Rozengrachttoren bij Raad van State, Zaanstad houdt brief geheim (update: openbaar!)

Op 8 oktober 2018 om 11.00 uur wordt in Den Haag bij de Raad van State de zaak over de Rozengrachttoren behandeld.

Daarover stuurde de Raad van State een brief aan de gemeente Zaanstad. Maar die brief wil de gemeente niet openbaar maken.

Niet dat er veel geheim is aan de zaak, maar onder verwijzing naar de ‘Algemene verordening gegevensbescherming’ (AVG) heeft de gemeente er een handje van zo ongeveer alles waar een naam of adres in staat geheim te maken.

UPDATE: zie onderaan bericht

Feiten, namen, adressen en rugnummers zijn echter bekend in deze zaak. Eerder maakte de Raad van State (en de gemeente zelf) dat gewoon openbaar.

Het feit: bewoners en eigenaren van bedrijven vrezen lange overlast (lawaai, onbereikbaarheid), daling van inkomsten en structureel minder goede bereikbaarheid in de toekomst. Omwonenden vrezen bovendien dat het nieuwe gebouw (54 meter hoog) zon wegneemt.

De namen: Peter van Haasen en mevrouw Baas uit de Czaar Peterstraat hebben bezwaar gemaakt. Toko Gembira maakte ook bezwaar, ook namens andere ondernemers waaronder supermarkt Ali Baba. Van Haasen is inmiddels PVV-fractievoorzitter.

De Rozengracht is niet alleen een paar jaar geleden al op de schop gegaan, bovendien is er ook al jaren overlast van hangjongeren en drugsgebruikers. Een half jaar lang hingen camera’s die de overlast enigszins beperkten maar die zijn inmiddels verdwenen waarop de overlastgevers ook terugkeerden.

Ook de markt – die aanvankelijk zou verdwijnen van de Rozengracht tijdens de bouw – is niet blij met de woontoren, de bouw gaat sowieso overlast geven en bovendien moet de markt met een kleiner stuk genoegen nemen.

We hebben de gemeente gevraagd de brief openbaar te maken, zodra daar antwoord op is, vullen we dit artikel aan.

UPDATE 3 augustus 2018:

De brief is inmiddels online gezet. PPV-fractieleider Peter van Haasen is als klager afgevoerd. Mevrouw L. Baas is nog wel klager. Ook worden er drie bedrijven genoemd, waaronder Gembira dat ook namens anderen optreedt. Ook Bogor Projectontwikkeling BV en Green Real Estate BV (eigenaar van Rozenhof) die samen de Rozengrachttoren willen ontwikkelen zijn uitgenodigd voor de zitting.

Lees hier ons Rozengrachttoren-dossier.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • JBP

    Dit riekt naar list en bedrog. Doodmoe van het geheimhoudingsritueel dat kennelijk standaard is in Zaanstad. Transparant? Wel met de mond maar niet met de daad. Grrr! ROSA werkt hier aan mee als collegepartij? Lekker dan!

  • De Orkaan

    Heeft vooral te maken met een bijzonder krampachtige omgang met de AVG. Niks list. Niks bedrog. In dit geval behoorlijk potsierlijk omdat de namen en adressen bekend zijn en essentieel bij de rechtszaak zijn.

  • Nico

    Ach, is dat nu het belangrijkste nieuws. De luchtkwaliteit bv. In de westzijde is heel slecht omdat hetcollege laks is in het nemen van milieumaatregelen. Heel aktueel met dit weer. Mensen worden er ziek van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *