Klein tijdje geleden:
In kwam hem weer tegen, een voorbeeld van de hoepel uit mijn jeugd! Maar hij wordt nu  consequent ‘fitness-hoelahoep’ genoemd en ziet er net zo rond maar verder totaal anders uit.

De reden dat ik hem aanschafte was de functionaliteit ervan; het trainen van onwijs veel spieren, n.l. de rug- en buikspieren en ook nog eens de spieren van benen en billen. 
Blessurevrij bewegen en verder ook nog leuk om te doen, wat wil je nog meer. Het is gewoon een goede workout wat zeker begint met veel oefenen en gezonde spierpijn maar dat gaat weer over. Je verbrandt er ook nog eens heel wat calorieën mee (zo’n honderd in 10 minuten) en je hoeft er de deur niet voor uit. Toen de sportscholen nog gesloten waren een prima alternatief maar ook fijn voor iedereen die daar niet graag naar toe gaat.

Lange tijd geleden:
Ineens kwam ie in beeld. Na het ‘elastieken’ was er in de zestiger jaren weer een nieuwe rage overgewaaid uit Amerika naar Europa: hoepelen! Vooral meiden vonden het geweldig en wilden daar graag aan mee doen. Je kocht zo’n ding voor weinig centen bij de speelgoedzaak en het straatbeeld werd al gauw bepaald door met de heupen draaiende meisjes met de meest kleurige hoepels. Mijn hoepel kwam echter uit de achterklep van mijn vaders auto (even een  tijdsbeeld: toen nog ongeveer de enige auto in de straat), dat weet ik nog goed. Hij had het ding laten maken van een pvc-buis; ‘het mannetje’ van de doe-het-zelf zaak had hem veilig aan elkaar geprutst. Ik was er hartstikke blij mee. Omdat de hoepel zo licht was konden we er ook mee hoepelen om ons nek, een arm of voet. De grootste uitdaging was om meerdere hoepels te laten draaien. Daar moet ik nu niet meer aan denken..!

Dan de hoepel van nu, nog steeds met een doorsnede van 1 meter maar verder houdt de vergelijking op. Hij is zwaarwichtig geworden want het is geen spel meer, het is een sport!
Je keus wordt bepaald door je gewicht, je lengte en omvang maar wel is het zo, hoe zwaarder, hoe harder je spieren moeten werken! Hij is omkleed met een golvende schuimlaag waardoor je rug- en buikspieren behalve getraind ook nog eens gemasseerd worden. Een mooi twee-eentje dus…

Het was maar een klein pakketje waarmee de bezorger voor de deur stond. De hoelahoep wordt n.l. geleverd in losse delen die je aan elkaar kan klikken. Dus neem je hem ook gemakkelijk in een tasje mee naar de camping, vakantiehuisje of hotel. Geen excuus dat je even niet kan trainen en je blijft onder alle omstandigheden actief. Elke dag 10 minuten kun je ook opbouwen naar bijvoorbeeld drie keer per dag 10 minuten. Muziekje erbij helpt en als je vergevorderd bent doe je er stappen en/of kniebuigingen bij (zie ook de filmpjes op YouTube). En ben je nóg verder gevorderd dan kun je er gewichtjes bij heffen en geraak je in een top conditie. Maar zover ben ik zelf nog lang niet…

Wie weet heb ik mensen enthousiast gemaakt. Voor een paar luttele tientjes schaf je een fitness-hoelahoep aan en kinderen kunnen meedoen met de ouderwetse lichte (en kleinere) hoepel uit de speelgoedwinkel. Ik denk stiekem al aan een challenge in de toekomst hier of daar. Dat kan overal plaatsvinden waar het ruim is, in een park, op een kerkplein of misschien wel op de Burcht in Zaandam. En het onderling afstand houden van elkaar, dat wordt vanzelf al bepaald, door de hoelahoep…

*Ruth*