RTL-robot rapporteert Zaanse verkeersongelukken

In Zaandam zijn in de periode 2016-2018 1.152 ongelukken gebeurd, drie daarvan met een dodelijke afloop. Het kruispunt Fluitekruidweg-Zwanebloemkade is met 9 ongelukken het gevaarlijkste kruispunt van de stad en ook van heel Zaanstad.

Over alle Zaanse plaatsen is zo’n artikel verschenen bij RTL-nieuws. Geschreven door nieuwsrobot ADAM (Automatische Data Artikel Machine).

De robot van RTL maakt gebruik van gegevens van Rijkswaterstaat (BRON) en maakt op basis van die gegevens voor elke plaats een eigen nieuwsbericht. Het experiment is mede gefinancierd door Google.

In Krommenie gebeurden 103 ongelukken, 2 daarvan dodelijk. In Zaandijk 64 ongelukken met één dodelijk slachtoffer (gevaarlijkste kruispunten: Guisweg). In Wormerveer werden 175 ongelukken geteld, daarbij waren 2 doden te betreuren, het kruispunt Zaanweg-Stationsstraat is het gevaarlijkste. In Assendelft werden 181 ongelukken geteld, bij 2 daarvan vielen doden, het kruispunt Dorpsstraat-Communicatieweg Oost is het gevaarlijkste van het dorp. In Wormer kende één van 62 ongelukken een dodelijke afloop.

Ook rapporteert de robot of het aantal ongelukken in de plaats toe- of afneemt. Een stijging tussen 2016 en 2018 werd vastgesteld in Oostzaan, Assendelft, Zaandam, Koog a/d Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Westzaan en Wormer; in Krommenie nam het aantal ongelukken af.

Ook wordt er gerapporteerd welk soort voertuigen (of voetgangers) bij het ongeluk betrokken waren en hoe vaak slachtoffers naar het ziekenhuis moesten.

Soms verraadt de robot zichzelf: “Kruispunt Kolkweg, Verlengde Stellingweg is met 14 ongelukken het gevaarlijkste kruispunt van het dorp en zelfs van de gemeente” (in Oostzaan is de gemeente identiek aan het dorp, dus het is een overbodige toevoeging). Overigens: dat is dus wel het gevaarlijkste kruispunt van de hele Zaanstreek.

Er is ook goed nieuws: “In Jisp zijn in de afgelopen drie jaar geen ongelukken geteld door de politie.”

De uitleg bevat ook een waarschuwing: niet alle ongelukken worden geregistreerd, het kunnen er meer zijn. In Zaandam zijn de drie dodelijke ongelukken gebeurd, op de kaart zijn Havenstraat-Provincialeweg en de hoek Watering-Poelenburg te zien. Maar derde ongeluk konden we niet op de kaart vinden, in ieder geval niet op de Oostzijde waar in 2018 een bromfietser dodelijk verongelukte.


Bronnen: RTL Nieuws, artikel over de nieuwsrobot bij Villamedia, nieuwsbrief Elger van der Wel, site Rijkswaterstaat, Orkaan-archief.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *