Rozengrachttoren voor Raad van State, markt naar Vinkenstraat

Tegen de beslissing van Zaanstad om de bouw van een woontoren aan Rozengracht toe te staan is door ondernemers en bewoners van Rozengracht en Czaar Peterstraat beroep aangetekend bij de Raad van State.

Eén van de bezwaarmakers is PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen en net als bezwaarmaker mevrouw Baas in de Czaar Peterstraat woont. Daarnaast heeft toko Gembira – ook namens andere ondernemers – bezwaar aangetekend.

Zowel de heer Van Haasen als mevrouw Baas spraken in tijdens het Zaanstad Beraad van 11 januari. Zij waren niet te spreken over de manier waarop de gemeente hun belangen behartigde. Een aantal omwonenden was bijvoorbeeld niet uitgenodigd, terwijl zienswijzen werden genegeerd of niet ontvankelijk werden verklaard.

Namens de ondernemers sprak mevrouw S. Tanriseven, eigenaar van supermarkt Ali Baba in. Zij vreesde net als andere ondernemers dat het bestaan in een bouwput hen de das om zou doen, vooral omdat ze net aan het bijkomen waren van de vorige ingrijpende verbouwing, zo’n vier jaar geleden.

De woontoren moet 54 meter hoog worden. (dossier)

De bezwaren hebben niet geleid tot wijzigen van het bestemmingsplan. Daarom zijn ondernemers en omwonenden naar de Raad van State gestapt. Geheel kansloos is dat niet, eerder werd Zaanstad bij van de Toermalijn en Et Buut al teruggefloten door de Raad van State.

Markt

Als het werk aan de woontoren aan de Rozengracht begint, zal de markt voor zo’n 1,5 jaar naar de Vinkenstraat verhuizen. Daarna keert de markt weer terug.

Zaanstad heeft inmiddels een omgevingsvergunning verleend voor het “tijdelijk verplaatsen markt i.v.m. bouwen woontoren”. Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen tot 23 mei bezwaar aantekenen.

De markt nu.

Hieronder de markt ingetekend zoals die moet terugkeren na de bouw.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Kees S

  Peter van Haasen was geen lijsttrekker van de PVV. Hij is nu wel fractievoorzitter.

 • paul

  En iedereen maar denken dat deze woontoren een grapje was. Je zou immers daar toch niet echt een torenflat bouwen?!

  • Bruce

   Dit is geen uitzondering, op de Houtveldweg komt ook een giga toren. Hoort bij het plan van verdichting, meer mensen per vierkante meter grond, om genoeg woonruimte te kunnen bouwen zonder het groen in te gaan. Waarom zou deze toren een grapje zijn geweest? (niet dat ik hiermee wil zeggen dat ik voor de toren ben, maar dat ik niet zie waarom deze locatie zo belachelijk zou zijn gezien de rest van de plannen van de gemeente)

  • De Orkaan

   Dank. Is inmiddels aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *