Ruim 30.000 coronadoden volgens CBS (hoger dan RIVM-cijfers)

Volgens het CBS stierven er tussen maart 2020 en eind juni van dit jaar 31.384 Nederlanders aan corona. Die cijfers zijn fors hoger dan de overlijdenscijfers van het RIVM over die periode: 17.744* doden. Het CBS rapporteert 77 procent meer.

Als deze cijfers ook voor de Zaanstreek gelden, zouden er geen ruim 220 streekgenoten aan corona zijn overleden maar bijna 400.

Het RIVM rapporteert dagelijks op basis van GGD gegevens. Het CBS baseert zich op gegevens van gemeenten waarbij artsen de doodsoorzaak vermelden. De verschillen kunnen meerdere oorzaken hebben volgens het CBS:

“Ten eerste kunnen er overledenen zijn bij wie de arts op basis van het klinisch beeld COVID-19 aangaf als doodsoorzaak, zonder dat dit door een laboratoriumtest is bevestigd. Die overledenen ontbreken dan in de RIVM-cijfers.

Ten tweede zijn overledenen bij wie COVID-19 was vastgesteld (ook met een positieve laboratoriumtest) mogelijk niet (direct) gemeld bij de GGD (ook omdat er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19). Daardoor ontbreken deze in de cijfers van het RIVM.”

Het CBS rapporteert pas als meer dan 95 procent van de doodsoorzaken bekend is, vandaar dat de laatste maanden nog ontbreken.

In het tweede kwartaal van 2021 stond COVID-19 op de vierde plek van de grootste groepen doodsoorzaken. Meer mensen overleden aan kanker, hart- en vaatziekten, of aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel (ook Alzheimer en dementie horen daarbij).

In de twee kwartalen daarvoor was de sterfte aan COVID-19 veel hoger, bijna gelijk aan die aan hart- en vaatziekten. Kanker bleef in die kwartalen de belangrijkste doodsoorzaak.

* Het aantal coronadoden is sindsdien toegenomen tot 18.497.

Bronnen: CBS en RIVM.

Maandcijfers coronadoden, CBS
Weekcijfers coronadoden en overige sterfgevallen, CBS
Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jaap Crok

  We worden dagelijks bedolven onder de cijfers,wat moet de gewone burger hier nu van geloven?

 • Louis Dirksen

  Dit cijfer klopt wel.

  Bij het begin van de pandemie prognotiseerde het Engelse RIVM dat uiteindelijk 2 promille van een bevolking zou overlijden. Dat is voor Nederland 34.000. Jammer, slachtoffer te worden van de wet op de grote aantallen.
  Het artikel is nog wel ergens op de site van The Guardian te vinden. Verschenen rond 10 maart 2020.

  Wat Jaap schrijft is een waarheid als een koe. Overheidsinstanties en wappieclubjes halen naar believen centen en procenten door elkaar, Net wat het beste uitkomt. Als je minimaal geen HEAO hebt gehad kun je uit de cijfers nooit de juiste conclusie trekken.

  Heel verduidelijkend in deze is de scetch die zaterdagavond in het satirisch programma” Even tot hier ” werd opgevoerd.
  Je zal de opgave maar krijgen tijdens een examen Statistiek op MBO niveau…..

 • Dirk Marinus Sr

  De vijversketch van de heren Van de Laan & Woe werd zelfs begrepen door de vissen..

 • Jaap Meeuwsen

  Het is een vreemd rommeltje met het bijhouden van de data.
  Iedere instantie doet het weer op zijn eigen manier, zit geen lijn in.
  Je kunt er geen peil op trekken op deze manier aangezien ze allemaal hun eigen systemen hebben die nog steeds, na dik 1,5 jaar, niet behoorlijk met elkaar kunnen “praten” , en dat in dit digitale tijdperk.
  Dus doen ze maar wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *