Roots aan de Zaan: programma 2015

Folk- en countrypodium Roots aan de Zaan heeft al acht acts vastgelegd voor de periode tot de zomer: Cara (18 januari), Brian McNeill (8 februari), Jo Hamilton & Band (1 maart), Matt the Electrician (22 maart), The Henry Girls (10 april), Greg Trooper (3 mei), Acoustic Strawbs (30 mei) en Steve Ashley (13 juni).

Optredens in de Kleine Waarheid, het Zaantheater en de Doopsgezinde Vermaning.

Zondag 18 januari: Cara
cara Een multinationale band – met muziek sterk geworteld in Ierland, maar residerend in Duitsland. Cara veroverde enige jaren geleden The Irish Music Award van the Irish Music Association voor de ‘best new Irish music artist’ … en dat voor een niet uit Ierland afkomstige formatie! Flitsende en inventief gearrangeerde instrumentals worden vertolkt op instrumenten als uillean pipes, houten dwarsfluit, tin whistle, gitaar, accordeon, viool en piano en voorzien van de juiste drive: de bodhran. Ze worden afgewisseld met heerlijke, origineel gearrangeerde songs. Handelskenmerk daarbij is de perfecte verstrengeling in de tweestemmige zang door beide leadzangeressen Gudrun Walther en de uit Schotland afkomstige Kim Edgar. (15:00 in De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8, Zaandam.)

Zondag 8 februari: Brian McNeill
brian-mcneillEen levende legende uit Schotland, ooit vooraanstaand lid van de legendarische Battlefield Band, die traditionele muziek wist te combineren met hedendaagse stromingen in de folkmuziek. Hij leerde viool spelen voor hij andere instrumenten hanteerde. McNeill speelt nu op een reeks van instrumenten zoals gitaar, viool, viola, mandoline, concertina en hurdy-gurdy. Hij speelde viool met The Battlefield Band vanaf de oprichting in 1969 tot 1990. In de negentiger jaren heeft hij een tournee gemaakt met het Schotse ensemble Clan Alba, waar ook Dick Gaughan deel van uit maakte. (15:00 in De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8, Zaandam.)

Zondag 1 maart: Jo Hamilton & Band
hamiltonEen uniek, want eerste én enige, Nederlandse optreden van deze vernieuwende zangeres/componiste/multi-instrumentaliste, compleet met band. Met een Keniaanse vader en een Jamaicaanse moeder, en een nomadische jeugd doorgebracht op plekken variërend van de Schotse Hooglanden via Koeweit tot Cambodja, heeft Jo een niet bepaald alledaagse achtergrond. Uiteindelijk kwam ze in Birmingham terecht waar ze het gerenommeerde conservatorium aldaar doorliep. Hier werd ze opgemerkt door de aartsvader van de Britse folkrock Ashley Hutchings (oprichter van o.a. Fairport Convention en Steeleye Span), die haar vroeg toe te treden tot zijn toen nieuwe band Rainbow Chasers, van wie vervolgens in 2005 een eerste album Some Colours Fly verscheen. (16:00 in de Forbozaal, Zaantheater, Zaandam).

Vrijdag 10 april: The Henry Girls
henryEen herhaling bij Roots aan de Zaan. Hun album: “zonder meer één van de beste concerten die we hebben mogen organiseren.” Lorna,Karen en Joleen McLaughlin ofwel The Henry Girls (Donegal, Ierland) zuigen als een spons hun invloeden op -een vleug traditioneel Iers, een snuf americana, een scheut bluegrass- en brouwen er een volstrekt eigen stijl van. Zo groeiden ze het afgelopen decennium langzaam uit tot een van de meest geliefde folk/roots bands uit Ierland. Niet voor niets zijn ze te horen op opnamen van, of hebben ze het podium gedeeld met, grootheden als Altan, Clannad en Mary Black. (20:15 in de Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80, Zaandam).

Zaterdag 30 mei: Acoustic Strawbs
strawbsSandy Denny en Rick Wakeman begonnen ook bij The Strawbs. De band had hits als Part Of The Union en Lay Down; ze werden vervolgens zeer succesvol als albumband met name in de USA en Canada, met albums als Hero & Heroine (1974) en Ghosts (1975). Ook nu nog is The Strawbs een op een trouwe fanschare leunende band, die tegenwoordig optreedt in zowel een electrische en een akoestische line-up. In Zaandam spelen ze als akoestisch trio, waarmee de cirkel ook weer een beetje rond is gezien de trio-opzet waarmee The Strawbs al die jaren geleden als The Strawberry Hill Boys begonnen zijn … met dien verstande dat er nu geput kan worden uit een zeer imposant eigen repertoire, grotendeels van de hand van opper-Strawb Cousins. Deze Acoustic Strawbs bestaan uit Dave Cousins (gitaar, banjo, dulcimer, zang – en rode draad door de Strawbs-historie vanaf het prille begin, een periode waarin ruim twintig studio-albums het levenslicht zagen), en twee oudgedienden uit de meest succesvolle Strawbs line-ups, Dave Lambert (gitaar, zang) en Chas Cronk (bas, zang). (20:15 in de Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80, Zaandam).

Zaterdag 13 juni: Steve Ashley
steve-ashley-interviewSteve Ashley is één van de best bewaarde geheimen uit de Britse folk van de jaren ’70. Ashley wordt wel vergeleken met Nick Drake. Zijn eerste album Stroll On (1974) geldt nog steeds als een klassieker in het genre, bomvol pareltjes, verstild en sfeervol, niet zelden voorzien van een arrangement van Robert Kirby, die overigens ook met Drake werkte. Een andere overeenkomst: groten uit de Engelse folkrockwereld stonden hem bij op zijn albums, maakten zelfs deel uit van zijn bands: er zijn links met Fairport Convention (oud en nieuw) te over. Eén van de klassieke bands uit de geschiedenis van de Britse folkrock is The Albion Country Band: Steve Ashley maakte er deel van uit. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Lasses: Sophie ter Schure en Margot Limburg. (20:00 De Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80, Zaandam.)

 

 

Deel dit artikel: