Ruth Pos: Heal the World dansen in de Bullekerk

De prachtige song ‘Heal the World’ van Michael Jackson, daar was hij uit zijn hele oeuvre het meest trots op. Hij richtte ook de ‘Heal the world Foundation’ op, een goed doel ten behoeve van het verbeteren van de levens van kinderen in arme landen en om hen ook weer te leren hoe ze de wereld kunnen verbeteren.

Ik sprak met de uiterst sympathieke Juvat Westendorp, geboren in Amsterdam maar vanaf zijn 4e jaar wonend in Koog aan de Zaan.

Hij was horlogemaker van beroep tot zijn 21e jaar, danste vanaf zijn 15e en ging al gauw les geven aan kinderen in de Zaanstreek wat uiteindelijk zijn ware roeping bleek te zijn. Hij begon zijn eerste dansschool, de ‘Juvat Dance Academy’ op de bovenverdieping hoek Westzijde/Gedempte Gracht, waar nu de ING-bank  gevestigd is.

Na 3 jaar verhuisde hij zijn dansschool naar een veel groter pand aan de Aris van Broekweg waar hij met een aantal docenten 7 jaar lesgaf. Na zijn deelname aan ‘So you think you can dance’ werd hij landelijk bekend en begon ook zijn acteercarrière. Hij speelde in een aantal Nederlandse films en doet mee aan velerlei televisieprogramma’s.
Wegens sloop van het voormalig garagepand moest hij een nieuwe locatie zoeken en verhuisde zijn dansschool in augustus 2019 naar Hof van Zaenden, waar ik hem heb leren kennen. Wel ging hij verder onder een nieuwe naam voor zijn school: ‘Juvat Performing Arts Studios’, zodat meer vormen van kunst en cultuur er in de toekomst een plek kunnen krijgen.
Juvat: “lesgeven is inmiddels iets wat ik erbij doe, ik laat het nu over aan zo’n 15 geweldige docenten”.

Normaliter werd in het Zaantheater 1 keer per jaar een uitvoering gegeven door de leerlingen. Vanwege de coronacrisis kon er maanden niet gedanst worden en de voorstelling in juni van dit jaar niet doorgaan. “Naast het gemis was dit zeker ook een tijd voor bezinning”, zegt Juvat. Zo heeft hij naast het instellen van een zomerrooster een concept bedacht om voor jonge dansliefhebbers een zomerkamp en show te organiseren met als thema “Heal the World’.

Dat hield in dat er 5 dagen lang (van 6 t/m 10 juli) van 10.00 tot 18.00 uur geoefend moest worden voor de grote show op zaterdag 11 juli.
60 Jonge mensen schreven zich hiervoor in, ook van buitenaf, waarvan sommigen nog nooit eerder gedanst hadden. Ze werden ingedeeld in 3 leeftijdsgroepen, van 6 t/m 8 jaar, 9 t/m 12 en 13 t/m 18 jaar en een groep19-plussers die ’s avonds in de eigen dansschool trainen.
Daar was ruimte voor nodig, véél ruimte, dus waar had dit beter gekund dan in ons aller Cultureel Centrum Bullekerk?

juvat oefenen

Ik ging afgelopen week elke dag kijken in de tot danskerk omgetoverde Bullekerk die door middel van het sluiten van de zware gordijnen, ingedeeld was in 3 compartimenten. Per dansgroep moest een Heal the World-boodschap uitgebeeld worden zoals bijvoorbeeld natuur(rampen), het plastic-afval probleem over de wereld, gezondheid en politieke of technologische zaken.

Docenten en leerlingen werkten 5 lange dagen keihard om de choreografie van de dansen over te brengen, c.q. onder de knieën te krijgen. Ik kon me zeer goed inleven in het enthousiasme van de dansertjes, zag ze per dag ‘groeien’ en ontwaarde veel geweldige talentjes!

juvat oefenen 2

De show werd zaterdagmiddag twee keer opgevoerd in de Bullekerk, waar dans, emotie, muziek en zang het publiek kippenvelmomenten bezorgden. Van de inspirerende persoon Juvat, die dit alles heeft bewerkstelligd, gaan we zeker nog veel meer horen en zien…

*Ruth*

*Ik ben een groot dansliefhebber en heb dat ook tientallen jaren beoefend. Als meissie van
7 jaar volgde ik eerst vele jaren klassiek ballet o.l.v. danspedagoge Jo Gütlich in haar eigen balletschool met heuse live(!) begeleiding van een pianist. Toen raakte jazzdance (of jazzballet) hier steeds meer in zwang; het dansen dat is gebaseerd op populaire muziek waarbij de bewegingen een stuk losser mochten. Dat sprak enorm aan, de dansscholen schoten als paddenstoelen uit de grond en heel veel meiden gingen op jazzballet.
En net als bij de klassieke opleiding (elk jaar een uitvoering in de Volksbond Zaandam) werd er, naast de basistrainingen, het hele jaar toegewerkt naar een grootse dansshow op het podium van het toen nog enige Zaanse theater ‘De Speeldoos’.

lees meer van ruth

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Willemijn Lepelaers

    Het was inderdaad een feestje in de Bullekerk. Wat waren de kinderen, maar ook de ouders enthousiast. Juvat weet als geen ander de kinderen te motiveren. Was erg leuk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *