Op het terrein van de voormalige Fortuinschool in Krommenie komen 83 huur- en koopwoningen. Gemeente Zaanstad heeft de grond verkocht aan bouwer Thunnissen uit Almere. Op het terrein is nu een buurttuin.

Het definitieve plan wordt door de bouwer samenspraak met de buurt vastgesteld. Tijdens inspraakavonden wordt aan de buurt een beeld geschetst van het plan en kunnen omwonenden hun visie naar voren brengen.

Thunnissen heeft in Zaandam eerder de Aubade (Westerwatering) ontwikkeld.

Uit het persbericht van de gemeente:

De Fortuinschoollocatie wordt ontwikkeld volgens het concept ’Ruimte Geven’. Dit gaat uit van een gemeente op afstand die zo min mogelijk kaders stelt, en een ontwikkelaar die actief draagvlak zoekt bij belanghebbenden voor zijn plannen. “Ruimte Geven” is een pilot die met de Fortuinschoollocatie haar première beleefd. In de pilot wordt de balans gezocht tussen ruimte voor ontwikkeling en bescherming van alle belanghebbenden.

Wethouder Addy Verschuren:

“Met deze aanpak spelen we in op de wens van bewoners en marktpartijen om de regeldruk en bemoeienis van de gemeente te verminderen. Dit levert besparing in tijd en geld op. Voor zowel de gemeente als voor de ontwikkelaar. Tegelijk blijven we werken aan de ontwikkeling van de stad. Met minder regels, snellere procedures en meer focus in het eigen beleid, dat is de uitdaging die we aangaan.”

De buurt en Transition Town Zaanstreek gebruiken de plek nu als moestuin en ontmoetingsplek. Eerder verdween ook al de Weeftuinen in Zaandijk. Op het gebied van Monettuin in Zaandam komen woningen.

In 1960 werd de school gebouwd als Christelijke Technische School (CTS), de Dr. Engel van der Stadtschool. Later ging dit het Trias College VMBO heten. Ook praktijkschool De Brug maakte gebruik van de school. In 2010 zijn de laatste lokalen van het TRIAS-gebouw tegen de vlakte gegaan. (foto uit 1960, gemeentearchief).

school fortuinlaan 1960

Eerder ontwikkelde FKG Architecten uit Koog a/d Zaan een voorstel voor 80 woningen voor een woningbouwvereniging.