Rozengracht-brand 68 jaar geleden

Gisteren meldden we brand, na brand na brand. En eigenlijk vinden we het welletjes. We hebben daarom vuurgod Vulcanus gevraagd vandaag zijn vuurstenen op zak te houden. 

Daarvoor in de plaats geven we je een oude brand op een bekende plek.

Exact 68 jaar geleden vonden de vlammen het huisje naast Porto Fino… 


Overgekookte was

Maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag gehaktdag, donderdag kuisdag, vrijdag visdag, zaterdag klusjesdag, zondag kerkdag.

Aan de Rozengracht in Zaandam, tussen Pfann schoenen en restaurant Porto Fino stond in 1955 het lieve huisje van meneer S. de Boer. Het had een beetje het uiterlijk van een mini-boerderijtje. Bakstenen, twee ramen beneden aan de voorkant, met bovenin glas in lood en een raam in het schuine dak.

Geen voordeur maar een poort naar achterom.

Naast Meneer de Boer woonde Meneer en Mevrouw Nel. Dat was geluk hebben, want zij waren degenen die de brand ontdekten.

Op wasdag 22 augustus, 68 jaar geleden, maandagochtend, om zes uur in de ochtend had De Boer een ketel wasgoed opgezet in het schuurtje. Hij was daarna zijn bed weer ingedoken. Waarschijnlijk is de gasslang losgeschoten en er ontstond brand. Om half acht zagen de buurtjes dat er rook uit het schuurtje kwam, zij sloegen direct alarm.

Meneer de Boer ging de brand te lijf met zijn tuinslang, maar dat was niet effectief. De toegesnelde vrijwillige brandweer onder leiding van commandant Kakes klaarde het klusje in een kwartier. De keuken en het schuurtje waren niet meer te redden en de schade werd geschat op 2500 gulden. Meneer de Boer was verzekerd.

Rozengracht 62

PD

10 jaar later week het huisje alsnog voor nieuwbouw. Het appartementencomplex dat nu op die plek staat werd gisteren door de politie afgezet met lint. Het werd onderdeel van de Plaats Delict in het onderzoek naar de aangestoken brand bij de buren. Nummer 62 staat links op de foto:

Michel Schermer

En nog een keer de foto boven omdat hij zo mooi is:

Door: Merel Kan. De foto’s komen uit het gemeentearchief van Zaanstad. Deze brand verscheen eerder op De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *