ROSA winnaar van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz 2021!

Zoals Gary Lineker zei: ‘Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers.’

Nu willen wij de Grote Zaanse Geschiedenisquiz niet vergelijken met voetbal, maar die gasten van ROSA vertonen Duitse trekjes: gisteren wonnen ze De Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Alweer.

Ze wonnen eerder in 2017 en 2019. Een geweldige prestatie in een speelveld met 20 ijzersterke teams waarvan de deelnemers zich kunnen rekenen tot het neusje van de zalm op het gebied van kennis over ons verleden. Tweede werden de Dinsdagfietsvrienden en de derde plaats werd gepakt door De Schrijvertjes. Historische Vereniging Westzaan zag dit jaar de poedelprijs aan haar neus voorbijgaan (zij werden 7e). De poedelprijs ging naar Zaans Erfgoed.

De zesde editie van de quiz verliep, in tegenstelling tot eerdere keren, harmonieus en ontspannen. Heel soms klonk er een sputterend protest, als een vraag of antwoord niet leek te kloppen. Maar zo’n hobbeltje werd snel gladgestreken door jury-voorzitter en archivaris Frans Hoving, al dan niet met behulp van mensen uit de zaal. De deelnemers bleven zelfs opvallend kalm toen aan het einde bleek dat er hier en daar iets mis zou kunnen zijn gegaan met de puntentelling.

De quiz werd georganiseerd door Zaans Erfgoed en het Gemeentearchief van Zaanstad presentatie was –net als voorgaande jaren- in handen van Orkaan-redacteur Merel Kan. Hier kan je de quiz terugkijken. De quiz begint na ongeveer 31 minuten:

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Henk Visser

  Van harte gefeliciteerd Team ROSA.
  En voor de concurrentie is er hoop. Want de Duitsers zijn hun greep op het voetbal een beetje kwijtgeraakt.

 • Bep Hogendorp

  Orkaan, z’n naam is “Lineker”, niet “Lineke” (eerste regel).

 • Ruud Meijns

  Kleine correctie toch. Bij vraag twee gevraagd naar de oudste popband met een platencontract. Dat was niet mijn bandje “The Devotions”, maar “The Rollers”die al veel eerder plaatjes maakten.

 • Siem van Westen

  Als winnaars van de vorige editie hadden we een zware taak, maar de geweldig gezellige avond voelden wij de druk niet meer.
  Het was soms hersenkrakend en dan weer dolle pret kortom een topavond.
  Aan de rangschikking(16e) zou je het niet zeggen maar we zaten toch weer dicht bij de prijzen!
  Onze buren ROSA wonnen alweer voor de derde keer.
  GEFELICITEERD en tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *