Ruth Pos: HocusPocus

Met z’n allen hebben we dit weekend weer de wintertijd, onze standaardtijd, ingeluid door de klok een uur terug te goochelen van 03.00 naar 02.00 uur. Hocus Pocus, wij kunnen dat al sinds 1977. En Pilatus Pas, de meeste (radiografische) klokken kunnen het zelf wel…

Doordenkertje: het kind dat vannacht om 03.00 uur geboren werd ging ook gelijk terug in de tijd. Dat is op z’n minst een vreemde gedachte…

Ofschoon veel mensen zeggen last te hebben van hun bioritme door de overgang van wintertijd naar zomertijd went het toch altijd wel weer en dan mag je genieten van de zomeravonden als het zo heerlijk langer licht blijft. En zijn we terug in onze ‘normale’ wintertijd, dan wordt het geleidelijk aan vroeger donker. Wij Nederlanders sluiten dan de gordijnen, steken haard en/of kaarsjes aan en maken het ons gezellig met een goed boek of de thuisbioscoop.

Ik hou van de wisselende seizoenen in ons land. De Nederlandse jaargetijden zijn een echt fenomeen. Alleen al door het veranderen van de natuur met bijbehorende, soms extreme, weersomstandigheden heeft elk seizoen z’n charme en dat verveelt nooit.

Ons land heeft op elk gebied en naar ieders wens veel moois te bieden en voor cultuur hoeven we niet per se ver weg te gaan want Zaanstad heeft een groot en divers cultuuraanbod. Als cultuurliefhebber mocht ik in het kader van de Zaanse Cultuurdagen op 9 en 10 november a.s. een campagne van Marketing Zaanstreek, in een interview over mijn interesses vertellen en dat zijn er veel.

Ik realiseer me hoe vaak wij aanwezig zijn bij mooie voorstellingen, muziek, theater en film, het hoort bij ons leven. Vooral nu er regelmatig optredens zijn van jazz, populaire muziek en bijzondere concerten in kerken, o.a. de Oud-Katholieke Schuilkerk aan het Papenpad, nu het Kamermuziekcentrum, het Cultureel Centrum Bullekerk en de Vermaning aan de Westzijde, leent de winterperiode zich prima voor het bezoeken hiervan. Samen met FluXus in de Verkadefabriek, het Zaantheater en filmtheater De Fabriek hebben we alleen al in Zaandam voor de liefhebbers een afwisselend en bruisend cultuurcentrum. Ter aanvulling is ook weer het Zaans Film Festival dit jaar op drie erfgoed locaties aan de Zaan van 21 t/m 24 november met een uitgebreid programma.

Persoonlijk zou ik het jammer vinden als de zomertijd afgeschaft wordt maar de Europese Commissie en, volgens de peilingen (ik deed ook mee!) de meerderheid van het volk wil ervan af dus zal het besluit daarover in 2021 genomen worden. Geen gegoochel dus meer met een uurtje heen en terug, het zal wel weer wennen en gelukkig kent gezelligheid geen tijd.

*Ruth*

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *