Een groep bewoners van de Russische Buurt in Zaandam is gestopt met het meedenken met de gemeente Zaanstad over een gezamenlijk ‘Russische Buurtvisie’.

De visie is een ‘blamage’ geworden volgens de boze bewoners. Ze “besloten om te stoppen omdat gemeente Zaanstad afspraken niet nakomt en consequent de samenwerking niet aangaat.”

Een buurtvisie is een document met afspraken tussen bewoners van de Russische Buurt en gemeente Zaanstad, dat mede wordt ondertekend door het college. Esther Yska van de Graaf schrijft aan De Orkaan dat een groep bewoners definitief besloten heeft te stoppen met hun betrokkenheid bij de Russische Buurtvisie. Volgens de bewoners die uit het overleg stapten zijn de afgelopen twee jaar “continu beloftes niet nagekomen en afspraken geschonden.”

Concrete problemen zijn, dat zonder overleg of aankondiging een kunstwerk is verwijderd uit de buurt, en de plannen voor een hondenuitlaatplaats zijn gewijzigd. Ook zijn er bomen gekapt ondanks afspraken over meer groen in de wijk en zonder overleg.

Illegale onderhuur

Tegen gemaakte afspraken in, zijn er vergunningen afgegeven voor het opsplitsen van woningen. Ook wordt er volgens bewoners niet ingegrepen bij illegale onderhuur van woningen en andere illegale praktijken, ondanks de resultaten van onderzoek vorig jaar.

De verkeerssituatie zou zonder overleg zijn aangepast waarbij wegen en bruggen zijn afgesloten (Czarinastraat – hier de bewonersbrief), opnieuw zonder overleg of tijdige vooraankondiging, volgens de bewoners. Ook vinden ze dat de veilige bereikbaarheid van basisschool De Dijk niet goed wordt opgepakt.

Ondernemers (o.a. garage en een pizzabedrijf) zijn daardoor slecht bereikbaar, het gaat volgens bewoners om “betrokken ondernemers, die o.a. hun zaak belangeloos open stellen voor het wekelijks inloop-uurtje voor de buurt.

“Deze ondernemers leden eerst onder de afsluiting van het Wilhelmina sluizencomplex, daarna volgde Corona en nu worden zij afgesloten van klanten van de Hogendijk/Houthavenkade.”

Hogendijk

Groot vrachtverkeer dat de Hogendijk oprijdt, loopt vast en moet keren, wat onmogelijk is op de smalle Hogendijk volgens de boze bewoners.

Een groep betrokken bewoners heeft de afgelopen jaren het buurtinitiatief ‘Met Plezier leven in de Russische Buurt’ opgezet. Op basis van interviews met buren is een Buurtvisie opgesteld op gebied van groenvoorziening, kunst en historie, verkeersveiligheid en wonen. Esther Yska van de Graaf:

Dit is geen wensenlijst van aanpassingen die wij graag willen in de wijk maar een handleiding voor ambtenaren van Zaanstad die beslissingen moeten nemen over onze wijk. Met deze Buurtvisie heeft gemeente Zaanstad meer inzicht in wat wij als bewoners belangrijk vinden en dat kan hen helpen bij het maken van belangrijke keuzes en beslissingen.

Onze wijkmanager, wethouder én burgemeester waren enorm enthousiast over dit initiatief. Het document is door het college ondertekend en met veel tamtam gepresenteerd op het gemeentehuis. Alle betrokken ambtenaren zijn hierover geïnformeerd.

De deceptie is dan ook groot nu wij keer op keer merken dat gemeente Zaanstad zich op geen enkele wijze conformeert aan gemaakte afspraken. Er worden stelselmatig keuzes gemaakt die dwars staan op onze visie.

Wij hebben een verkeersgroep die al jarenlang strijd om een betere verkeerscirculatie door de wijk. Gemeente heeft onderzoek laten doen waaruit blijkt dat de Hogendijk niet geschikt is voor zwaar vrachtverkeer, toch wordt dit door de gemeente aangewezen als doorgaande rijroute voor vrachtwagens. En wij zijn niet geïnformeerd over de sluiting van de brug as woensdag 1 juli die loopt tot mei 2021!

Wij hebben meerdere gesprekken gevoerd met de wijkmanager, de projectleider van ‘herinrichting Russische Buurt’, met wijkwethouder Songul Mutluer en burgemeester Jan Hamming. Allen vinden het een geweldig initiatief, een voorbeeld voor andere wijken en hebben aangegeven de samenwerking graag aan te gaan. Helaas merken wij daar weinig tot niets van. Om deze reden is vorige week besloten om de stekker eruit te trekken, wij gooien de handdoek in de ring. Bewoners zijn teleurgesteld en moe van de vele gesprekken en toezeggingen die niet nagekomen worden.

Het is schaamteloos dat gemeente Zaanstad zo omgaat met dit prachtige initiatief waar een aantal bewoners veel tijd en energie heeft ingestoken, ik wil dit graag openbaar maken.

Reactie

Wijkmanager Erik van Drunen geeft toe dat de brief aan de late kant is bezorgd, dat was het gevolg van de werkzaamheden aan de Wilhelminabrug, “het is een domino-effect, als er iets mis gaat, heeft dat gevolgen voor alle andere werkzaamheden, bijvoorbeeld ook voor de herinrichting van de Hogendijk.” De brug over de Czarinastraat moet aangepakt worden volgen de wijkmanager, “dat duurt, omdat het een heel complexe klus is, een jaar in plaats van een half jaar.” Vooral op marktdagen moeten bewoners behoorlijk omrijden.

Zaanstad wil graag in gesprek blijven met de buurt. Buurtwethouder Songül Mutluer laat weten dat op 1 juli gemeentesecretaris Cis Apeldoorn met bewoners gaat praten.