Binnenkort kijkt Rolstoelrijders Zaandam met Walter naar mogelijke aanpassingen om rolstoelrijders op het eerste plateau te krijgen. Nieuwe trapliften kunnen misschien worden ingezet.

Wat zien de rolstoelers eigenlijk vanaf de eerste rij? Dit: